INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Designbeurs OBJECT lanceert talentprogramma voor pas-afgestudeerde ontwerpers

Designbeurs OBJECT Rotterdam lanceert dit jaar een speciaal platform voor pas afgestudeerd talent van designopleidingen als MAFAD in Maastricht tot de HKU, de Amsterdamse Rietveld Academie, de KABK in Den Haag en de WdKA in Rotterdam. Voor hen was het dit afgelopen jaar onmogelijk hun werk aan een breed publiek te presenteren. OBJECT wordt de eerste keer dat zij hun werk aan een publiek kunnen tonen. OBJECT is van 1 t/m 4 juli in het HAKA gebouw in Rotterdam. Beperkte kaartverkoop aan de deur dus reserveer je entreekaarten vooraf online.

Anton Brunberg

Het talentprogramma wordt ondersteund door de gemeente Rotterdam. Speciaal voor OBJECT heeft organisator Anne van der Zwaag tientallen getalenteerde afgestudeerden geselecteerd. Ontdek de grafische vazen van Mona Mercier, de robuuste meubels van Anton Brunberg, het fijnzinnige glas in lood van Atelier Emski en de verhalende interieur objecten van Elisa Verkoelen. Tara-Eva Kuijpers Wentink maakt een opvallende textiele installatie en N. Yoon springt eruit met monumentale lampen. Reinier Landwehr presenteert een collectie keramiek en Thomas Klein Horsman wandobjecten die op de grens van kunst, architectuur en design balanceren. Nog een primeur is de deelname van veertien recent afgestudeerde ontwerpers van de Hochschule in Trier.

Elisa Verkoelen

Break-out sessies met experts

Door COVID-19 hebben net afgestudeerde designers het afgelopen jaar weinig ervaring op kunnen doen, de meesten hebben geen stage gelopen en zo ook geen connectie kunnen leggen met de beroepspraktijk. Om ze een extra impuls te geven koppelt OBJECT deelnemende ontwerpers (product, industrieel, mode, grafisch, architectuur) die in 2020 zijn afgestudeerd aan een professional uit het veld. Elke graduate wordt in de gelegenheid gesteld om een samen met een zelfgekozen ’tutor’ gedurende een timeslot van 1.5 uur geheel te focussen op het werk, de praktijk en de next steps van de ontwerper. 

Nona Mercier

In het totaal zullen vijfentwintig jonge talenten aan het programma deelnemen. Zij gaan in gesprek met een curator, verzamelaar, agent, journalist, galeriehouder, ervaren collega waarbij voor de creatieve ondernemer essentiële onderwerpen zoals organisatie, communicatie, presentatie en strategie aan bod komen. Het doel van de break-out sessie is jonge ontwerpers verder voor te bereiden op de beroepspraktijk.

Anton Brunberg

Verzamelaars en curatoren

OBJECT stond al bekend als talentpool, jaarlijks worden tientallen net afgestudeerde ontwerpers van Nederlandse opleidingen geselecteerd. Voor hen vormt de beurs een belangrijke eerste stap naar de markt. Ze leren hoe ze zich moeten presenteren, wat de waarde van hun werk is, ontmoeten agenten, verzamelaars, curatoren, collega’s, journalisten, en kunnen hun eerste designs verkopen. Het werkt als een vliegwiel want veel van hen zie je vervolgens in publicaties, tentoonstellingen en projectopdrachten terug.

Thomas Klein Horsman

Naast deze talenten heeft deze editie van OBJECT nog enkele primeurs, waaronder een nieuwe collectie keramiek van beeldend kunstenaar Boris van Berkum in samenwerking met het EKWC. Modeontwerper Bas Kosters presenteert eveneens een reeks nieuwe kunstobjecten. Kunstenaar Andrea Rádai toont een installatie bestaande uit spiegels. Dit jaar doen verschillende nieuwe meubelmerken mee zoals ARRAY by David Derksen en Ignore. Ook bekende labels als Kranen/Gille en Occony presenteren hun recentste designs.

Tara-Eva Kuijpers Wentink
OBJECT Rotterdam 2021 HAKA-gebouw | Vierhavensstraat 38-42 | Rotterdam
Donderdag 1 tot en met zondag 4 juli 2021 | 10.00-19.00 uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *