Nieuws

Designbeurs OBJECT lanceert talentprogramma voor pas-afgestudeerde ontwerpers

Designbeurs OBJECT Rotterdam lanceert dit jaar een speciaal platform voor pas afgestudeerd talent van designopleidingen als MAFAD in Maastricht tot de HKU, de Amsterdamse Rietveld Academie, de KABK in Den Haag en de WdKA in Rotterdam. Voor hen was het dit afgelopen jaar onmogelijk hun werk aan een breed publiek te presenteren. OBJECT wordt de eerste keer dat zij hun werk aan een publiek kunnen tonen. OBJECT is van 1 t/m 4 juli in het HAKA gebouw in Rotterdam. Beperkte kaartverkoop aan de deur dus reserveer je entreekaarten vooraf online.

Anton Brunberg

Het talentprogramma wordt ondersteund door de gemeente Rotterdam. Speciaal voor OBJECT heeft organisator Anne van der Zwaag tientallen getalenteerde afgestudeerden geselecteerd. Ontdek de grafische vazen van Mona Mercier, de robuuste meubels van Anton Brunberg, het fijnzinnige glas in lood van Atelier Emski en de verhalende interieur objecten van Elisa Verkoelen. Tara-Eva Kuijpers Wentink maakt een opvallende textiele installatie en N. Yoon springt eruit met monumentale lampen. Reinier Landwehr presenteert een collectie keramiek en Thomas Klein Horsman wandobjecten die op de grens van kunst, architectuur en design balanceren. Nog een primeur is de deelname van veertien recent afgestudeerde ontwerpers van de Hochschule in Trier.

Elisa Verkoelen

Break-out sessies met experts

Door COVID-19 hebben net afgestudeerde designers het afgelopen jaar weinig ervaring op kunnen doen, de meesten hebben geen stage gelopen en zo ook geen connectie kunnen leggen met de beroepspraktijk. Om ze een extra impuls te geven koppelt OBJECT deelnemende ontwerpers (product, industrieel, mode, grafisch, architectuur) die in 2020 zijn afgestudeerd aan een professional uit het veld. Elke graduate wordt in de gelegenheid gesteld om een samen met een zelfgekozen ’tutor’ gedurende een timeslot van 1.5 uur geheel te focussen op het werk, de praktijk en de next steps van de ontwerper. 

Nona Mercier

In het totaal zullen vijfentwintig jonge talenten aan het programma deelnemen. Zij gaan in gesprek met een curator, verzamelaar, agent, journalist, galeriehouder, ervaren collega waarbij voor de creatieve ondernemer essentiële onderwerpen zoals organisatie, communicatie, presentatie en strategie aan bod komen. Het doel van de break-out sessie is jonge ontwerpers verder voor te bereiden op de beroepspraktijk.

Anton Brunberg

Verzamelaars en curatoren

OBJECT stond al bekend als talentpool, jaarlijks worden tientallen net afgestudeerde ontwerpers van Nederlandse opleidingen geselecteerd. Voor hen vormt de beurs een belangrijke eerste stap naar de markt. Ze leren hoe ze zich moeten presenteren, wat de waarde van hun werk is, ontmoeten agenten, verzamelaars, curatoren, collega’s, journalisten, en kunnen hun eerste designs verkopen. Het werkt als een vliegwiel want veel van hen zie je vervolgens in publicaties, tentoonstellingen en projectopdrachten terug.

Thomas Klein Horsman

Naast deze talenten heeft deze editie van OBJECT nog enkele primeurs, waaronder een nieuwe collectie keramiek van beeldend kunstenaar Boris van Berkum in samenwerking met het EKWC. Modeontwerper Bas Kosters presenteert eveneens een reeks nieuwe kunstobjecten. Kunstenaar Andrea Rádai toont een installatie bestaande uit spiegels. Dit jaar doen verschillende nieuwe meubelmerken mee zoals ARRAY by David Derksen en Ignore. Ook bekende labels als Kranen/Gille en Occony presenteren hun recentste designs.

Tara-Eva Kuijpers Wentink
OBJECT Rotterdam 2021 HAKA-gebouw | Vierhavensstraat 38-42 | Rotterdam
Donderdag 1 tot en met zondag 4 juli 2021 | 10.00-19.00 uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *