Bouwen aan Talent #1 – De interactieve installatie van Jeroen Snik en Sandipan Nath

Bouwen aan Talent #1 – De interactieve installatie van Jeroen Snik en Sandipan Nath

Het programma Bouwen Aan Talent van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geeft startende ontwerpers de ruimte hun praktijk te verdiepen door samen te werken met een ervaren vakgenoot. In een tweeluik komen de deelnemers aan het woord. In deel 1 zijn dat ervaren 3D animator Jeroen Snik en mediakunstenaar Sandipan Nath, in 2020 afgestudeerd aan KABK.

Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

In de serie Dutch Masters van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam is vrijdag 20 mei Irma Boom te gast. Met als rode draad: waarom gaat Irma telkens weer zo diep om het boek als medium te doorgronden? En zoals altijd brengt deze master een Dutch Talent mee: Benedictijnermonnik Thomas Quartier, die dit jaar werd uitgeroepen […]

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Ontwerper Maurice Mentjens maakte het ontwerp voor het exterieur en interieur van het nieuwe stadsmuseum W in Weert. Hij bedacht de opvallende gouden gevelbekleding en een eigentijds kleurenschema voor het interieur.

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Design Fest Gent (nog tot zondag 1 mei) is een nieuw tiendaags evenement verspreid over de binnenstad van Gent. Met lezingen, workshops, performances en een hoofdtentoonstelling over duurzaamheid wil het evenement een actueel overzicht bieden wat design kan – misschien ook wel moet – zijn.

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Het Nederlandse denimmerk G-Star RAW lanceert een nieuw initiatief waarbij jonge kunstenaars en ontwerpers worden uitgenodigd om aan de slag te gaan met restmateriaal. De aftrap is door de Eindhovense ontwerper Teun Zwets.

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk heeft als eerste Nederlandse ontwerper een installatie gemaakt voor popfestival Coachella. De installatie ‘Buoyed’ bestaat uit drie totems die diversiteit verbeelden.

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

Het artistieke platform Designalism organiseert een intensieve workshop waarin ervaren journalisten van drie gevestigde nieuwsorganisaties samenwerken met jonge talentvolle ontwerpers, kunstenaars, experimentele developers en andere creatieven om vernieuwende mediaproducties maakt voor een gevarieerd publiek. In de producties van deze ‘newsroom of the future’ worden design, kunst, journalistiek en technologie ingezet om een onderscheidende nieuwsverslag te realiseren.

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt hoofdcurator van Londen Design Biënnale in 2023

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt hoofdcurator van Londen Design Biënnale in 2023

Het Nieuwe Instituut is in 2023 artistiek directeur van de vierde editie van de Londen Design Biënnale, volgend jaar van 1 tot en met 25 juni. In landenpaviljoen presenteren zich ontwerpers en instituten in het Somerset House in de Engelse hoofdstad.

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Om innovatieve vormen van nieuwsvoorziening te onderzoeken heeft Designalism een open call uitgeschreven voor voor designers en kunstenaars. Zij werken acht weken met ervaren journalisten in een ‘redactie van de toekomst’.

TERUG NAAR NU #2 – Thuiswerken met de sexy typemachine van Ettore Sottsass

TERUG NAAR NU #2 – Thuiswerken met de sexy typemachine van Ettore Sottsass

In de serie ‘Terug naar nu’ wordt een actuele gebeurtenissen gekoppeld aan een iconisch ontwerp. Want design vertelt immers het verhaal van ons dagelijks leven. Met vandaag: thuiswerken op de analoge iBook van Ettore Sottsass

NFT FILES #5 De digitale leefwereld van de metaverse biedt nu al kansen aan jonge én gevestigde ontwerpers

NFT FILES #5 De digitale leefwereld van de metaverse biedt nu al kansen aan jonge én gevestigde ontwerpers

uitdagingen van het vak liggen in de virtuele omgeving van metaverse. Om deze nieuwe digitale wereld vol te bouwen zijn immers 3D-ontwerpers en architecten nodig. Het mooie is: er zijn nauwelijks creatieve drempels. Al kan metaverse meer zijn dan de nieuwe ‘paper architecture’.

Studio Simone Post richt etalage van Hermès winkel in Tokio in met suikergoed

Studio Simone Post richt etalage van Hermès winkel in Tokio in met suikergoed

Studio Simone Post heeft de etalages voor de vestiging van Hermès in de sjieke wijk Ginza in Tokio ingericht met objecten van suikergoed. Deze kleurrijke wereld van marshmellows is vervaardigd in samenwerking met een snoepfabriek in Friesland.

Designbeurs OBJECT lanceert talentprogramma voor pas-afgestudeerde ontwerpers

Designbeurs OBJECT Rotterdam lanceert dit jaar een speciaal platform voor pas afgestudeerd talent van designopleidingen als MAFAD in Maastricht tot de HKU, de Amsterdamse Rietveld Academie, de KABK in Den Haag en de WdKA in Rotterdam. Voor hen was het dit afgelopen jaar onmogelijk hun werk aan een breed publiek te presenteren. OBJECT wordt de eerste keer dat zij hun werk aan een publiek kunnen tonen. OBJECT is van 1 t/m 4 juli in het HAKA gebouw in Rotterdam. Beperkte kaartverkoop aan de deur dus reserveer je entreekaarten vooraf online.

Anton Brunberg

Het talentprogramma wordt ondersteund door de gemeente Rotterdam. Speciaal voor OBJECT heeft organisator Anne van der Zwaag tientallen getalenteerde afgestudeerden geselecteerd. Ontdek de grafische vazen van Mona Mercier, de robuuste meubels van Anton Brunberg, het fijnzinnige glas in lood van Atelier Emski en de verhalende interieur objecten van Elisa Verkoelen. Tara-Eva Kuijpers Wentink maakt een opvallende textiele installatie en N. Yoon springt eruit met monumentale lampen. Reinier Landwehr presenteert een collectie keramiek en Thomas Klein Horsman wandobjecten die op de grens van kunst, architectuur en design balanceren. Nog een primeur is de deelname van veertien recent afgestudeerde ontwerpers van de Hochschule in Trier.

Elisa Verkoelen

Break-out sessies met experts

Door COVID-19 hebben net afgestudeerde designers het afgelopen jaar weinig ervaring op kunnen doen, de meesten hebben geen stage gelopen en zo ook geen connectie kunnen leggen met de beroepspraktijk. Om ze een extra impuls te geven koppelt OBJECT deelnemende ontwerpers (product, industrieel, mode, grafisch, architectuur) die in 2020 zijn afgestudeerd aan een professional uit het veld. Elke graduate wordt in de gelegenheid gesteld om een samen met een zelfgekozen ’tutor’ gedurende een timeslot van 1.5 uur geheel te focussen op het werk, de praktijk en de next steps van de ontwerper. 

Nona Mercier

In het totaal zullen vijfentwintig jonge talenten aan het programma deelnemen. Zij gaan in gesprek met een curator, verzamelaar, agent, journalist, galeriehouder, ervaren collega waarbij voor de creatieve ondernemer essentiële onderwerpen zoals organisatie, communicatie, presentatie en strategie aan bod komen. Het doel van de break-out sessie is jonge ontwerpers verder voor te bereiden op de beroepspraktijk.

Anton Brunberg

Verzamelaars en curatoren

OBJECT stond al bekend als talentpool, jaarlijks worden tientallen net afgestudeerde ontwerpers van Nederlandse opleidingen geselecteerd. Voor hen vormt de beurs een belangrijke eerste stap naar de markt. Ze leren hoe ze zich moeten presenteren, wat de waarde van hun werk is, ontmoeten agenten, verzamelaars, curatoren, collega’s, journalisten, en kunnen hun eerste designs verkopen. Het werkt als een vliegwiel want veel van hen zie je vervolgens in publicaties, tentoonstellingen en projectopdrachten terug.

Thomas Klein Horsman

Naast deze talenten heeft deze editie van OBJECT nog enkele primeurs, waaronder een nieuwe collectie keramiek van beeldend kunstenaar Boris van Berkum in samenwerking met het EKWC. Modeontwerper Bas Kosters presenteert eveneens een reeks nieuwe kunstobjecten. Kunstenaar Andrea Rádai toont een installatie bestaande uit spiegels. Dit jaar doen verschillende nieuwe meubelmerken mee zoals ARRAY by David Derksen en Ignore. Ook bekende labels als Kranen/Gille en Occony presenteren hun recentste designs.

Tara-Eva Kuijpers Wentink
OBJECT Rotterdam 2021 HAKA-gebouw | Vierhavensstraat 38-42 | Rotterdam
Donderdag 1 tot en met zondag 4 juli 2021 | 10.00-19.00 uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.