INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink
Digitaal
Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.
Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties
Digitaal
Event
Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”
Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.
Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA
Digitaal
Event
DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.
Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren
Digitaal
De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?
Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond
Kleur
Research
In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië, Benin, India en Zuid-Afrika.
Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art
Event
De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.
DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt
Event
Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.
NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?
Event
Live
Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?
Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg
Event
De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.
DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne
Event
Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.
Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger
Event
De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.
De afgelopen vijf jaar heeft OBJECT Rotterdam zich ontwikkeld van een verkoopbeurs (alles wat je ziet is te koop) tot een onmisbaar platform voor jonge, pas afgestudeerde ontwerpers. Een programma dat vorig jaar zelfs een ‘officiële status kreeg met speciale talent route langs de meer dan homnderd presentaties. Elk jaar studeren honderden jonge ontwerpers af aan de Nederlandse designopleidingen, waar OBJECT -organisator Anne van der Zwaag elk jaar hoogstpersoonlijk veelbelovend talent scout. Dit jaar zijn er zelfs meer dan vijftig pas afgestudeerde ontwerpers van uiteenlopende opleidingen als MAFAD (Maastricht) tot de HKU, de Amsterdamse Rietveld Academie, KABK in Den Haag en de WdKA in thuisbasis Rotterdam te zien op OBJECT . Niet te missen zijn deze drie talenten:
Rein Reitsma studeerde aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Zijn werk is speels nodigt gebruikers uit om er een eigen draai aan te geven. De uitstraling is laagdrempelig door gebruik van alledaagse materialen. Zo creëerde hij een doe-het-zelf pakket Potlood, bestaande uit lasergesneden vormen waarvan met potloden eenvoudig diertjes, of geometrische vormen kan worden gemaakt. Vanzelfsprekend is afval een dankbaar materiaal voor Rein Reitsma. Van de plastic strips van houtpanelen en postpakketten maakt hij unieke objecten, zoals een kamerplant of klok.
Geluid en beweging zijn de fascinaties van Paul Youenn, opgeleid aan de Design Academy Eindhoven (2019). Op OBJECT toont hij onder meer een ingenieuze constructie die met radar bewegingen registreert van bezoekers en passanten. Deze bewegingen worden vervolgens verbeeld in een interactieve lichtinstallatie.
De Japanse Satomi Minoshima is pas enkele maanden geleden afgestudeerd aan de Design Acdemy Eindhoven met een serie tassen die verwijst naar de steeds dominantere rol van huidskleur speels in de samenleving. Net zoals voor veel vrouwen hun identiteit ook – deels en speels – wordt bepaald door de keuze van een tas. Daarom heeft Minoshima haar tassen uitgevoerd in huidkleurige tinten, variërend van roomblank tot chocolade bruin. Het materiaal is bovendien een gladde latex wat de huid-associatie versterkt.