LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

De huidige pandemie biedt mogelijkheden om onze wereld socialer en rechtvaardiger in te richten. Dat het kan, heeft de toekomst al bewezen. Maar dan alleen als deze toekomst met zorg en toewijding wordt ontworpen. “Design gáát over de toekomst”.

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Curator Bart Lootsma geeft met designjournalist Jeroen Junte op maandag 12 april om 15.30u een virtuele rondleiding over de expositie ‘Radical Austria – Everything is Architecture’ in Designmuseum Den Bosch.

Hoe ‘media architectuur’ onze steden verandert – “En ons leven zal verbeteren!”

Hoe ‘media architectuur’ onze steden verandert – “En ons leven zal verbeteren!”

Media architectuur is een combinatie van architectuur, stedenbouw, digitale media, design en kunst. Het speelt een rol in bijna alle aspecten van het stadsleven: van klimaatadaptatie tot sociale cohesie. “Media architectuur vormt onze steden en daarmee ons leven.”

INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

De Amerikaanse curator en onderzoeker Aric Chen is benoemd als nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. In een exclusief interview met DesignDigger introduceert hij zijn plannen. “Blockbuster tentoonstellingen zijn niet mijn primaire doel.”

Aric Chen benoemd als algemeen &  artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

Aric Chen benoemd als algemeen & artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

De Amerikaanse curator en onderzoeker Aric Chen wordt de nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De ingang van de werkzaamheden start op 1 mei aanstaande. Hij volgt daarmee Guus Beumer op, die met pensioen gaat.

Multifunctionele ‘Tiny table’ is zit-sta werkplek én bijzettafeltje voor de woonkamer

Multifunctionele ‘Tiny table’ is zit-sta werkplek én bijzettafeltje voor de woonkamer

Tiny table is het eerste ontwerp van Buro Now van ontwerpers Stijn van Woerkom en Victor le Noble. Uitgangspunt is een multifunctionele compacte thuiswerkplek, die na werktijd ook nog past in een huiselijk interieur.

Designmuseum Cube maakt doorstart als onderdeel van nieuw Discovery Museum

Designmuseum Cube maakt doorstart als onderdeel van nieuw Discovery Museum

De drie culturele instellingen op het Museumplein in Kerkrade fuseren in het Discovery Museum. De focus zal liggen op het ontdekken van wetenschap, technologie, ontwerp en de aarde. Het is de bundeling van Columbus earth center, designmuseum Cube en Continium discovery center.

Met Soft Distancing introduceert De Vorm een veilige én creatieve werkomgeving

Met Soft Distancing introduceert De Vorm een veilige én creatieve werkomgeving

Het Nederlandse designlabel lanceert een collectie gestoffeerde schermen in diverse kleuren, afmetingen en functionaliteit. Het bewaren van fysieke afstand wordt verenigd met een prettig leefklimaat. Soft Distancing is geschikt voor kantoor, school of restaurant.

Hoe kleur ons welzijn beïnvloedt – Panone-expert legt het uit op kleur-webinair van Forbo

Hoe kleur ons welzijn beïnvloedt – Panone-expert legt het uit op kleur-webinair van Forbo

Forbo Flooring organiseert op dinsdag 6 april aanstaande haar tweede internationale webinar, dat deze keer over kleur gaat.

Theo Ploeg – Tech Talk #3 “NFT’s? Believe the hype! Vooralsnog tenminste…”

Theo Ploeg – Tech Talk #3 “NFT’s? Believe the hype! Vooralsnog tenminste…”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: zijn NFT’s meer dan een hype?

‘Vrouwelijke rolmodellen’ Hella Jongerius en Claudy Jongstra onderscheiden door BNO

‘Vrouwelijke rolmodellen’ Hella Jongerius en Claudy Jongstra onderscheiden door BNO

Hella Jongerius en Claudy Jongstra zijn benoemd tot erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). “Beide vrouwelijke ontwerpers volgen beiden al decennia lang een consequent en tegelijk avontuurlijk pad, en verrassen telkens weer.”

Het Nieuwe Instituut verwerft unieke maquette van De Stijl-icoon Theo van Doesburg

Het Nieuwe Instituut verwerft unieke maquette van De Stijl-icoon Theo van Doesburg

De interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg geldt als een meesterwerk van de abstracte kunst. Het voor 550 duizend verworven voor de Rijkscollectie. Het radicale ontwerp voor Café-restaurant Aubette markeert het moment waarop architectuur en schilderkunst binnen De Stijl versmolten tot één discipline.

Designtalent speelt met identiteit en co-creatie op Object Rotterdam

De afgelopen vijf jaar heeft OBJECT Rotterdam zich ontwikkeld van een verkoopbeurs (alles wat je ziet is te koop) tot een onmisbaar platform voor jonge, pas afgestudeerde ontwerpers. Een programma dat vorig jaar zelfs een ‘officiële status kreeg met speciale talent route langs de meer dan homnderd presentaties. Elk jaar studeren honderden jonge ontwerpers af aan de Nederlandse designopleidingen, waar OBJECT -organisator Anne van der Zwaag elk jaar hoogstpersoonlijk veelbelovend talent scout. Dit jaar zijn er zelfs meer dan vijftig pas afgestudeerde ontwerpers van uiteenlopende opleidingen als MAFAD (Maastricht) tot de HKU, de Amsterdamse Rietveld Academie, KABK in Den Haag en de WdKA in thuisbasis Rotterdam te zien op OBJECT . Niet te missen zijn deze drie talenten:

Paul Youenn

Rein Reitsma

Rein Reitsma studeerde aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Zijn werk is speels nodigt gebruikers uit om er een eigen draai aan te geven. De uitstraling is laagdrempelig door gebruik van alledaagse materialen. Zo creëerde hij een doe-het-zelf pakket Potlood, bestaande uit lasergesneden vormen waarvan met potloden eenvoudig diertjes, of geometrische vormen kan worden gemaakt. Vanzelfsprekend is afval een dankbaar materiaal voor Rein Reitsma. Van de plastic strips van houtpanelen en postpakketten maakt hij unieke objecten, zoals een kamerplant of klok.

Paul Youenn

Geluid en beweging zijn de fascinaties van Paul Youenn, opgeleid aan de Design Academy Eindhoven (2019). Op OBJECT toont hij onder meer een ingenieuze constructie die met radar bewegingen registreert van bezoekers en passanten. Deze bewegingen worden vervolgens verbeeld in een interactieve lichtinstallatie.

Satomi Minoshima

De Japanse Satomi Minoshima is pas enkele maanden geleden afgestudeerd aan de Design Acdemy Eindhoven met een serie tassen die verwijst naar de steeds dominantere rol van huidskleur speels in de samenleving. Net zoals voor veel vrouwen hun identiteit ook – deels en speels – wordt bepaald door de keuze van een tas. Daarom heeft Minoshima haar tassen uitgevoerd in huidkleurige tinten, variërend van roomblank tot chocolade bruin. Het materiaal is bovendien een gladde latex wat de huid-associatie versterkt.

Satomi Minoshima


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *