Nieuws

Geometisch glaswerk van Debora Klop en haar label Velowa

Debora Klop studeerde, na een media-opleiding aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam, in 2019 af aan de HKU afdeling Product Design. Haar geometrische raamdecoraties gooiden onder de bedrijfsnaam Velowa hoge ogen op Object Rotterdam. De hangende glazen werken zijn bijna direct allemaal verkocht.

Werk van Velowa (Debora Klop) op designbeurs Object

Hoi Debora. Hoe zou je zelf jouw werk omschrijven?

“De kubus natuurlijk. Een interessant object, zo ruimtelijk, het omvangt ruimte en er is zoveel dimensie in te zien. Vanuit de kubus onderzoek ik ruimte, dimensie en vormen. Het gaat onder andere over het zoeken naar meerdere dimensies. Daarbij vraag ik mijzelf wat deze dimensies inhouden. Door te schetsen op de computer of met fysieke materialen en op papier zocht ik naar hoe vormen en kleuren bij elkaar komen. Wanneer gebeurt dat op een manier waarvan ik vind dat het goed is? Zo wilde ik mijn eigen regels bepalen. Met deze methode kwam er steeds meer diepte in mijn werk terwijl het toch tweedimensionaal . Ik wilde deze dimensionale manier van werken verder ‘uittrekken’ en ging binnen het platte vlak op zoek naar andere dimensies.”

Sky is up van Velowa (Debora Klop), over de zesde dimensie.
TRANSFORMER van Velowa. Al deze werken zijn te koop op de website.

Hoe gaat het met Velowa sinds Object en corona?

“Met mijn bedrijf gaat het best goed. Hier en daar heb ik opdrachten en ook nog veel tijd voor eigen autonoom werk, wat ik belangrijk vind. Mijn eigen visie verbeelden is het hoofddoel. Ik houd van unieke werken dus het is altijd mooi om te zien dat ontwerpers gebruik maken van technieken waardoor elk object/product uniek is.”

Debora Klop bij haar bijdrage aan de door haar vanuit stichting ROEM met museum de Lakenhal gemaakte buitenexpositie “please don’t touch’ in Leiden. Iedere kunstenaar geeft in de openbare ruimte een reactie op de coronacrisis.

Wat of wie zijn jouw inspiratiebronnen?

“Ik raak ge├»nspireerd door kunstenaars als Sol LeWitt en Piet Mondriaan maar ook door video’s over het universum en de onbereikbare beelden van NASA. Mooie, strakke beelden van sterrenstelsels en ingezoomde beelden van planeten die je niet kunt bedenken. Het idee dat er andere ‘werelden’ kunnen zijn waar wij nooit zullen komen. Dat zet me aan het denken over andere universa en dimensies. Met deze vragen sla ik aan het schetsen en ontwerpen.”

Background void, schilderij over de onbereikbare werelden.

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

“Mijn plannen zijn meer experimenteren met mijn glasoven en binnen een jaar een grotere glasoven kopen. Ik zou graag een solo-expositie willen met mijn nieuw ontwikkelde grotere werken. Hiermee wil ik een duidelijk verhaal kunnen bieden over de dimensionale wereld en een beeld kunnen geven in een serie vorm en deze exposeren op een solo-expositie. Mijn wens is dat zo’n serie een mooi thuis zou kunnen krijgen in een mooie moderne loft.”

In juli hangt het werk van de expositie “Please don’t touch’ van Velowa in de etalage van goudsmid Borg&Daphne op de Nieuwe Rijn in Leiden, de woonplaats van Debora. De werken zijn ook te koop vinden op de website www.velowa.nl .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *