INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Geometisch glaswerk van Debora Klop en haar label Velowa

Debora Klop studeerde, na een media-opleiding aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam, in 2019 af aan de HKU afdeling Product Design. Haar geometrische raamdecoraties gooiden onder de bedrijfsnaam Velowa hoge ogen op Object Rotterdam. De hangende glazen werken zijn bijna direct allemaal verkocht.

Werk van Velowa (Debora Klop) op designbeurs Object

Hoi Debora. Hoe zou je zelf jouw werk omschrijven?

“De kubus natuurlijk. Een interessant object, zo ruimtelijk, het omvangt ruimte en er is zoveel dimensie in te zien. Vanuit de kubus onderzoek ik ruimte, dimensie en vormen. Het gaat onder andere over het zoeken naar meerdere dimensies. Daarbij vraag ik mijzelf wat deze dimensies inhouden. Door te schetsen op de computer of met fysieke materialen en op papier zocht ik naar hoe vormen en kleuren bij elkaar komen. Wanneer gebeurt dat op een manier waarvan ik vind dat het goed is? Zo wilde ik mijn eigen regels bepalen. Met deze methode kwam er steeds meer diepte in mijn werk terwijl het toch tweedimensionaal . Ik wilde deze dimensionale manier van werken verder ‘uittrekken’ en ging binnen het platte vlak op zoek naar andere dimensies.”

Sky is up van Velowa (Debora Klop), over de zesde dimensie.
TRANSFORMER van Velowa. Al deze werken zijn te koop op de website.

Hoe gaat het met Velowa sinds Object en corona?

“Met mijn bedrijf gaat het best goed. Hier en daar heb ik opdrachten en ook nog veel tijd voor eigen autonoom werk, wat ik belangrijk vind. Mijn eigen visie verbeelden is het hoofddoel. Ik houd van unieke werken dus het is altijd mooi om te zien dat ontwerpers gebruik maken van technieken waardoor elk object/product uniek is.”

Debora Klop bij haar bijdrage aan de door haar vanuit stichting ROEM met museum de Lakenhal gemaakte buitenexpositie “please don’t touch’ in Leiden. Iedere kunstenaar geeft in de openbare ruimte een reactie op de coronacrisis.

Wat of wie zijn jouw inspiratiebronnen?

“Ik raak geïnspireerd door kunstenaars als Sol LeWitt en Piet Mondriaan maar ook door video’s over het universum en de onbereikbare beelden van NASA. Mooie, strakke beelden van sterrenstelsels en ingezoomde beelden van planeten die je niet kunt bedenken. Het idee dat er andere ‘werelden’ kunnen zijn waar wij nooit zullen komen. Dat zet me aan het denken over andere universa en dimensies. Met deze vragen sla ik aan het schetsen en ontwerpen.”

Background void, schilderij over de onbereikbare werelden.

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

“Mijn plannen zijn meer experimenteren met mijn glasoven en binnen een jaar een grotere glasoven kopen. Ik zou graag een solo-expositie willen met mijn nieuw ontwikkelde grotere werken. Hiermee wil ik een duidelijk verhaal kunnen bieden over de dimensionale wereld en een beeld kunnen geven in een serie vorm en deze exposeren op een solo-expositie. Mijn wens is dat zo’n serie een mooi thuis zou kunnen krijgen in een mooie moderne loft.”

In juli hangt het werk van de expositie “Please don’t touch’ van Velowa in de etalage van goudsmid Borg&Daphne op de Nieuwe Rijn in Leiden, de woonplaats van Debora. De werken zijn ook te koop vinden op de website www.velowa.nl .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *