Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

OCCO is een Estlandse startup met een online database met ruim 200 duizend interieurproducten. Deze digitale tool waarmee (interieur) architecten snel en efficiënt kunnen zoeken naar een geschikt meubel wordt nu ondersteunt door een fysieke servicedesk. “Een happy space waarin je kunt werken en ontmoeten”, aldus interieurontwerper Casper Schwarz.

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie wordt in een serie van vier longreads de balans opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? Vandaag deel 1: “Het vakgebied is opgerekt met kritisch onderzoek, vrij experiment en verdiepende samenwerking.”

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

Een goed ontworpen logo is een bepalende succesfactor voor een merk of product. Daarom worden in deze serie iconische logo’s onderzocht. Wat is de succesfactor van Randstad? Het strikte toepassing van het modernisme door Ben Bos (1930-2017) van Total Design. “Ik streef naar directheid in een heldere beeldtaal.”

DesignDigger LIVE #9 is nu online. ‘Fake this!’ – design tussen digitaal en analoog

DesignDigger LIVE #9 is nu online. ‘Fake this!’ – design tussen digitaal en analoog

Deze 9de editie van DesignDigger LIVE vanuit Pakhuis de Zwijger staat online. Onder de noemer Fake This! werden de vervagende grenzen tussen digitaal en analoog verkend.

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

De jonge ontwerper Teun Zwets is de winnaar van de Kazerne Design Award, een jaarlijkse prijs voor pas-afgestudeerde ontwerpers van de Design Academy Eindhoven. Zwets kreeg de prijs voor zijn ‘spontane interieurcollectie Teunland,

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

De afgelopen week deed DesignDigger verslag van een ietwat teleurstelllende Milan Design Week. Al tekenden zich ook zichtbare trends af. De zes dominante staan hier op een rij.

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event  Glue Amsterdam

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event Glue Amsterdam

Deze week is in Amsterdam de vierdaagse designroute Glue. DesignDigger is erbij. Met vandaag: een dubbelpresentatie met een nieuwe stoel van Lex Pott voor meubelmerk Banne en een duurzaam vloertapijt van Interface.

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

Ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen hebben een ontwerp gemaakt voor One Square Meter Berber. Met dit sociaal designproject van Mina Abouzahra wordt samengewerkt met Marokkaanse ambachtsvrouwen. “Marokko heeft een ongelooflijke ambachtelijke vaardigheden, maar veel daarvan dreigen snel te verdwijnen”

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

De ‘verloren’ afstudeerlichting 2020 van de Design Academy Eindhoven kreeg eindelijk het podium. De werken op de Graduation show in Milaan getuigen van een krachtige, kritische maar hoopvolle en oplossingsgerichte blik op de wereld. Vijf worden er uitgelicht.

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

De groepsexpositie Alcova op een verlaten legerkazerne neemt een voorschot op een doemscenario waarin aarde en klimaat zijn uitgeput. Tussen de puinhopen en distels staat rudimentaire design, onverslijtbaar en gemaakt uit noodzaak. Functioneel? Nauwelijks. Maar wel beklemmend.

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

Het ‘officieuze’ Nederlandse paviljoen Masterly profileert Dutch design waarbij experiment, een kritische en onderzoekende houding en ontregelende humor zijn verruild voor duurzaamheid, een geruststellende knipoog en een zakelijke insteek.

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

DesignDigger is de hele week op Milan Design Week en doet dagelijks verslag. De aftrap is vanzelfsprekend vanaf de meubelbeurs zelf, die kleiner was dan ooit. Maar de stoelen zijn juist oversized.

Covid-proof designbeurs OBJECT reguleert bezoekersstroom met verruimde openingstijden

Designbeurs OBJECT is dit jaar een dag langer open. Het event opent op donderdag (1 juli), om open te blijven tot zondag (4 juli). Daarmee duurt deze negende editie maar liefst vier dagen lang. Ook worden de openingstijden verruimd, om de bezoekersstromen te reguleren.

Campagnebeeld van Laucke Siebein

Designbeurs OBJECT gaat dit jaar definitief door, zegt organisator Anne van der Zwaag. Nadat zij vorig jaar nog net door de mazen glipte met haar event Big Art op het Hembrug-terrein kan organisator Van der Zwaag opgelucht adem halen. “Iedereen heeft hier het hele jaar naar uit gekeken, zowel de deelnemende ontwerpers en merken als ook de bezoekers en ikzelf niet in de laatste plaats. Eindelijk kunnen we elkaar weer ontmoeten en in het echt genieten van design. Stoffen strelen, het licht op bijzondere materialen zien schitteren of zelfs echt voelen hoe een stoel zit.”

Studio Fleur Peters

Online reserveren tot 19u

Om rekening te houden met de covid-realiteit is de beurs met een dag verlengd en zijn ook de openingstijden verlaat tot 19u. Wel wordt OBJECT op de inmiddels vertrouwde locatie gehouden van het HAKA-gebouw in Rotterdam. Dit monumentale pand biedt met zevenduizend vierkante meter tentoonstellingsruimte en diverse afgescheiden grote ruimtes een optimale locatie om op veilige afstand de uitgebreide designselectie te bewonderen. Bezoekers kunnen online reserveren, opdat goed ingespeeld kan worden op de dan geldende richtlijnen.

HAKA-gebouw in Rotterdam

Ook het uitgangspunt van de beurs is ongewijzigd. Honderden opvallende ontwerpen op het grensgebied van product, meubels, mode, sieraden, grafisch ontwerp en architectuur – van zowel gevestigde namen als aanstormende designers. Hierbij is veel  oog voor innovatief materiaalgebruik en bijzondere kleurcombinaties. Alle ontwerpen zijn te koop en de makers zijn aanwezig om hun werk ter plekke toe te lichten.

Nieuw talentprogramma

Daarnaast heeft OBJECT heeft dit jaar enkele nieuwe programmaonderdelen. Zo is er extra aandacht voor jong talent dat zich niet eerder heeft kunnen presenteren. “Investeren in jonge ontwerpers is juist nu hartstikke nodig. Zij hebben juist aan het cruciale begin van hun loopbaan nauwelijks kansen gekregen om zich te profileren. Wij zijn bij dat wij hiervoor kunnen samenwerken met de gemeente Rotterdam”, aldus Van der Zwaag. “Wij moedigen dan ook alle bezoekers aan iets unieks mee te nemen en zo te investeren in creatief talent. As is het maar voor een bescheiden bedrag. Alleen al de erkenning is fantastisch.”

Lenny Stöpp

Uiteraard biedt OBJECT ook nieuw werk van bekende namen als Simone Post, Iwan Smit, VANTOT en Bas Kosters, maar ook ontwerpen van nog onbekende makers als Marwane Soumer, Philipp Groubnov en Julia Lok. Ook zullen verschillende designlabels zoals Wild Animals, Array, Ignore en Kukka voor het eerst meedoen. De komende weken zal DesignDigger uitgebreid over het nieuwe programma berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *