INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Covid-proof designbeurs OBJECT reguleert bezoekersstroom met verruimde openingstijden

Designbeurs OBJECT is dit jaar een dag langer open. Het event opent op donderdag (1 juli), om open te blijven tot zondag (4 juli). Daarmee duurt deze negende editie maar liefst vier dagen lang. Ook worden de openingstijden verruimd, om de bezoekersstromen te reguleren.

Campagnebeeld van Laucke Siebein

Designbeurs OBJECT gaat dit jaar definitief door, zegt organisator Anne van der Zwaag. Nadat zij vorig jaar nog net door de mazen glipte met haar event Big Art op het Hembrug-terrein kan organisator Van der Zwaag opgelucht adem halen. “Iedereen heeft hier het hele jaar naar uit gekeken, zowel de deelnemende ontwerpers en merken als ook de bezoekers en ikzelf niet in de laatste plaats. Eindelijk kunnen we elkaar weer ontmoeten en in het echt genieten van design. Stoffen strelen, het licht op bijzondere materialen zien schitteren of zelfs echt voelen hoe een stoel zit.”

Studio Fleur Peters

Online reserveren tot 19u

Om rekening te houden met de covid-realiteit is de beurs met een dag verlengd en zijn ook de openingstijden verlaat tot 19u. Wel wordt OBJECT op de inmiddels vertrouwde locatie gehouden van het HAKA-gebouw in Rotterdam. Dit monumentale pand biedt met zevenduizend vierkante meter tentoonstellingsruimte en diverse afgescheiden grote ruimtes een optimale locatie om op veilige afstand de uitgebreide designselectie te bewonderen. Bezoekers kunnen online reserveren, opdat goed ingespeeld kan worden op de dan geldende richtlijnen.

HAKA-gebouw in Rotterdam

Ook het uitgangspunt van de beurs is ongewijzigd. Honderden opvallende ontwerpen op het grensgebied van product, meubels, mode, sieraden, grafisch ontwerp en architectuur – van zowel gevestigde namen als aanstormende designers. Hierbij is veel  oog voor innovatief materiaalgebruik en bijzondere kleurcombinaties. Alle ontwerpen zijn te koop en de makers zijn aanwezig om hun werk ter plekke toe te lichten.

Nieuw talentprogramma

Daarnaast heeft OBJECT heeft dit jaar enkele nieuwe programmaonderdelen. Zo is er extra aandacht voor jong talent dat zich niet eerder heeft kunnen presenteren. “Investeren in jonge ontwerpers is juist nu hartstikke nodig. Zij hebben juist aan het cruciale begin van hun loopbaan nauwelijks kansen gekregen om zich te profileren. Wij zijn bij dat wij hiervoor kunnen samenwerken met de gemeente Rotterdam”, aldus Van der Zwaag. “Wij moedigen dan ook alle bezoekers aan iets unieks mee te nemen en zo te investeren in creatief talent. As is het maar voor een bescheiden bedrag. Alleen al de erkenning is fantastisch.”

Lenny Stöpp

Uiteraard biedt OBJECT ook nieuw werk van bekende namen als Simone Post, Iwan Smit, VANTOT en Bas Kosters, maar ook ontwerpen van nog onbekende makers als Marwane Soumer, Philipp Groubnov en Julia Lok. Ook zullen verschillende designlabels zoals Wild Animals, Array, Ignore en Kukka voor het eerst meedoen. De komende weken zal DesignDigger uitgebreid over het nieuwe programma berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *