Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

OCCO is een Estlandse startup met een online database met ruim 200 duizend interieurproducten. Deze digitale tool waarmee (interieur) architecten snel en efficiënt kunnen zoeken naar een geschikt meubel wordt nu ondersteunt door een fysieke servicedesk. “Een happy space waarin je kunt werken en ontmoeten”, aldus interieurontwerper Casper Schwarz.

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie wordt in een serie van vier longreads de balans opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? Vandaag deel 1: “Het vakgebied is opgerekt met kritisch onderzoek, vrij experiment en verdiepende samenwerking.”

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

Een goed ontworpen logo is een bepalende succesfactor voor een merk of product. Daarom worden in deze serie iconische logo’s onderzocht. Wat is de succesfactor van Randstad? Het strikte toepassing van het modernisme door Ben Bos (1930-2017) van Total Design. “Ik streef naar directheid in een heldere beeldtaal.”

DesignDigger LIVE #9 is nu online. ‘Fake this!’ – design tussen digitaal en analoog

DesignDigger LIVE #9 is nu online. ‘Fake this!’ – design tussen digitaal en analoog

Deze 9de editie van DesignDigger LIVE vanuit Pakhuis de Zwijger staat online. Onder de noemer Fake This! werden de vervagende grenzen tussen digitaal en analoog verkend.

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

De jonge ontwerper Teun Zwets is de winnaar van de Kazerne Design Award, een jaarlijkse prijs voor pas-afgestudeerde ontwerpers van de Design Academy Eindhoven. Zwets kreeg de prijs voor zijn ‘spontane interieurcollectie Teunland,

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

De afgelopen week deed DesignDigger verslag van een ietwat teleurstelllende Milan Design Week. Al tekenden zich ook zichtbare trends af. De zes dominante staan hier op een rij.

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event  Glue Amsterdam

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event Glue Amsterdam

Deze week is in Amsterdam de vierdaagse designroute Glue. DesignDigger is erbij. Met vandaag: een dubbelpresentatie met een nieuwe stoel van Lex Pott voor meubelmerk Banne en een duurzaam vloertapijt van Interface.

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

Ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen hebben een ontwerp gemaakt voor One Square Meter Berber. Met dit sociaal designproject van Mina Abouzahra wordt samengewerkt met Marokkaanse ambachtsvrouwen. “Marokko heeft een ongelooflijke ambachtelijke vaardigheden, maar veel daarvan dreigen snel te verdwijnen”

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

De ‘verloren’ afstudeerlichting 2020 van de Design Academy Eindhoven kreeg eindelijk het podium. De werken op de Graduation show in Milaan getuigen van een krachtige, kritische maar hoopvolle en oplossingsgerichte blik op de wereld. Vijf worden er uitgelicht.

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

De groepsexpositie Alcova op een verlaten legerkazerne neemt een voorschot op een doemscenario waarin aarde en klimaat zijn uitgeput. Tussen de puinhopen en distels staat rudimentaire design, onverslijtbaar en gemaakt uit noodzaak. Functioneel? Nauwelijks. Maar wel beklemmend.

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

Het ‘officieuze’ Nederlandse paviljoen Masterly profileert Dutch design waarbij experiment, een kritische en onderzoekende houding en ontregelende humor zijn verruild voor duurzaamheid, een geruststellende knipoog en een zakelijke insteek.

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

DesignDigger is de hele week op Milan Design Week en doet dagelijks verslag. De aftrap is vanzelfsprekend vanaf de meubelbeurs zelf, die kleiner was dan ooit. Maar de stoelen zijn juist oversized.

Laatste editie in Haka-gebouw voor designbeurs Object Rotterdam

Het programma van OBJECT wordt elk jaar hoogstpersoonlijk samengesteld door directeur én curator Anne van der Zwaag. “Uitgangspunt is een mix van praktische gebruiksdesign en limited editions en one-offs op het grensvlak van design en kunst. We zoeken daarbij de grenzen van design op. Te zien zijn foto’s, architectonische installaties en prints. Kunstcentrum MU uit Eindhoven presenteert het project The Object is Absent, waarbij er helemaal geen objecten zijn te zien.”

Naast de bijna honderd exposanten heeft OBJECT inmiddels ook een randprogramma. Voor Design Digger stelde Anne van der Zwaag deze top 3 van bijzondere side-events van OBJECT samen.

1 Het HAKA-gebouw

“Dit is de laatste editie van Object in het HAKA-gebouw. Hierna wordt dit markante rijksmonument door architect Wessel de Jonge (WDJA) getransformeerd in opdracht van ontwikkelaar Dudok Groep. Zondagmiddag om 1 uur vinden in het HAKA gebouw speciale architectuurrondleidingen plaats door Jeroen Semeijn, senior partner bij WDJA. Het oude hoofdkantoor van de Coöperatieve Groothandelsvereeniging De Handelskamer is een toonbeeld van modernistische architectuur, in de jaren dertig ontworpen door de Nederlandse architecten Mertens & Koeman. Het gebouw is nu nog in al zijn rauwe naaktheid te zien, voordat het wordt getransformeerd tot een modern bedrijfsverzamelpand met horeca. Wat de locatie volgende jaar wordt? Geen idee. Maar we zijn al een paar keer verhuisd, telkens naar een spannende locatie. Deze verandering hoort inmiddels een beetje bij OBJECT.”

HAKA gebouw
FOTO Dudok Groep

2 Studiobezoek

“Het HAKA zelf ligt ook weer in het spannende Vierhavensgebied, dat de komende jaren ook ontwikkeld zal worden tot een plek van cultuur en eigentijdse woningen. Op vrijdag is het mogelijk voor professionals om studiobezoeken te doen bij bekende Rotterdamse ontwerpers in het gebied op maar een paar minuten lopen van OBJECT, waaronder Wieki Somers, Studio Makkink & Bey, Joep van Lieshout en het atelier van Daan Roosegaarde . Een motivatie voor deelname kan je mailen aan celine@objectrotterdam.com. Aansluitend is er een avondprogramma in de nabijgelegen creatieve hotspot Weelde.”

Studio Daan Roosegaarde

3 Bas Kosters

“Alle deelnemers zijn mij even dierbaar. Maar dat ik dit jaar werd gebeld door Bas Kosters himself of hij ook mee mocht doen, vind ik toch wel extra bijzonder. Bas zit ook zelf in zijn shop op de 6de verdieping met wearables, sieraden, mode en kunstobjecten.”  

OBJECT Rotterdam 2020

HAKA-gebouw, Vierhavensstraat 38-42 in Rotterdam

Vrijdag 7 t/m zondag 9 februari 2020 (11-19u).

Tickets: € 12,50 (<12 jaar gratis)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *