INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Laatste editie in Haka-gebouw voor designbeurs Object Rotterdam

Het programma van OBJECT wordt elk jaar hoogstpersoonlijk samengesteld door directeur én curator Anne van der Zwaag. “Uitgangspunt is een mix van praktische gebruiksdesign en limited editions en one-offs op het grensvlak van design en kunst. We zoeken daarbij de grenzen van design op. Te zien zijn foto’s, architectonische installaties en prints. Kunstcentrum MU uit Eindhoven presenteert het project The Object is Absent, waarbij er helemaal geen objecten zijn te zien.”

Naast de bijna honderd exposanten heeft OBJECT inmiddels ook een randprogramma. Voor Design Digger stelde Anne van der Zwaag deze top 3 van bijzondere side-events van OBJECT samen.

1 Het HAKA-gebouw

“Dit is de laatste editie van Object in het HAKA-gebouw. Hierna wordt dit markante rijksmonument door architect Wessel de Jonge (WDJA) getransformeerd in opdracht van ontwikkelaar Dudok Groep. Zondagmiddag om 1 uur vinden in het HAKA gebouw speciale architectuurrondleidingen plaats door Jeroen Semeijn, senior partner bij WDJA. Het oude hoofdkantoor van de Coöperatieve Groothandelsvereeniging De Handelskamer is een toonbeeld van modernistische architectuur, in de jaren dertig ontworpen door de Nederlandse architecten Mertens & Koeman. Het gebouw is nu nog in al zijn rauwe naaktheid te zien, voordat het wordt getransformeerd tot een modern bedrijfsverzamelpand met horeca. Wat de locatie volgende jaar wordt? Geen idee. Maar we zijn al een paar keer verhuisd, telkens naar een spannende locatie. Deze verandering hoort inmiddels een beetje bij OBJECT.”

HAKA gebouw
FOTO Dudok Groep

2 Studiobezoek

“Het HAKA zelf ligt ook weer in het spannende Vierhavensgebied, dat de komende jaren ook ontwikkeld zal worden tot een plek van cultuur en eigentijdse woningen. Op vrijdag is het mogelijk voor professionals om studiobezoeken te doen bij bekende Rotterdamse ontwerpers in het gebied op maar een paar minuten lopen van OBJECT, waaronder Wieki Somers, Studio Makkink & Bey, Joep van Lieshout en het atelier van Daan Roosegaarde . Een motivatie voor deelname kan je mailen aan celine@objectrotterdam.com. Aansluitend is er een avondprogramma in de nabijgelegen creatieve hotspot Weelde.”

Studio Daan Roosegaarde

3 Bas Kosters

“Alle deelnemers zijn mij even dierbaar. Maar dat ik dit jaar werd gebeld door Bas Kosters himself of hij ook mee mocht doen, vind ik toch wel extra bijzonder. Bas zit ook zelf in zijn shop op de 6de verdieping met wearables, sieraden, mode en kunstobjecten.”  

OBJECT Rotterdam 2020

HAKA-gebouw, Vierhavensstraat 38-42 in Rotterdam

Vrijdag 7 t/m zondag 9 februari 2020 (11-19u).

Tickets: € 12,50 (<12 jaar gratis)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *