INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Object Rotterdam ook springplank voor jonge designlabels

Designbeurs OBJECT Rotterdam is een uniek platform voor individuele ontwerpers . Maar inmiddels weten ook steeds meer designlabel weten de weg te vinden naar het HAKA-gebouw. Jong, fris en eigenwijs blijft onverminderd het uitgangspunt. Ook bij de drie designlabels die hier worden uitgelicht: Occony, Badmenton en Aptum.

Aptum

Ontwerpduo is de studio van Nathan Wierink en Tineke Beunders (beiden Design Academy Eindhoven). Vorig lanceerden zij het lampenmerk Aptum. Vanzelfsprekend zijn daarin opgenomen de reeds succesvolle lichtontwerpen Light Forest en Contour.

Contour – Aptum

Beide zijn modulaire armaturen en komen optimaal tot hun recht als ze op maat gemaakt zijn voor een locatie. Contour is een serie ranke geometrische vormen met gekleurd led-licht. Het licht kan in verschillende configuraties worden gehangen maar ook aan de muur worden bevestigd. Door de ‘rekbare’ vorm zijn ze ook uitermate goed geschikt voor hoge ruimtes.

Light Forrest – Aptum

Light Forest is speelser en bestaat uit een schijnbaar standaard pvc-buizen. Deze verspreiden zich als een boomtakken of wortels over een plafond of muur. Ook zijn ze leverbaar als hanglamp. Door de verschillende modules te koppen ontstaat een woud aan licht, vandaar dus die naam.

Light Forrest – Aptum

Badmenton

Kan een blok beton de basis vormen voor een complete interieurcollectie? Wel in handen van de twee jonge Rotterdamse ontwerpers Jelmer Konjo en Noël Deelen, die samen Badmenton vormen.

Badmenton

Een van de twee maakt een start met het bewerken van een betonblok – dat kan door te hakken, schaven, schuren, krassen of letterlijk te gooien. De ander neemt het spel daarna over. Som met brute kracht, soms met gedetailleerd handwerk. Opvallend zijn ook de bonte kleuren waarin het hoogwaardige beton is uitgevoerd. De betoncollectie bestaat vooralsnog uit vazen, een kandelaar, lamp, een tafel en kruk. Maar het spel is pas net begonnen…

Occony

Meer klassiek is Occony, een Nederlands label met een eigentijdse retro-look (ja, dat kan) en met duurzaamheid als uitgangspunt. Er worden uitsluitend cradle to cradle gecertificeerde materialen gebruikt waarvan de waarde na gebruik wordt behouden. Je koopt letterlijk één hoeveelheid recyclebare grondstoffen die in principe eindeloos meegaat. Samen met een partnernetwerk zorgt Occony ervoor dat grondstoffen na gebruik worden ingezameld; Occony zorgt vervolgens voor hergebruik in een product-vorm naar keuze. Een kast wordt ingewisseld in bureaubladen en vice versa.

Al even tijdloos – en wellicht ietwat te minimalistisch voor de avontuurlijke consument – is de vormtaal van de collectie. De productie vindt plaats in Nederland. Initiatiefnemer van dit vernieuwende businessmodel zijn ontwerper Pim Dekker en ondernemers Remco van der Voort en Rick Konings.

Occony

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *