Nieuws

Object Rotterdam ook springplank voor jonge designlabels

Designbeurs OBJECT Rotterdam is een uniek platform voor individuele ontwerpers . Maar inmiddels weten ook steeds meer designlabel weten de weg te vinden naar het HAKA-gebouw. Jong, fris en eigenwijs blijft onverminderd het uitgangspunt. Ook bij de drie designlabels die hier worden uitgelicht: Occony, Badmenton en Aptum.

Aptum

Ontwerpduo is de studio van Nathan Wierink en Tineke Beunders (beiden Design Academy Eindhoven). Vorig lanceerden zij het lampenmerk Aptum. Vanzelfsprekend zijn daarin opgenomen de reeds succesvolle lichtontwerpen Light Forest en Contour.

Contour – Aptum

Beide zijn modulaire armaturen en komen optimaal tot hun recht als ze op maat gemaakt zijn voor een locatie. Contour is een serie ranke geometrische vormen met gekleurd led-licht. Het licht kan in verschillende configuraties worden gehangen maar ook aan de muur worden bevestigd. Door de ‘rekbare’ vorm zijn ze ook uitermate goed geschikt voor hoge ruimtes.

Light Forrest – Aptum

Light Forest is speelser en bestaat uit een schijnbaar standaard pvc-buizen. Deze verspreiden zich als een boomtakken of wortels over een plafond of muur. Ook zijn ze leverbaar als hanglamp. Door de verschillende modules te koppen ontstaat een woud aan licht, vandaar dus die naam.

Light Forrest – Aptum

Badmenton

Kan een blok beton de basis vormen voor een complete interieurcollectie? Wel in handen van de twee jonge Rotterdamse ontwerpers Jelmer Konjo en Noël Deelen, die samen Badmenton vormen.

Badmenton

Een van de twee maakt een start met het bewerken van een betonblok – dat kan door te hakken, schaven, schuren, krassen of letterlijk te gooien. De ander neemt het spel daarna over. Som met brute kracht, soms met gedetailleerd handwerk. Opvallend zijn ook de bonte kleuren waarin het hoogwaardige beton is uitgevoerd. De betoncollectie bestaat vooralsnog uit vazen, een kandelaar, lamp, een tafel en kruk. Maar het spel is pas net begonnen…

Occony

Meer klassiek is Occony, een Nederlands label met een eigentijdse retro-look (ja, dat kan) en met duurzaamheid als uitgangspunt. Er worden uitsluitend cradle to cradle gecertificeerde materialen gebruikt waarvan de waarde na gebruik wordt behouden. Je koopt letterlijk één hoeveelheid recyclebare grondstoffen die in principe eindeloos meegaat. Samen met een partnernetwerk zorgt Occony ervoor dat grondstoffen na gebruik worden ingezameld; Occony zorgt vervolgens voor hergebruik in een product-vorm naar keuze. Een kast wordt ingewisseld in bureaubladen en vice versa.

Al even tijdloos – en wellicht ietwat te minimalistisch voor de avontuurlijke consument – is de vormtaal van de collectie. De productie vindt plaats in Nederland. Initiatiefnemer van dit vernieuwende businessmodel zijn ontwerper Pim Dekker en ondernemers Remco van der Voort en Rick Konings.

Occony

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *