Nieuws

‘Vrouwelijke rolmodellen’ Hella Jongerius en Claudy Jongstra onderscheiden door BNO

Hella Jongerius (1963) en Claudy Jongstra (1963) zijn tegelijkertijd benoemd tot erelid van de BNO, de brancheverenging van ontwerpers en ontwerpbureaus. Opmerkelijk is dat beide ontwerpers nog volop actief zijn. Claudy Jongstra’s werk is momenteel te zien in haar solotentoonstelling in Museum De Lakenhal. Van Hella Jongerius opent binnenkort de solotentoonstelling Woven Cosmos in de Gropius Bau in Berlijn. “Jonge ontwerpers snakken naar zichtbare rolmodellen. We kiezen onze ereleden tegenwoordig dan ook het liefst op het moment dat ze nog middenin de praktijk staan”, licht BNO-directeur Madeleine van Lennep toe. Bovendien was het gewoon “hoog tijd dat deze voorbeeldige vrouwelijke ontwerpers aan de grande parade ereleden van de BNO worden toegevoegd. Hella en Claudy volgen beiden al decennia lang een consequent en tegelijk avontuurlijk pad, en verrassen telkens weer.”

Claudy Jongstra
FOTO Christiaan Jaeggi

De BNO benoemt regelmatig ereleden, vanwege hun grote verdiensten voor het vak en/of de vereniging. De ereleden van de BNO maken prominent deel uit van de ontwerpgemeenschap, geven die gemeenschap extra reliëf, vormen er het hart en vaak ook de voorhoede van. Ze zijn de voorbeelden en voorvechters, veelal zichtbaar en soms op de achtergrond. Ze zijn ambassadeurs voor de vakgemeenschap, die helpen om nog sprekender te vertellen over het ontwerpvak, de geschiedenis, de betekenis van ontwerp in de samenleving.

Hella Jongerius
FOTO Nick Ballón / Maharam

Hella Jongerius – mix van kunst, onderzoek industrie

Hella Jongerius (1963) is een creatief toptalent en een voorbeeldige vakvrouw die een ongelofelijke hoeveelheid kennis opbouwde rond de toepassing van kleuren en ongebruikelijke materialen. Als geen ander koppelt Hella Jongerius ontwerpskills en ambachtelijkheid aan de mogelijkheden van industriële vervaardiging. Ze beweegt zich schijnbaar vanzelfsprekend in en tussen werelden die vaak nog ver van elkaar af staan: de wereld van de kunsten en de wereld van het bedrijfsleven.

Hella Jongerius bezit een bewonderenswaardige pioniersgeest, creativiteit en zakelijke vermogens en is daarmee een voorbeeldig rolmodel voor het Nederlandse ontwerpveld.

BNO-directeur Madeleine van Lennep

Jongerius werkt(e) voor internationale merken zoals Ikea, Vitra, KLM, Danskina, Maharam en Artek. Tegelijkertijd heeft ze een sterk onderzoekende en experimentele houding. Haar meubelontwerpen, stoffen en interieurproducten hebben inmiddels wereldfaam en haar werk is opgenomen in de vaste collecties van talloze musea waaronder MoMA (New York), V&A (London) en Centre Pompidou (Parijs). In het voorjaar van 2021 volgt de solotentoonstelling Hella Jongerius: Woven Cosmos in de Gropius Bau (Berlijn), die zich in de loop van de tijd verder zal ontwikkelen.

Een experimenteel weefsel van Hella Jongerius

Claudy Jongstra – circulaire activist

Claudy Jongstra (1963) maakt textiele kunstwerken en monumentale installaties van organische materialen zoals gevilte wol en zijde in natuurlijke pigmenten. Lang voordat haar mentaliteit en werkwijze door anderen werd omarmd, besloot zij al het productieproces dicht bij huis te houden op haar autarkische boerderij – onder meer door het in stand houden van een kudde Drentse heideschapen en het kweken en telen van oude plantsoorten voor het verven – en op duurzame, circulaire wijze te werken. 

“Claudy Jongstra stelt zich met haar oeuvre en de wijze waarop ze de kunstwerken maakt bewust ook op als activist, die zich hard maakt voor zaken die echt van belang zijn voor onze planeet.”

BNO-directeur Madeleine van Lennep
Installatie van Claudy Jongstra op haar solo-expositie in Museum De Lakenhal

Claudy Jongstra zet zich in voor behoud van biodiversiteit, revitaliseren van het landschap, inclusiviteit en kleinschalige samenwerking op het platteland. Zij heeft zich ontwikkeld tot een superspecialist die met kennis van traditionele technieken en natuurlijke materialen vooruit loopt op nieuwe ontwikkelingen, waarbij ze ook groot belang hecht aan onderzoek en experiment en overdracht van kennis en vaardigheden. Haar werk is opgenomen in de collecties van verschillende internationale musea. In 2019 werd ze uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar en trad ze toe tot de Akademie van Kunsten, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Nu te zien: haar solotentoonstelling in Museum De Lakenhal, vanwege corona verlengd tot eind augustus.

Installatie van Claudy Jongstra op haar solo-expositie in Museum De Lakenhal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *