Nieuws

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Floris Schoonderbeek is gefascineerd door duurzame en vooral ook eenvoudige oplossingen voor complexe vraagstukken. Daarom is hij voortdurend op zoek naar ontmoetingen, interventies en experimenten waar natuur-inclusieve ontwerpen uit voortvloeien. Vanuit Arnhem voedt hij de wereld met ingenieuze producten waarvan hijzelf vindt dat ze nog ontbreken aan ons leven. Arnhem is ook de stad waar hij in 2003 afstudeerde met de Dutchtub, een mobiele hout gestookt buitenbad.

Floris Schoondebeek onderweg met een Duchtub

Schoonderbeek startte in 2007 het productlabel Weltevree, waar hij vorig jaar een punt zetten achter zijn rol als artdirector. Na veertien jaar werd het tijd voor iets nieuws: de Fieldstation. Deze kaal geschuurde expeditiewagen is niet alleen uitgerust met keuken, bed en kastruimte maar heeft ook ecologische voorzieningen als (eco)toilet, zonnepanelen en een houtkachel waarmee eveneens warm water wordt gegenereerd voor de buitendouche.

Scenario’s door de elementen

Onder de noemer Recalculating Route maakt Schoonderbeek een serie roadtrips. Uitgangspunt daarbij is: grote veranderingen hebben soms een klein begin. Voor hem is dat begin het integreren van natuurlijke elementen in het alledaagse leven. Scenario’s worden geschetst door zon, wind, vuur, aarde en water, met het beoogde doel om de omgeving te activeren in relatie tot de mens waar gebruikers, op duurzame wijze, worden verbonden aan bovenstaande elementen.

Schoonderbeek is er zeker van dat juist in onze eigen omgeving mooie dingen ontstaan, maar voegt daar ook expliciet aan toe, dat nieuwe ontdekkingen niet zomaar komen aanwaaien, je moet op zoek naar ze gaan. Daarom rijdt Floris Schoonderbeek de Veluwe in of bezoekt hij Farm of the world, het meerjarige woon- en werkproject Claudy Jongstra en haar partner. Niet toevallig is Jongstra gebruiker van de Groundfridge, de innovatieve re-make van de traditionele koelkelder van Schoonderbeek die in 2015 werd genomineerd voor Dutch Design Award. Dit zes maanden durende project heeft geresulteerd in een nieuwe productcollectie.

The Fieldstation

Fieldstation – een rijdend onderzoekslab

Allereerst de Fieldstation, wat al een opzichzelfstaand product is. Deze mobiele studio fungeert eenmaal geparkeerd als lokaal onderzoekslab. De camper is het hele jaar bruikbaar door al zijn voorzieningen, het voorziet zelfs van een laadrooster aan de achterkant die de vrijheid bied om van alles te transporteren (zelfs de Dutchtub). Hooggewaardeerd Nederlands tentenmerk De Waard maakt het plaatje nog eens compleet en richten zich op de ontwikkeling van een speciaal ontwikkelde luifel. Rigoureus werden cirkels uit de body van de camper gezaagd waarmee “binnen naar buiten” wordt gehaald. Juist datgene waar een camper voor bedoeld is, maar waar hedendaagse camperinterieurs minder op georiënteerd lijken te zijn.

New Raintap – eigentijdse regenton

Raintap is een een mobiel waterstation, of te wel een regenton, bedacht om regenwater overal mee te kunnen activeren en is inmiddels ook geschikt gemaakt voor de tuin. De ton is gemaakt van gerecycled plastic en zet regenwater om tot ‘bruikbaar’ water. Met je voet druk op het pedaal en wordt door regenwater te gebruiken drinkwater verspilling tegengegaan. De Raintap speelt in op de bewustwording door water te hergebruiken in eigen habitat. Het is het eerste product dat is uitgewerkt tot een kant-en-klaar consumentenproduct dat door Schoonderbeek in de markt is gezet. Maar het doel is dat de ton uiteindelijk voor een redelijke prijs bij de Intratuin ligt.

Airsteamer –  bbq-en met rook

Een rookmachine annex oven annex barbecue. Een ingenieus verbrandingssysteem waarbij er gekookt wordt in een gefilterde luchtstroom met rook van pellets (onbehandeld zaagsel) levert voedsel met een intense smaak. De organische roestvast stalen pijpen van de Airstreamer hebben een speelse look en gaan op in de tuin, in tegenstelling tot de vierkantige zware kookunits van nu.

Windlight – windmolen-lamp

Het onderzoek naar de beschikbare resources van de natuur uit zich in installatie van kleine 3D-geprinte windmolentjes waarvan het lichtmontuur in één object is verwerkt. Zo functioneert de Windlight enkel wanneer het waait.

Sunstove – koken met zonnestralen

Een andere manier om efficiënt om te gaan met warmte onderzoekt Schoonderbeek in de Sunstove. Bij dit zonne-fornuis dient de zon als ‘pitje’. De spiegelschaal, gemaakt van roestvast staal, concentreert de zonne-energie van het oppervlak naar één plek, waardoor het daar heet wordt. Wanneer niet als ‘oven in gebruik hangt een Solarlamp op deze plek van de pan en wordt de zonne-energie opgeslagen in hoogwaardige mini solar panels, waarbij het in de avond weer wordt teruggeven in de vorm van licht. Bovendien wordt het licht van de lamp weerkaatst in de glanzende schaal, wat een kampvuur-achtige sfeer geeft, Dat kookpunt is zo ontworpen dat het mee kan draaien met de zon.

Botanictub – subtropisch bad

De Botanictub is een compacte mini-kas die draait op een circulair systeem. Pelletsnippers (bio brandstof) zorgen voor warmte, waarbij zon, water en planten een tropisch klimaat leveren. Een tropische wellness-ervaring klinkt wat onnatuurlijk voor Nederlandse begrippen, maar ontspanning op biodiverse wijze is gegarandeerd.

Circular Fire – ondergronds oven

Een van de experts waarmee Schoonderbeek samenwerkte is chefkok Werry van Leeuwen. Samen onderzoeken zij hoe vuur en de warmte daarvan seculair dienst kan doen in Circulair Fire. Deze gedachtes komen uit Schoonderbeeks jeugd, waarbij hij kampvuren maakt en vervolgens dichtgooide om zo op de verwarmde grond te slapen. Nu diept Schoonderbeek dit jeugdavontuur uit. Door de grond als warmte-opslag te gebruiken, ontstaat er een soort oven-effect, waarbij het mogelijk wordt om voedsel te bereiden. Het experimentele ontwerp bevindt zich nog in de ontwikkelfase: zo werden flessen yoghurt en eitjes ingegraven als ontbijt voor de volgende ochtend. Yoghurt moet 6 à 7 uur ‘rijpen’ en heeft een bepaalde ontluchting nodig in het proces, waardoor deze bereiding mislukte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *