Nieuws

Sculpturale architectuur van Studio Tjep in Amsterdams park

Voor een nieuw stadspark in de Amsterdamse wijk Westerpark heeft Studio Tjep vier ontluchtingstorens voor de onderliggende verkeerstunnel ontworpen. Door de komst van deze Spaarndammertunnel ontstond bovengrond ruimte voor de aanleg van een recreatieve groenstrook. Wandelaars, spelende kinderen en fietsers krijgen alle ruimte in dit nieuwe Park Houthaven.

Studio Tjep

De sierlijke ontluchtingstorens Air Cells combineren hightech luchtafvoer met een poëtische vorm. De luchtschachten moeten grote hoeveelheden lucht afzuigen en naar technische installaties; luchtdoorlatendheid was daardoor een eis aan de torens

Om Air Cells te laten aansluiten bij het omliggende groen liet Studio Tjep zich inspireren voor de uiterlijke vorm inspireren door de organische bladstructuren van bomen en planten. De toren zijn geperforeerd met een patroon dat microscopische bladstructuren verbeeld. Aan de buitenkant zijn de torens afgewerkt met gepolijst roestvrij staal dat de omgeving weerspiegelt, waardoor de geometrische sculpturen versmelten met het omliggende groen.

Met een parametrisch computerprogramma werden de vormen berekend en samengesteld. De torens bestaan uit losse driehoeken; de constructie is volledig zelfdragend. De binnenste vorm is een feloranje rooster. Aangelicht geeft dit ‘s avonds en ‘s nachts een bijna sprookjesachtig beeld. Studio Tjep de opdracht van de gemeente Amsterdam. Bij de realisatie werd nauw samengewerkt met supervisor Sjoerd Soeters en landschapsontwerper Ruwan Aluvihare.

Studio Tjep is opgericht door Frank Tjepkema (1970), die in 1996 cum laude afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. Zijn examenwerk werd direct opgenomen in de collectie van Droog Design. Ook voltooide hij een master bij het Sandberg Instituut in Amsterdam. Tjepkema baarde opzien met zijn Bronze Age, een collectie stoelen die is aangekocht door onder andere Philippe Starck, Lidewij Edelkoort en Centre Pompidou in Parijs.

Studio Tjep – Bronze Age

In september 2019 werd de lichtinstallatie Zwerm in Eindhoven in gebruik genomen. Het ontwerp rond de Montgomerytunnel bevat 700 stalen vogels. Als een zwerm spreeuwen bewegen 1400 LED-lampen mee met de verkeersstromen.

https://tjep.com/project/zwerm/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *