Nieuws

Design Digger LIVE #6 nu online – “Ontwerpers laten ons anders kijken naar de samenleving”

Met het Dutch Designers Jaarboek van de BNO als aanleiding werd op Design Digger LIVE #6 ingezoomd op de veranderkracht van ontwerp. Het uur-durende gesprek vanuit Pakhuis de Zwijger met vijf ontwerper had als focus duurzaamheid en ontwerp voor sociale vraagstukken als eenzaamheid.

Terugkijken van Design Digger LIVE #6 kan hier:

Met te gast:

‘Design for impact’ is de dominante mentaliteit onder ontwerpers, zo bleek ook in het Dutch Designers Jaarboek van de BNO. Met hun betrokken werk willen ontwerpers bijdragen aan een systeemverandering. In het programma lag de focus op duurzaamheid en sociale vraagstukken als toenemende thuis- en dakloosheid  onder jongeren.

De impact van ontwerpers is doordat de projecten nadrukkelijk geen speculatieve prototypes of proefballonnetjes zijn maar concrete oplossingen bieden. Emy Bensdorp ontwikkelde een methode om met PFAS vervuilde kleigrond om te zetten in tegels en bakstenen. Vervuilde grond waarop nu niet mag worden gebouwd wordt zo niet alleen bouwklaar maar zelfs bebouwd van diezelfde vervuilde grond. Haar project tackelt het milieu maar ook woningnood. 

Maar ontwerpers kunnen ook met storytelling ingesleten vooroordelen veranderen. Marwan Magroun legt met zijn met een Zilveren Camera-bekroonde werk fotoproject The Life of Fathers. Het stigma van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond bloot. Dan is de veranderkracht van design gericht op emancipatie. Of zoals social designer Tabo Goudswaard het verwoord: “Ontwerpers kunnen ons anders laten kijken naar problemen”

Ook de manier waarop de vijf deelnemende ontwerpers hun praktijk vormgeven kwam aan bod. People, Business & Work – deze drie peilers onder de activiteiten van de BNO liepen ook als een rode draad door de avond. Dat ‘people’ oftewel de gebruiker centraal staat blijkt uit de aanpak van ontwerper als Marjan van Aubel die geen speculatieve prototypes wil maken maar concrete producten die ook daadwerkelijk geproduceerd kunnen – of eigenlijk moeten – worden. Haar energie-opwekkende Current Table met zonnepanelen is binnenkort daadwerkelijk te koop. Daaronder ligt natuurlijk de ‘business’: goed ondernemerschap is een voorwaarde op tot dergelijke producten te kunnen komen.

Current Table – Marjan van Aubel

‘Work’ is hoe deze ontwerpers hun praktijk inrichten. Zo werkt beeldmaker Magroun niet uitsluitend met camera in de hand maar heeft hij een stichting opgericht waarmee met onderzoek en publicaties zijn foto’s en documentaires een bredere context wordt gegeven aan zijn beeldwerk. Ook de andere ontwerpers zijn primair gericht op samenwerking. Zo zit social designer Goudswaard aan tafel met beleidsmakers, kunstenaars, ontwerpers, politici, sociologen en andere professionals. “Als je als ontwerper midden in de maatschappij wilt staat, moet je ook je verbinding zoeken met die samenleving”, werd de noodzaak van samenwerking treffend verwoord door Bensdorp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *