INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Design Digger LIVE #6 nu online – “Ontwerpers laten ons anders kijken naar de samenleving”

Met het Dutch Designers Jaarboek van de BNO als aanleiding werd op Design Digger LIVE #6 ingezoomd op de veranderkracht van ontwerp. Het uur-durende gesprek vanuit Pakhuis de Zwijger met vijf ontwerper had als focus duurzaamheid en ontwerp voor sociale vraagstukken als eenzaamheid.

Terugkijken van Design Digger LIVE #6 kan hier:

Met te gast:

‘Design for impact’ is de dominante mentaliteit onder ontwerpers, zo bleek ook in het Dutch Designers Jaarboek van de BNO. Met hun betrokken werk willen ontwerpers bijdragen aan een systeemverandering. In het programma lag de focus op duurzaamheid en sociale vraagstukken als toenemende thuis- en dakloosheid  onder jongeren.

De impact van ontwerpers is doordat de projecten nadrukkelijk geen speculatieve prototypes of proefballonnetjes zijn maar concrete oplossingen bieden. Emy Bensdorp ontwikkelde een methode om met PFAS vervuilde kleigrond om te zetten in tegels en bakstenen. Vervuilde grond waarop nu niet mag worden gebouwd wordt zo niet alleen bouwklaar maar zelfs bebouwd van diezelfde vervuilde grond. Haar project tackelt het milieu maar ook woningnood. 

Maar ontwerpers kunnen ook met storytelling ingesleten vooroordelen veranderen. Marwan Magroun legt met zijn met een Zilveren Camera-bekroonde werk fotoproject The Life of Fathers. Het stigma van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond bloot. Dan is de veranderkracht van design gericht op emancipatie. Of zoals social designer Tabo Goudswaard het verwoord: “Ontwerpers kunnen ons anders laten kijken naar problemen”

Ook de manier waarop de vijf deelnemende ontwerpers hun praktijk vormgeven kwam aan bod. People, Business & Work – deze drie peilers onder de activiteiten van de BNO liepen ook als een rode draad door de avond. Dat ‘people’ oftewel de gebruiker centraal staat blijkt uit de aanpak van ontwerper als Marjan van Aubel die geen speculatieve prototypes wil maken maar concrete producten die ook daadwerkelijk geproduceerd kunnen – of eigenlijk moeten – worden. Haar energie-opwekkende Current Table met zonnepanelen is binnenkort daadwerkelijk te koop. Daaronder ligt natuurlijk de ‘business’: goed ondernemerschap is een voorwaarde op tot dergelijke producten te kunnen komen.

Current Table – Marjan van Aubel

‘Work’ is hoe deze ontwerpers hun praktijk inrichten. Zo werkt beeldmaker Magroun niet uitsluitend met camera in de hand maar heeft hij een stichting opgericht waarmee met onderzoek en publicaties zijn foto’s en documentaires een bredere context wordt gegeven aan zijn beeldwerk. Ook de andere ontwerpers zijn primair gericht op samenwerking. Zo zit social designer Goudswaard aan tafel met beleidsmakers, kunstenaars, ontwerpers, politici, sociologen en andere professionals. “Als je als ontwerper midden in de maatschappij wilt staat, moet je ook je verbinding zoeken met die samenleving”, werd de noodzaak van samenwerking treffend verwoord door Bensdorp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *