PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘What design can NOT do’

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘What design can NOT do’

‘Designers write’ is een nieuwe serie van drie podcasts over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag deel 2 – Wie wijn ‘wij’?

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Het Eindhovense platform Dutch Invertuals presenteert werk van elf ontwerpers in en speciaal gecreëerde website. De digitale expositie sluit aan de bij de fysieke manifestatie op de laatste DDW in oktober 2021.

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. De komende weken presenteert DesignDigger alle drie edities.

INTERVIEW Gijs & Aldo Bakker: “Vormgeving is niet zomaar een leuke bezigheid.”

INTERVIEW Gijs & Aldo Bakker: “Vormgeving is niet zomaar een leuke bezigheid.”

In een openhartig interview geven ontwerpers Gijs Bakker en zijn zoon Aldo Bakker hun visie op het vak – en op elkaar. “Jouw werk kan genadeloos zijn.”

Nu online: de Talent Special van Design Digger LIVE. “Design moet een genereuze discipline zijn.”

Nu online: de Talent Special van Design Digger LIVE. “Design moet een genereuze discipline zijn.”

Hoe gaan jonge ontwerpers om met maatschappelijke vraagstukken als technologie, klimaat, mobiliteit en gezondheid? En vooral: welke rol kan design spelen in inclusiviteit of meerstemmigheid? Deze en andere vragen passeerden de revue op 10de editie van de talkshow Design Digger LIVE. Terugkijken kan nu online.

INTERVIEW Hans Lensvelt: “Duurzaamheid begint met een doordacht ontwerp.”

INTERVIEW Hans Lensvelt: “Duurzaamheid begint met een doordacht ontwerp.”

Al meer dan dertig jaar is duurzaamheid het uitgangspunt van meubelproducent Lensvelt. Maar aan certificaten doet het bedrijf niet. Daarom wordt directeur Hans Lensvelt langs de circulaire meetlat gelegd. ““De beste manier om duurzaam te produceren, is het ontwerpen van tijdloos design.”

DESIGN DIGGER LIVE #10 – Talentspecial: Design in tijden van crisis

DESIGN DIGGER LIVE #10 – Talentspecial: Design in tijden van crisis

Op maandag 15 november verkent de 10de editie van DESIGN DIGGER LIVE hoe een (post)crisis-generatie ontwerpers reageert op een snel veranderende wereld. De talkshow is GRATIS toegankelijk in Pakhuis de Zwijger.

INTERVIEW Timo de Rijk over expositie Goth: “We hebben allemaal een hang naar de donkerheid van het bestaan?”

INTERVIEW Timo de Rijk over expositie Goth: “We hebben allemaal een hang naar de donkerheid van het bestaan?”

Met de expositie ‘Goth. Desiging Darkness’ is het doorgaans goedgeluimde Design Museum Den Bosch doordesemd van onheilszwangere esthetiek. Directeur en curator van de expositie Timo de Rijk licht toe: “Goth viert het naargeestige en kapotte. Dat staat haaks op het moderne design.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

Exclusief interview over Atlas of Furniture Design – “Het is encyclopedie, prentenboek en tekstbundel ineen”

Eerst de cijfers, die zijn indrukwekkend namelijk: 1740 gedocumenteerde interieurobjecten van 546 ontwerpers en 565 fabrikanten, herkenbaar gepresenteerd met meer dan 2500 afbeeldingen, van gedetailleerde objectfoto’s tot historische documentatie zoals interieurs, patenten, brochures en naslagwerken in kunst en architectuur. Een team van 71 auteurs werkte acht jaar aan dit monumentale, bijna megalomane boek van meer dan 1050 bladzijden. En oh ja, het weegt ongeveer 4 kilo.

 Atlas of Furniture Design kan HIER worden besteld.  

De Atlas of Furniture Design is een uitgave van het Vitra Design Museum en is zowel een volledig naslagwerk voor designliefhebbers als een encyclopedisch referentiemiddel en een onmisbare bron voor wetenschappers en experts. “Het boek wil een aanvulling zijn op de bestaande designboeken, die veelal niet meer zijn dan glossy bladerboeken voor op de koffietafel”, zegt  eindredacteur Jochen Eisenbrand van het Vitra Design Museum. Niet voor niets is de eerste in in het boek een quote van de filosoof Bruno Latour: To design is always to redesign. “Hiermee willen we laten zien dat al die baanbrekende meubels van Thonet, Jacobsen of de Bouroullecs in dezelfde lange traditie van meubelontwerp staan. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Het complete interview met Jochen Eisenbrand kan hieronder worden bekeken:

Een van de grootste uitdagingen in dit… nou ja krankzinnige boek was het aanbrengen van hiërarchie. De belangrijkste objecten zijn paginagroot afgebeeld met nog eens een afzonderlijke pagina met een gedetailleerde tekst. De ook best belangrijke meubelstukken staan op één pagina met beeld en tekst; de ruim twaalfhonderd resterende meubels staan met een dozijn of meer bij elkaar op één pagina. “Bij sommige ontwerpen staat de iconische status buiten kijf, zoals de Roodblauwe stoel van Gerrit Rietveld of de Lockheed Lounge Chair van Marc Newson. Maar geloof, het waren lange, soms verhitte discussies met het redactionele team. Sommige stoelen zijn weliswaar onlosmakelijk verbonden met onze visuele cultuur maar daarvan bleek het verzamelen van informatie over het ontwerpproces of de afwegingen in de productie niet mogelijk. Deze moesten noodgedwongen klein worden afgebeeld.”

Atlas of Furniture Design is onderverdeeld in vier chronologische hoofdstukken: Early modernism (1780-1914), Modernism (1914-40), Post-war (1945-73) en Post-modernism-present (1974-now). Daarnaast zijn er aparte rijk geïllustreerde hoofdstukken over onder meer Plywood, het Monoblock en een tijdsbalk over het gebruik van diverse materialen.

De selectie is gebaseerd op de eigen collectie van meer dan zevenduizend meubelstukken, beginnend bij een houten eetstoel, handgemaakt in België in 1808. Ook bezit het Vitra Design Museum unieke prototypes en materiaalexperimenten van klassiekers als de Pantone Chair of de Plastic Chair van Ray & Charles Eames. Maar er zijn ook unieke stukken als een pauselijke troon of de Aluminium Chair van Rietveld uit 1942 (er zijn slechts vier van!) in de museumcollectie.

Vitra is onderdeel van GLUE, het driedaagse designevenement op diverse locaties in Amsterdam. In het Citizen M Hotel aan de Sarphatistraat staan onder meer de nieuwe Citizen Chair van Konstantin Grcic en exclusieve vazen van Ronan & Erwan Bouroullec.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *