DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: ontwerper zoekt industrie. Beide zijn onmisbaar om de productieketen te innoveren. Een tv-format kan uitkomst bieden?

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Van meer naar genoeg, hoe doen we dat? Twee projecten op de Dutch Design Week wijzen de weg. “Laten wij vooral niet vergeten dat de 80 procent samenleving ook heel leuk kan zijn.”

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: “Van fake news en deep fakes tot augmented realities en data driven polictics – de grenzen tussen on- en offline versmelten.”

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag twee: “Met knutseldesign nemen jonge ontwerpers een voorschot op de toekomst.”

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. De aftrap is vandaag: “Dankzij de verbeeldingskracht van ontwerpers wordt minder juist vrolijker en speelser.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Op DDW presenteert het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie de nieuwste lichting ontwerpers met een talentenbeurs. DesignDigger blikt vooruit met het vierde en laatste deel in een serie longreads over talent.

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

In de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ focust curator Saskia van Stein op de invloed van het Disney imperium op het denken over gender, kolonialisme en identiteit.

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar The Greater Number. Deze zoektocht naar een optimaal getal gaat uit van minder in plaats van altijd maar méér. Op deze drie presentaties op DDW kun je zoeken naar jouw ‘greater number’.

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

Op uitnodiging van BLOK Plaatmateriaal verkennen drie bouwexperts de rol van hout in de klimaatopgave. De uitdagingen zijn groot. “Maar hout heeft goede kaarten.”

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

Op maandag 18 oktober (20-21u) is een speciale – gratis! – editie van DesignDigger LIVE in De Kazerne met Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. In hoeverre zijn hun duurzame ambities haalbaar nu milieuproblemen zo overweldigend worden dat de meeste mensen de hoop verliezen?

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Deel drie uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “De blik verschuift van expressie en succes naar ongelijkheid en inclusiviteit.”

De 5 meest opmerkelijke objecten uit expo (Re)Design Death in Cube

Een dildo-urn, een euthanasie-achtbaan, een virtuele bijna-doodervaring of een app om na een overlijden met je geliefde te blijven communiceren. Dat zijn een paar voorbeelden van de ontwerpen die te zien zijn in de expositie (Re)design Death in Cube designmuseum in Kerkrade. In vijftig objecten geven designers invulling aan de behoeften en rituelen die er zijn rondom overlijden. De designs zijn verdeeld over vier thema’s: voorbereiding, afscheid, rouw & voortleven en eeuwig leven.

De expo doet wat grauw en grijzig aan. Passend bij het ingetogen thema?

Helpt corona taboes rondom de dood te doorbreken?

Sinds het uitbreken van het coronavirus is de expo in een ander daglicht komen te staan. Nog geen maand na de opening van (Re)design Death is de context waarin we de objecten bekijken, totaal veranderd. Door de uitbraak is er minder beweegruimte en een groot gebrek aan intimiteit. Kunnen de ontwerpen ons helpen vorm te geven aan de nieuwe werkelijkheid? Biedt deze ontwrichtende tijd de mogelijkheid taboes betreft afscheid nemen, sterven, rouw en herdenken te doorbreken en tradities te veranderen? Deze vijf objecten laten zien hoe we ook kunnen omgaan met de dood en alle emoties, rituelen en dromen eromheen.

Coronahack: in 7 korte films zoomt een publieksbegeleider van Cube designmuseum in op objecten die sinds het uitbreken van het coronavirus in een nieuw daglicht zijn komen te staan.

21 grams: Poetic Justice van Mark Sturkenboom

21 grams: het gewicht van de ziel die het lichaam verlaat. Project van Mark Sturkenboom.

De herinneringsbox 21 Grams: Poetic Justice bevat een dildo gevuld met as van de overleden partner. Er zit ook een in cyaankali gedoopte sigaret bij, voor als je het echt niet meer ziet zitten. 21 Grams: Poetic Justice is een Romeo en Julia-verhaal; heel poëtisch, maar niet iedereen kan het waarderen. Vooral Duitse bezoekers – Cube ligt 300 meter van grens – reageerden verontrust. Controversiële objecten als een dildo in combinatie met menselijke as worden als confronterend ervaren. Waarschijnlijk omdat regelgeving omtrent begraven en het bewaren van menselijke resten in Duitsland veel strenger is.

Outrospectre (2020) van Frank Kolkman

De virtuele bijna-doodervaring van Frank Kolkman

De vernieuwde Outrospectre simuleert een out-of-body ervaring die terminale patiënten kan helpen bij het erkennen van hun naderende dood. Het gevoel van wegdrijven uit je eigen lijf kan de angst voor de dood verminderen. Het experimentele voorstel voor medische apparatuur, met een referentie naar röntgenapparatuur en CT-scans, bevraagt hoe dit onderzoek in ziekenhuizen kan worden gebruikt. Een eerdere versie van Outrospectre was te zien in het Victoria en Albert Museum in Londen.

White Funeral Meal, de carrierestart van Marije Vogelzang

White Funeral Meal van eetontwerper Marije Vogelzang

Het eerste ontwerp waarmee Marije Vogelzang zichzelf als eetontwerper op de kaart zette is White Funeral Meal uit 1999. “In tegenstelling tot de westerse samenleving staat in veel culturen de kleur wit symbool voor de dood. Deze maaltijd bestaat volledig uit wit voedsel en speciaal ontworpen wit serviesgoed. In deze serene sfeer kunnen de nabestaanden een maaltijd en hun herinneringen delen.” Het ontwerp uit de tijd van de gulden is nog steeds een baanbrekend maar overduidelijk ingetogen ontwerp. Misschien wel het grootste bewijs dat de dood ook in de designwereld nog steeds een beladen onderwerp is.

Ontwerpwedstrijd

Tien designers werkten in een Design Challenge aan een concept rondom de vraag “Wil je eeuwig leven?” Drie van de concepten zijn onder begeleiding van Mark Sturkenboom, maker van 21 Grams : Poetic Justice, uitgewerkt tot een fysiek product. De drie producten zijn te zien in de expositie. 

Een eerdere ontwerpwedstrijd rond nog zo’n taboe was de One Day Urban Toilet Design Challenge. Deze wedstrijd heeft, mede door de rechtszaak van de op wildplassen betrapte Geerte Piening en de daaropvolgende actie #zeikwijf, veel aandacht gekregen.

(Re)design Death is tot en met 24 januari 2021 in Kerkrade te zien. Daarnaast is de expositie deels te zien via VR bij TU-Delft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *