INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

De 5 meest opmerkelijke objecten uit expo (Re)Design Death in Cube

Een dildo-urn, een euthanasie-achtbaan, een virtuele bijna-doodervaring of een app om na een overlijden met je geliefde te blijven communiceren. Dat zijn een paar voorbeelden van de ontwerpen die te zien zijn in de expositie (Re)design Death in Cube designmuseum in Kerkrade. In vijftig objecten geven designers invulling aan de behoeften en rituelen die er zijn rondom overlijden. De designs zijn verdeeld over vier thema’s: voorbereiding, afscheid, rouw & voortleven en eeuwig leven.

De expo doet wat grauw en grijzig aan. Passend bij het ingetogen thema?

Helpt corona taboes rondom de dood te doorbreken?

Sinds het uitbreken van het coronavirus is de expo in een ander daglicht komen te staan. Nog geen maand na de opening van (Re)design Death is de context waarin we de objecten bekijken, totaal veranderd. Door de uitbraak is er minder beweegruimte en een groot gebrek aan intimiteit. Kunnen de ontwerpen ons helpen vorm te geven aan de nieuwe werkelijkheid? Biedt deze ontwrichtende tijd de mogelijkheid taboes betreft afscheid nemen, sterven, rouw en herdenken te doorbreken en tradities te veranderen? Deze vijf objecten laten zien hoe we ook kunnen omgaan met de dood en alle emoties, rituelen en dromen eromheen.

Coronahack: in 7 korte films zoomt een publieksbegeleider van Cube designmuseum in op objecten die sinds het uitbreken van het coronavirus in een nieuw daglicht zijn komen te staan.

21 grams: Poetic Justice van Mark Sturkenboom

21 grams: het gewicht van de ziel die het lichaam verlaat. Project van Mark Sturkenboom.

De herinneringsbox 21 Grams: Poetic Justice bevat een dildo gevuld met as van de overleden partner. Er zit ook een in cyaankali gedoopte sigaret bij, voor als je het echt niet meer ziet zitten. 21 Grams: Poetic Justice is een Romeo en Julia-verhaal; heel poëtisch, maar niet iedereen kan het waarderen. Vooral Duitse bezoekers – Cube ligt 300 meter van grens – reageerden verontrust. Controversiële objecten als een dildo in combinatie met menselijke as worden als confronterend ervaren. Waarschijnlijk omdat regelgeving omtrent begraven en het bewaren van menselijke resten in Duitsland veel strenger is.

Outrospectre (2020) van Frank Kolkman

De virtuele bijna-doodervaring van Frank Kolkman

De vernieuwde Outrospectre simuleert een out-of-body ervaring die terminale patiënten kan helpen bij het erkennen van hun naderende dood. Het gevoel van wegdrijven uit je eigen lijf kan de angst voor de dood verminderen. Het experimentele voorstel voor medische apparatuur, met een referentie naar röntgenapparatuur en CT-scans, bevraagt hoe dit onderzoek in ziekenhuizen kan worden gebruikt. Een eerdere versie van Outrospectre was te zien in het Victoria en Albert Museum in Londen.

White Funeral Meal, de carrierestart van Marije Vogelzang

White Funeral Meal van eetontwerper Marije Vogelzang

Het eerste ontwerp waarmee Marije Vogelzang zichzelf als eetontwerper op de kaart zette is White Funeral Meal uit 1999. “In tegenstelling tot de westerse samenleving staat in veel culturen de kleur wit symbool voor de dood. Deze maaltijd bestaat volledig uit wit voedsel en speciaal ontworpen wit serviesgoed. In deze serene sfeer kunnen de nabestaanden een maaltijd en hun herinneringen delen.” Het ontwerp uit de tijd van de gulden is nog steeds een baanbrekend maar overduidelijk ingetogen ontwerp. Misschien wel het grootste bewijs dat de dood ook in de designwereld nog steeds een beladen onderwerp is.

Ontwerpwedstrijd

Tien designers werkten in een Design Challenge aan een concept rondom de vraag “Wil je eeuwig leven?” Drie van de concepten zijn onder begeleiding van Mark Sturkenboom, maker van 21 Grams : Poetic Justice, uitgewerkt tot een fysiek product. De drie producten zijn te zien in de expositie. 

Een eerdere ontwerpwedstrijd rond nog zo’n taboe was de One Day Urban Toilet Design Challenge. Deze wedstrijd heeft, mede door de rechtszaak van de op wildplassen betrapte Geerte Piening en de daaropvolgende actie #zeikwijf, veel aandacht gekregen.

(Re)design Death is tot en met 24 januari 2021 in Kerkrade te zien. Daarnaast is de expositie deels te zien via VR bij TU-Delft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *