Milan Design Week verplaatst naar  7 t/m 12 juni 2022

Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

De Salone del Mobile in Milaan wordt verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022. De gebruikelijke datum van medio april was voor de organisatie nog te risicovol. De belangrijkste designbeurs ter wereld viert dit jaar het zestigjarige jubileum.

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

Het ‘Dutch Designers Yearbook’ is een kloek overzicht van 2021. Een preview van dit jaarboek aan de hand de hoogtepunten – van natuur-inclusief design en virtuele expo’s tot deep fakes of theaterrevues.

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Wat waren de meest spraakmakende events van 2021? Welke personen haalden het nieuws? Voordat wij ons opmaken voor 2022 wordt nog één keer teruggeblikt op afgelopen jaar.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag het afsluitende deel 3: Dit gaat pijn doen!

IMM Köln wordt een jaar doorgeschoven – eerste designevent van 2022 afgelast

IMM Köln wordt een jaar doorgeschoven – eerste designevent van 2022 afgelast

Daar gaan we weer. Het eerste designevent van 2022 – de meubelbeurs IMM Köln – is afgelast. De organisatie verwacht het event pas in 2023 op het verwachte niveau te kunnen realiseren.

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘What design can NOT do’

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘What design can NOT do’

‘Designers write’ is een nieuwe serie van drie podcasts over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag deel 2 – Wie wijn ‘wij’?

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Het Eindhovense platform Dutch Invertuals presenteert werk van elf ontwerpers in en speciaal gecreëerde website. De digitale expositie sluit aan de bij de fysieke manifestatie op de laatste DDW in oktober 2021.

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

De Rotterdamse ontwerper Simone Post heeft met de grootste muurschildering van Nederland een spectaculaire make-over van het hoofdkantoor van Vlisco gerealiseerd. De wilde, kleurrijke schildering is geïnspireerd op haar wandkleden ‘Wildflowers’.

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. De komende weken presenteert DesignDigger alle drie edities.

Ontwerpers verliezen minstens helft inkomsten door corona

Uit een onderzoek onder Nederlandse ontwerpers bleek dat minimaal 45 procent meer dan de helft van de omzet te zijn misgelopen in de eerste drie maanden van de lockdown. Meer dan 50 procent van de ontwerpers verwacht ook het komende jaar minimaal tussen een kwart en de helft minder omzet te draaien. Meer dan 20 procent van de ontwerpers verwacht zelfs nog meer omzet te verliezen. Opvallend is ook dat meer dan de helft van ondervraagde ontwerpers zich niet gesteund voelt door de maatregelen van het kabinet, waarbij opvallend is dat een groot deel geen steun ontvangt.

Zzp-ers oververtegenwoordigd in ontwerpsector

De enquête is uitgevoerd door de BNO in samenwerking met het Stedelijk Museum in Amsterdam. De onderzoeksresultaten zijn opgenomen in de lopende expositie Van Thonet tot Dutch design. “We monitoren de gevolgen van de coronacrisis sinds maart en herkennen de uitkomsten van deze poll”, zegt Madeleine van Lennep, directeur van de BNO, dat deze enquête uitvoerde. “Het ontwerpvak is conjunctuurgevoelig, want vanzelfsprekend onderdeel van vele ketens en praktijken. We lobbyen natuurlijk voor steunmaatregelen, maar onderstrepen vooral het belang van concrete opdrachten, van werk: het beste bewijs voor de relevantie van een vak met wonderbaarlijke potentie.”

“Het ontwerpvak is conjunctuurgevoelig, want vanzelfsprekend onderdeel van vele ketens en praktijken.”

Madeleine van Lennep, directeur van de BNO

De kwetsbaarheid van de ontwerpers hangt voor een groot deel samen met het feit dat veel ontwerpers werken als zzp-er of als een eigen bureau hebben. Deze groep lijkt in deze enquête oververtegenwoordigd: bijna een derde van de respondanten werkt als zelfstandige, 30 procent heeft een eigen bureau en slechts 6 procent is werknemer. Bovendien is het waarschijnlijk dat een groot deel van hen werkt (grotendeels) voor de culturele sector.

Focus op maatschappelijke impact corona

Van de ondervraagde ontwerpers zegt bijna de helft dat hun werk sterk is veranderd door de coronacrisis. Maar 79 procent zegt ook zij juist een positieve bijdrage kunnen leveren in het creëren van solidariteit en connectiviteit. Dat is niet vreemd – ontwerpers zijn getraind in het oplossen van problemen en vormgeven van nieuwe mogelijkheden.

Govert Flint lanceerde het ontwerpprincipe van Neo Hygiëne voor een transformatie van de openbare ruimte. Ontwerpduo Van Eijk en Van der Lubbe ontwierpen in reactie op de pandemie schermen voor gebruik tussen kantoorwerkplekken voor Lensvelt. Toen ook na de heropening van de restaurants mensen angst bleken te hebben om uit eten te gaan, ontwierp Mediamatic kleine glazen kassen waarin mensen coronaproof kunnen dineren, de Serres Séparées. Deze en andere voorbeelden van ontwerpen die reageren op de coronacrisis zijn eveneens opgenomen in de expositie Van Thonet tot Dutch Design.

“Ontwerpers kunnen vernieuwende en andere oplossingen bieden om de uitdagingen die de huidige tijd ons stelt aan te gaan.”

Rein Wolffs, directeur Stedelijk Museum

“Deze onderzoeksresultaten tonen aan dat óók de creatieve industrie hard wordt geraakt door de huidige situatie. Tegelijkertijd kunnen juist ontwerpers vernieuwende en andere oplossingen bieden om de uitdagingen die de huidige tijd ons stelt aan te gaan”, zegt Stedelijk-directeur Rein Wolffs. “Het Stedelijk vindt het daarom belangrijk naast de onderzoeksresultaten enkele prikkelende ontwerpen te presenteren die reageren op de coronacrisis.”

Historische parade van design iconen

De meer dan 300 voorwerpen uit de eigen collectie van het Stedelijk voert van een van de oudste meubels in de collectie, een bank van Thonet uit 1849, langs stromingen als de Wiener Werkstätte, de Amsterdamse School, Scandinavische vormgeving, de opkomst van plastic in de jaren 60, het kleurrijke Italiaanse Memphis design uit de jaren 80 en Dutch design dat sinds de jaren 90 succesvol is. De recensie van deze historische parade van design iconen op Design Digger lees je HIER.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *