Longread

OMA, UNStudio of MVRDV – wie ontwerpt de beste meubels?

Het supertrio van de Super Dutch architectuur bestaat uit OMA, MVDRV en UNStudio (sorry Francine en Nanne). Hun gebouwen staan in Sjanghai, Dubai, New York, Londen en vooruit, Lelystad. Maar aan architectuur alleen hebben ze niet meer genoeg. De drie bureaus maken ook meubels met een eigen signatuur, die een opvallend verwantschap heeft met hun architectuur.

Wel verschillend zijn de redenen waarom deze wereldberoemde architectenbureaus zich op het design storten. Het stoelontwerp kan onderdeel zijn van een architectonisch onderzoek maar ook  een creatieve opwelling. De radicale ‘form follows function’ van Rem Koolhaas heeft zich vertaald in conceptuele meubels, terwijl de vloeiende meubels van UNStudio ogen als maquettes van hun futuristische gebouwen. MVRDV ontwerp humoristische meubels met een bijna karikaturale vorm. Maar wie is de beste? Oordeel zelf.

Tools for Life – OMA/Knoll

OMA – meubels als research

Voor het Amerikaanse meubelmerk Knoll ontwikkelde OMA de  kleine meubelcollectie Tools for Life, bestaande uit een counter, een salontafel, twee fauteuils en twee tafels. De samenwerking met Knoll was de start van een product design unit in het kantoor, die ook voor andere producenten werkt. Al is de huidige status ervan onbekend bij de DesignDigger-redactie. Je zou het niet zeggen bij de nogal hoekige, bijna recht-toe-recht-aan meubels maar er ging een diepgravend onderzoek aan vooraf. Hoe werken mensen, hoe ziet het moderne kantoor eruit of wat is het verschil tussen een werkplek en een woonomgeving?

Tools for Life – OMA/Knoll

Voor OMA zijn architectuur en productontwerp  complementair. Dus is ook de Tools for Life-collectie opgebouwd uit geometrische volumes met de kenmerkende vorm van recente OMA -architectuur als de kantoorkolos De Rotterdam of het beursgebouw in de Chinese stad Shenzhen. Uitgangspunt was aanpasbaarheid. De tafels kunnen tot verschillende hoogtes worden versteld, van bijvoorbeeld een lage salontafel tot een tafel om staande aan te vergaderen. De rechthoekige bar kan uitvouwen zodat er tegelijkertijd op verschillende manieren aan gewerkt kan worden. De vorm van de meubels vloeit voort uit een combinatie van radicale functionaliteit en bouwkundig onderzoek. Zelfs het materiaalgebruik is architecturaal: marmer, staal, glas, plexiglas en Formica.

Studio Twin – UNStudio/Offecct

UN Studio – architectuur om op te zitten

De meest productieve van het supertrio is Ben van Berkel van UNStudio. Zo lanceerde hij de stoel Gemini bij de Nederlandse producent Artifort en een stapelbaar kinderstoeltje voor Alessi en een stoel voor het Italiaanse designlabel Moroso. Daarvoor bracht het ook al diverse banken, stoelen en multifunctionele kantoormeubels uit. Het internationale architectenbureau met vestigingen in Sjanghai, Hongkong en Amsterdam heeft dan ook een aparte productafdeling met vier medewerkers. Van Berkel ontwerpt al stoelen sinds zijn studie aan de Rietveld Academie. Die interesse werd de laatste jaren aangewakkerd door het toenemend aantal interieuropdrachten, zoals een loft voor een kunstverzamelaar in New York.

Gemini – UNStudio/Artifort

Elk meubel begint nog steeds als een hoogstpersoonlijke schets van Van Berkel, die ook het gezicht is van UNStudio. Zijn meubels hebben inderdaad dezelfde vloeiende vormtaal als zijn gebouwen. Zijn inspiratie is de fysiek ervaring die persoonlijker is bij producten dan bij een gebouw, bijvoorbeeld door een deurklink te pakken of op een stoel te zitten. Het is die fysieke ervaring die centraal staat in zijn meubelontwerpen. De Circle Bench, een bank waarbij de helling van de rugleuning geleidelijk steiler en vlakker wordt, zodat je er afwisselend rechtop of meer onderuitgezakt in kunt zitten. De Gemini is een stoel waarin je op wel drie manieren kunt zitten. Het is een ontspannen fauteuil. Maar werk je op een laptop, dan is het fijn om zijwaarts te zitten. Het zijn meubels met een directe invloed op het gedrag. Dat kan met met een meubel en soms ook met architectuur.

Lees hier meer over de kindermeubels van UNStudio: Architect Ben van Berkel ontwerpt kids collection voor Alessi

UNStudio/Alessi

MVRDV – speelse maquettes

In de 34 zitelementen uit de collectie Vertical Village van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV oogt als een dorpje met archetypische gebouwen. Met samengeknepen ogen heeft een boekenplankje van vrolijk gekleurd piepschuim de heldere omtrek van twee rijtjeshuizen. Een chaise longue lijkt sprekend op een fabrieksdak dat zich golvend uitstrekt. Een omgevallen wolkenkrabber is een zachte zitbank. De meubels zijn dan ook de letterlijke uitkomst van het stedenbouwkundig onderzoek Vertical Village naar verdichting van Aziatische metropolen.

Lees ook het vloerkleed van MVRDV voor Carpet Sign: Acht topontwerpers tuften vloerkleed voor ‘Freedom’ collectie

Vertical Village – MVRDV

De traditionele baksteenhuisjes van Beijing in China of Taipei in Taiwan zijn weggevaagd door inwisselbare hoogbouw. Kunnen deze steden zich nog op een geleidelijke, zeg maar menselijke manier uitbreiden? Het antwoord is architectuur die zich letterlijk op deze hoogbouw laat plaatsen. Door deze verticale dorpjes een iconische vorm te geven, bijvoorbeeld een puntdak  of een fabriek, krijgen de repetitieve woonblokken een eigen identiteit. Naast een wetenschappelijke publicatie en een klassieke architectuurexpositie vertaalde dit onderzoek zich in een sculpturale verbeelding van deze verticale dorpjes. De iconische volumes zijn op de schaal 1:10 van schuimrubber met een bontgekleurde coating nagemaakt en gestapeld. Helemaal MVRDV: een serieus en theoretisch verhaal wordt zo op een speelse en toegankelijk manier vertelt.

De meubels zijn flexibel en informeel. Je mag zelf weten hoe je erop zit of hoe je ze neerzet. Daarbij hebben de meubels ook van zichzelf de conceptuele gelaagdheid, die kenmerkend is voor MVRDV. Iconische gebouwen zijn versimpeld tot functionele zitobjecten. De meubels, worden – op bestelling – in België geproduceerd.

1 reactie op: OMA, UNStudio of MVRDV – wie ontwerpt de beste meubels?

  1. Aad Krom says:

    De vloeiende beweging in de meubels vormen een sterke verwantschap met de architectuur en spreken mij het meest aan. Niet alleen esthetisch maar ook functioneel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *