Nieuws

UNStudio ontwerpt ’s werelds grootste spaakloze reuzenrad voor Seoul

Architectenbureau UNStudio heeft een reuzenrad ontworpen dat geen spaken heeft maar is gefundeerd op twee ronde bogen. Het 180 meter Seoul Twin Eye is ontworpen voor Seoul en bestaat uit twee ringen. De cabines draaien naadloos om de open binnen- en buitenbanen.

Het wordt het eerste reuzenrad in zijn soort en werkt als een spaakloos reuzenrad, met twee ringen die elkaar kruisen. De attractie  staat gepland om te verrijzen aan de oevers van de Han-rivier, naast het World Cup Stadium. Deze ringen bevatten cabines die naadloos om binnen- en buitenbanen draaien. Voor het ontwerp sloeg UNStudio de handen ineen met Arup en lokaal bureau Heerim Architects. Dit project – een initiatief van de lokale overheid van Seoul – moet een belangrijke bezienswaardigheid van het Sangam World Cup Park worden.

Lees ook dit baanbrekende transportconcept: : UNStudio ontwerpt kabelbaan tussen china en rusland

London Eye

De Seoul Twin Eye zal plaats bieden aan 64 cabines waar elk zo’n 20–25 mensen in passen. Hiermee kunnen in totaal meer dan 1400 mensen tegelijkertijd een ritje maken, bijna een verdubbeling van de capaciteit van de London Eye. Het project maakt deel uit van de visie van de burgemeester van Seoul, ‘Han River with a Thousand Sunsets’: een plan om duizend plekken langs de Han-rivier in te richten als openbare ruimtes, bestemd voor de inwoners van Seoul.

Het rad, met een doorsnee van 180 meter, wordt gebouwd bovenop een 40 meter hoog nieuw cultureel complex, waarin ook een expositieruimte, concertzaal, winkels en horecagelegenheden gepland zijn. De Seoul Twin Eye torent hier op een hoogte van 220 meter bovenuit en biedt een ultiem panoramisch vergezicht over Seoul. Het wordt hiermee het grootste spaakloze reuzenrad ter wereld.

Aardbevingsbestendig

Het team van UNStudio heeft het concept van eenheid als symbool voor het ontwerp gekozen. Het rad is geïnspireerd op de Honcheonsigye, een astronomisch uurwerk dat de beweging van hemellichamen door de tijd weergeeft. Architect Ben van Berkel: “Gelegen in het hart van de stad, verwijst dit spaakloze ontwerp naar Korea’s progressieve sfeer en grenzeloze streven naar innovatie, waarbij geavanceerde technologie naadloos aansluit op een tijdloze waardering voor stabiliteit en schoonheid.”

De dubbele ringstructuur van de ‘Seoul Twin Eye’ biedt zowel stabiliteit als een unieke esthetiek. Voor het onlangs onthulde ontwerpvoorstel werkte UNStudio samen met Arup, die de aardbevings- en windbestendigheid van het geplande bouwwerk keurde. Het gemeentebestuur van Seoul kondigde aan rond 2025 met de bouw te willen starten, na een definitieve goedkeuring door het ministerie van Strategie en Financiën. De oplevering staat gepland voor 2028.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *