INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

MVRDV bouwt dakterras Het Podium met opvallende buitentrap op Het Nieuwe Instituut

Op Het Nieuwe Instituut zal deze zomer een dakterras worden aangelegd naar ontwerp van de het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. De opvallend roze installatie met imposante buitentrap is een verlengstuk van de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio. Het Podium is geopend vanaf 1 juni tot en met 17 augustus en biedt een unieke kans om architectuur, de stad, het Museumpark en het instituut vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren. Nog niet eerder was het dak van het instituut toegankelijk voor bezoekers.

Het kleurrijke stadspodium bevindt zich straks op 29 meter hoogte en is toegankelijk via een 143 treden tellende buitentrap, een lift én via de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio op de zesde verdieping van het instituut. In deze presentatie zijn de vroege werken van architectenbureau MVRDV op interactieve wijze ontsloten. Het Podium symboliseert zowel MVRDV’s ambitie om de stad te verdichten en daken beter te gebruiken als de ambitie van Het Nieuwe Instituut tot vermeerdering van kennis over architectuur.

Sportlessen tot rooftop diners

Met Het Podium geeft Het Nieuwe Instituut partners en makers uit Rotterdam, Nederland en daarbuiten de mogelijkheid om tijdelijk invulling te geven aan een eigen programmering op het dak. Het stadspodium krijgt straks niet alleen een cultureel of architectonisch karakter: het wordt ook opengesteld voor activiteiten en sectoren van heel andere aard. Van sportlessen tot rooftop diners en speciale kinderactiviteiten. Meer informatie over het precieze programma en de andere samenwerkingspartners wordt later bekend gemaakt.  De eerste gebruiker van Het Podium op Het Nieuwe Instituut is de Rotterdam Architectuur Maand.

In de looptijd van het evenement vormt het platform op het instituut het hart van het festival en worden er de hele maand juni lezingen, tours, films en andere activiteiten rondom architectuur georganiseerd. Hiervoor zal ook de hoofdtentoonstelling van de Rotterdam Architectuur Maand worden gehuisvest in één van de presentatieruimtes van Het Nieuwe Instituut. Ander onderdeel van de veelzijdige programmering van het festival is The World Around: een toonaangevende conferentie op het gebied van hedendaagse architectuur en design. Samen met het Solomon R. Guggenheim Museum host Het Nieuwe Instituut dit internationale evenement en wordt op 11 juni een conferentie op Het Podium en in het instituut georganiseerd.

De Rotterdamse Dakendagen.

Het Podium op Het Nieuwe Instituut kan worden gezien als een logische vervolgeditie op eerdere indrukwekkende steigerinstallaties van MVRDV. Zo plaatste het bureau in 2017 al een buitentrap op het Rotterdamse Stationsplein. Met dit zomerpodium op het dak sluit Het Nieuwe instituut daarnaast aan bij de Rotterdam Rooftop Walk: een initiatief van de Rotterdamse Dakendagen. Deze route opent 26 mei en geeft een maand lang toegang tot het daklandschap van de binnenstad. Het evenement moet een groot publiek laten beleven hoe dakgebruik kan bijdragen aan een betere toekomst voor steden en stadsbewoners.

Expo MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio

Het Nieuwe Instituut is het nationale instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Gelegen in architectuurstad Rotterdam, in het Museumpark, heeft Het Nieuwe Instituut verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een museumcafé, een studiezaal en bibliotheek, een auditorium, educatieve ruimtes en een tuin. Het beheert een van de grootste architectuurcollecties ter wereld.

MVRDV

Het internationale, in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV biedt eigentijdse oplossingen voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in alle regio’s ter wereld. MVRDV – opgericht in 1993 door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries –werkt multidisciplinair en past daarbij zoveel mogelijk innovatieve en duurzame technologieën toe, met uitgesproken, vernieuwende projecten als resultaat.

Installatie op de expo MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio

Rotterdam Architectuur Maand

De Rotterdam Architectuur Maand vindt ieder jaar plaats in juni en kiest iedere editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het Festivalhart. Het is dé plek waar de kracht van architectuur en ontwerp zich toont en vernieuwt rond urgente sociaal-maatschappelijke vraagstukken. De RA Maand belicht de betekenis van ontwerp en ontwerpkracht in een veranderende stad en stimuleert ontmoeting en kennisuitwisseling tussen bezoekers, het onderwijs en de ontwerpsector. Ruim 80 partners zijn reeds aangesloten bij de RA Maand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *