Nieuws

MVRDV bouwt dakterras Het Podium met opvallende buitentrap op Het Nieuwe Instituut

Op Het Nieuwe Instituut zal deze zomer een dakterras worden aangelegd naar ontwerp van de het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. De opvallend roze installatie met imposante buitentrap is een verlengstuk van de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio. Het Podium is geopend vanaf 1 juni tot en met 17 augustus en biedt een unieke kans om architectuur, de stad, het Museumpark en het instituut vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren. Nog niet eerder was het dak van het instituut toegankelijk voor bezoekers.

Het kleurrijke stadspodium bevindt zich straks op 29 meter hoogte en is toegankelijk via een 143 treden tellende buitentrap, een lift én via de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio op de zesde verdieping van het instituut. In deze presentatie zijn de vroege werken van architectenbureau MVRDV op interactieve wijze ontsloten. Het Podium symboliseert zowel MVRDV’s ambitie om de stad te verdichten en daken beter te gebruiken als de ambitie van Het Nieuwe Instituut tot vermeerdering van kennis over architectuur.

Sportlessen tot rooftop diners

Met Het Podium geeft Het Nieuwe Instituut partners en makers uit Rotterdam, Nederland en daarbuiten de mogelijkheid om tijdelijk invulling te geven aan een eigen programmering op het dak. Het stadspodium krijgt straks niet alleen een cultureel of architectonisch karakter: het wordt ook opengesteld voor activiteiten en sectoren van heel andere aard. Van sportlessen tot rooftop diners en speciale kinderactiviteiten. Meer informatie over het precieze programma en de andere samenwerkingspartners wordt later bekend gemaakt.  De eerste gebruiker van Het Podium op Het Nieuwe Instituut is de Rotterdam Architectuur Maand.

In de looptijd van het evenement vormt het platform op het instituut het hart van het festival en worden er de hele maand juni lezingen, tours, films en andere activiteiten rondom architectuur georganiseerd. Hiervoor zal ook de hoofdtentoonstelling van de Rotterdam Architectuur Maand worden gehuisvest in één van de presentatieruimtes van Het Nieuwe Instituut. Ander onderdeel van de veelzijdige programmering van het festival is The World Around: een toonaangevende conferentie op het gebied van hedendaagse architectuur en design. Samen met het Solomon R. Guggenheim Museum host Het Nieuwe Instituut dit internationale evenement en wordt op 11 juni een conferentie op Het Podium en in het instituut georganiseerd.

De Rotterdamse Dakendagen.

Het Podium op Het Nieuwe Instituut kan worden gezien als een logische vervolgeditie op eerdere indrukwekkende steigerinstallaties van MVRDV. Zo plaatste het bureau in 2017 al een buitentrap op het Rotterdamse Stationsplein. Met dit zomerpodium op het dak sluit Het Nieuwe instituut daarnaast aan bij de Rotterdam Rooftop Walk: een initiatief van de Rotterdamse Dakendagen. Deze route opent 26 mei en geeft een maand lang toegang tot het daklandschap van de binnenstad. Het evenement moet een groot publiek laten beleven hoe dakgebruik kan bijdragen aan een betere toekomst voor steden en stadsbewoners.

Expo MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio

Het Nieuwe Instituut is het nationale instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Gelegen in architectuurstad Rotterdam, in het Museumpark, heeft Het Nieuwe Instituut verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een museumcafé, een studiezaal en bibliotheek, een auditorium, educatieve ruimtes en een tuin. Het beheert een van de grootste architectuurcollecties ter wereld.

MVRDV

Het internationale, in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV biedt eigentijdse oplossingen voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in alle regio’s ter wereld. MVRDV – opgericht in 1993 door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries –werkt multidisciplinair en past daarbij zoveel mogelijk innovatieve en duurzame technologieën toe, met uitgesproken, vernieuwende projecten als resultaat.

Installatie op de expo MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio

Rotterdam Architectuur Maand

De Rotterdam Architectuur Maand vindt ieder jaar plaats in juni en kiest iedere editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het Festivalhart. Het is dé plek waar de kracht van architectuur en ontwerp zich toont en vernieuwt rond urgente sociaal-maatschappelijke vraagstukken. De RA Maand belicht de betekenis van ontwerp en ontwerpkracht in een veranderende stad en stimuleert ontmoeting en kennisuitwisseling tussen bezoekers, het onderwijs en de ontwerpsector. Ruim 80 partners zijn reeds aangesloten bij de RA Maand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *