Nieuws

Cor Unum viert 70-jarig bestaan op Milan Design Week met 77 borden van Maarten Baas, MVRDV en Marc Newson

Om het 70-jarige bestaan te vieren nodigde keramiekproducent Cor Unum 70 jonge en gerenommeerde ontwerpers uit om een bord te ontwerpen. Deze collectie Legends & Legacy is voor het eerst te zien tijdens Milan Desig  Week. De borden zijn van onder meer van Alessandro Mendini, Claudy Jongstra, Benno Premsela, Maarten Baas en Ted Noten. De collectie is te zien op de groepsexpositie Alcova.

Siome Post FOTO Dana Savic

De selectie van zeventig ontwerpers, architecten en andere creatieven is een bloemlezing uit de samenwerkingen uit de afgelopen zeventig jaar. Het ontwerp wordt is met een zogenoemde transfer oftewel een keramische ‘print’  op de borden aangebracht. “Alle makers hebben dezelfde drager, een klassiek wit bord, maar de uitvoeringen kunnen bijna niet gevarieerder zijn”, zegt Cor Unum-directeur Lotte Landsheer.

Tegeltjeswijsheid van Maarten Baas

De feestelijke bordencollectie Legends & Legacy vormt de tijdlijn van Cor Unum met meesters uit het verleden, jonge talenten van nu en alles en iedereen daartussenin. Het is zowel een terug- als een vooruitblik op de toekomst waarin weer nieuwe samenwerkingen ontstaan en de bordencollectie verder groeit. Sommige makers refereren in hun ontwerp aan de betekenis van de woorden ‘cor unum’, Latijn voor één hart. Zo zegt Maarten Baas over zijn bord getiteld Tegeltjeswijsheid: “Tegeltjeswijsheden en andere one-liners proberen het leven te vatten in een ludiek of catchy zinnetje. Zo zit het leven natuurlijk niet in elkaar. Vandaar mijn enige one-liner: ‘Never believe one-liners’. Cor Unum betekent letterlijk één hart. Leven en werken vanuit het hart, is wat Cor Unum als geen ander kan. Daar heb je geen tegeltje voor nodig. Gooi deze dan ook maar weg, trouwens.”

Maarten Baas
FOTO Dana Savic

Regenwoud van architect Winy Maas

Industrieel ontwerper Arian Brekveld koos dezelfde inspiratiebron maar werkte dat idee compleet anders uit. Zijn bord is een zachtroze glooiend landschap met een spoor van hartjes getiteld On Track. “Dit spoor uit een netwerk van paden, gerold in de natte klei van het bord, symboliseert hoe iedereen met een eigen talent en taak, bijdraagt aan het geheel. Wie goed kijkt ziet dat de paden zijn opgebouwd uit oneindig veel individuele harten, op weg in dezelfde richting… Cor Unum, één hart.”

Marc Newson FOTO Dana Savic

Architect Winy Maas (MVRDV) verbeeldt een toekomstig stadsleven: “Stel je voor dat steden veranderen in toevluchtsoorden voor de natuur; stel je voor dat jouw stad een samensmelting wordt van vegetatie en diersoorten, een plek waar je kunt ademen, eten en ontspannen. Stel je voor dat je in deze stad door een savanne loopt of plotseling in het regenwoud belandt. Welkom in The Green Dip.”

Het tentoonstellingsontwerp op Alcova in Milaan is door Ruben Hoogvliet en Gijs Wouters van Atelier Fig. De inspiratie is zowel gedekte tafels als Engelse toast-houders. Aansluitend opent op 25 mei de expositie Legends & Legacy bij Cor Unum in Den Bosch. De borden zijn in een ongelimiteerde oplage ook online en in de Cor Unum-winkel te koop. Daarna zal de expositie verder reizen naar o.a. Dutch Design Week Eindhoven en Big Art.

Voor een overzicht van Alcova, zie: ALCOVA / Milan Design Week 2023

Carole Baijings FOTO Dana Savic

Over Cor Unum

Keramiekatelier Cor Unum in den Bosch, is in 1953 opgericht door Zweitse Landsheer en wordt sinds 2009 voortgezet door zijn dochter Charlotte Landsheer. Cor Unum produceert keramiek ontworpen door vooraanstaande (inter-)nationale ontwerpers, architecten, kunstenaars en andere creatieven. De producten worden zowel in de eigen winkel als in winkels over de hele wereld verkocht. Het bedrijf vindt het belangrijk om een sociale en culturele verantwoordelijkheid te nemen voor het erfgoed van de keramische ambachten en voor het doorgeven van de kennis en expertise. Die missie wordt onderbouwd door een team van professionals, studenten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ontwerpers en vrijwilligers.

Klaas Kuiken FOTO Dana Savic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *