Nieuws

Designbeurs OBJECT organiseert online-veiling met Catawiki

Van donderdag tot zondag is het HAKA-gebouw in Rotterdam het platform voor meer dan honderd internationale ontwerpers en interieurlabels tijdens de designbeurs OBJECT Rotterdam. In aanvulling op het live-event wordt in samenwerking om onlineplatform Catawiki een veiling georganiseerd met een werk van deelnemers aan OBJECT. De selectie is eveneens een samenwerking tussen Catawiki en OBJECT-directeur Anne van der Zwaag.

Llus-lamp van Ontwerpduo voor Vij5

Bezoekers van OBJECT kunnen tijdens de beurs de aangeboden werken bekijken in het Haka-gebouw. Ook staan alle veilingobjecten oftewel ‘kavels’ op het online platform, waar er tot zondag 11 juli op kan worden geboden . Dit zijn onder andere: Vij5, Studio Thier & Van Daalen, Rop van Mierlo, Bas Kosters, Wandschappen, Studio Ingrid Roos, Bas Vellekoop en Isabel Quiroga. Ook aanstormende talenten als Noah Arends, Teun Zwets en Rollo Bryant doen mee aan de veiling. In totaal worden 73 objecten geveild.

Vloerkleed van Rop van Mierlo

240 experts in kunst, design en meer

Catawiki is Europa’s meest bezochte online veilingplatform voor speciale objecten, dat door 240 experts gecureerde veilingen per week aanbiedt in verschillende categorieën, waaronder verzamelobjecten, kunst, design, juwelen, horloges, klassieke auto’s, en meer. Catawiki is opgericht in 2008 met de visie om mensen te verbinden met hun passies en biedt een spannende en gemakkelijke ervaring voor het kopen en verkopen van speciale, moeilijk te vinden objecten. Wekelijks worden er meer dan 65 duizend objecten geveild en Catawiki is actief in meer dan zestig landen; het hoofdkantoor is in Amsterdam.

“Design is met 20 procent van onze omzet een cruciale markt.”

Frederik de Beer, commercieel-directeur van Catawiki.
Teun Zwets

De samenwerking met OBJECT is niet uniek voor Catawiki. Recentelijk werden ook bijzondere stukken uit de collectie van Thomas Eyck gevuld, waaronder werk van topontwerpers als Aldo Bakker en Christien Meindertsma. “Echte designwinkels zijn er amper nog. Dit is een nieuwe mogelijkheid om direct met klanten in contact te komen”, aldus Eyck. Onder de stukken waren onder meer de laatste vier vazen uit de gelimiteerde aardewerkcollectie Colour Vases van Hella Jongerius. Deze unieke prototypes zijn onder meer aangekocht door het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. “Op Catawiki gingen ze weg voor duizend euro.”

“Echte designwinkels zijn er amper nog. Dit is een nieuwe mogelijkheid om direct met klanten in contact te komen.”

Thomas Eyck
The Plastic Mine – Thier & Van Daalen

Ook sieradenontwerper Gijs Bakker zette vorig jaar de volledige sieradencollecie van Chi Ha Paura op Catawiki. Na 23 jaar vond de 78-jarige Bakker het mooi geweest met zijn avant-garde sieradenlabel, waarvoor topontwerper als Marc Newson en Formafantasma sieraden hebben ontwerpen. “Ongeveer eenderde van de sieraden werd verkocht aan het buitenland. Kopers die ik anders niet zou hebben bereikt”, aldus Bakker. Al is online veilen toch iets anders dan reguliere verkoop via winkels en beurzen. “Hoe taxeer je de collectie? In welke categorie wilde ik veilen, design of sieraden? Daar moest ik opeens ook over nadenken.” Uiteindelijk gingen alle 55 sieradenkavels in twee “zeer succesvolle veilingen” weg.

Isabel Quiroga

Marktplaats voor gevorderden

Catawiki is feitelijk een Marktplaats voor gevorderden. Kopers kunnen op de site bieden op aangeboden spullen, al zul je op Catawiki geen tweedehands babyfoon of plastic tuinstoelen vinden. De veilingsite laat zich bekijken als een catalogus voor onweerstaanbare hebbedingen, keurig gerangschikt in overzichtelijke verlanglijstjes: kunst, archeologie, oldtimers. Of juist heel specifiek zoeken, naar een analoge Leika-fotocamera bijvoorbeeld, of een Gaultier-tas. En design dus – van Tomado keukenrekjes van 20 euro tot versleten Eames stoelen (200 euro) en museumstukken als een originele Frankfurter Küche uit de jaren twintig (2500 euro). “Design is met 20 procent van onze omzet een cruciale markt”, aldus Frederik de Beer, commercieel-directeur van Catawiki.

Urban Stem- Rollo Bryant

De tweedehandsmeubelmarkt is verlost van het stigma van muf en geitenwollensokken en wordt alom gezien als een bezield en duurzaam alternatief voor nieuwkoop. In de Corona-tijden is het bovendien een slimme manier om je huis te upgraden zonder de deur uit te hoeven. Daarbij, Catawiki maakt het ook wel héél makkelijk om bijzondere vintage te kopen. Het aanbod komt uit heel Europa. Wat in Italië best gewoontjes is, kan in Nederland zomaar worden gezien als stijlvol design. Op de aangeboden kavels kan zeven of dertien dagen worden geboden. Hoe specialer de kavel, hoe langer de looptijd.

Wandschappen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *