INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Designbeurs OBJECT organiseert online-veiling met Catawiki

Van donderdag tot zondag is het HAKA-gebouw in Rotterdam het platform voor meer dan honderd internationale ontwerpers en interieurlabels tijdens de designbeurs OBJECT Rotterdam. In aanvulling op het live-event wordt in samenwerking om onlineplatform Catawiki een veiling georganiseerd met een werk van deelnemers aan OBJECT. De selectie is eveneens een samenwerking tussen Catawiki en OBJECT-directeur Anne van der Zwaag.

Llus-lamp van Ontwerpduo voor Vij5

Bezoekers van OBJECT kunnen tijdens de beurs de aangeboden werken bekijken in het Haka-gebouw. Ook staan alle veilingobjecten oftewel ‘kavels’ op het online platform, waar er tot zondag 11 juli op kan worden geboden . Dit zijn onder andere: Vij5, Studio Thier & Van Daalen, Rop van Mierlo, Bas Kosters, Wandschappen, Studio Ingrid Roos, Bas Vellekoop en Isabel Quiroga. Ook aanstormende talenten als Noah Arends, Teun Zwets en Rollo Bryant doen mee aan de veiling. In totaal worden 73 objecten geveild.

Vloerkleed van Rop van Mierlo

240 experts in kunst, design en meer

Catawiki is Europa’s meest bezochte online veilingplatform voor speciale objecten, dat door 240 experts gecureerde veilingen per week aanbiedt in verschillende categorieën, waaronder verzamelobjecten, kunst, design, juwelen, horloges, klassieke auto’s, en meer. Catawiki is opgericht in 2008 met de visie om mensen te verbinden met hun passies en biedt een spannende en gemakkelijke ervaring voor het kopen en verkopen van speciale, moeilijk te vinden objecten. Wekelijks worden er meer dan 65 duizend objecten geveild en Catawiki is actief in meer dan zestig landen; het hoofdkantoor is in Amsterdam.

“Design is met 20 procent van onze omzet een cruciale markt.”

Frederik de Beer, commercieel-directeur van Catawiki.
Teun Zwets

De samenwerking met OBJECT is niet uniek voor Catawiki. Recentelijk werden ook bijzondere stukken uit de collectie van Thomas Eyck gevuld, waaronder werk van topontwerpers als Aldo Bakker en Christien Meindertsma. “Echte designwinkels zijn er amper nog. Dit is een nieuwe mogelijkheid om direct met klanten in contact te komen”, aldus Eyck. Onder de stukken waren onder meer de laatste vier vazen uit de gelimiteerde aardewerkcollectie Colour Vases van Hella Jongerius. Deze unieke prototypes zijn onder meer aangekocht door het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. “Op Catawiki gingen ze weg voor duizend euro.”

“Echte designwinkels zijn er amper nog. Dit is een nieuwe mogelijkheid om direct met klanten in contact te komen.”

Thomas Eyck
The Plastic Mine – Thier & Van Daalen

Ook sieradenontwerper Gijs Bakker zette vorig jaar de volledige sieradencollecie van Chi Ha Paura op Catawiki. Na 23 jaar vond de 78-jarige Bakker het mooi geweest met zijn avant-garde sieradenlabel, waarvoor topontwerper als Marc Newson en Formafantasma sieraden hebben ontwerpen. “Ongeveer eenderde van de sieraden werd verkocht aan het buitenland. Kopers die ik anders niet zou hebben bereikt”, aldus Bakker. Al is online veilen toch iets anders dan reguliere verkoop via winkels en beurzen. “Hoe taxeer je de collectie? In welke categorie wilde ik veilen, design of sieraden? Daar moest ik opeens ook over nadenken.” Uiteindelijk gingen alle 55 sieradenkavels in twee “zeer succesvolle veilingen” weg.

Isabel Quiroga

Marktplaats voor gevorderden

Catawiki is feitelijk een Marktplaats voor gevorderden. Kopers kunnen op de site bieden op aangeboden spullen, al zul je op Catawiki geen tweedehands babyfoon of plastic tuinstoelen vinden. De veilingsite laat zich bekijken als een catalogus voor onweerstaanbare hebbedingen, keurig gerangschikt in overzichtelijke verlanglijstjes: kunst, archeologie, oldtimers. Of juist heel specifiek zoeken, naar een analoge Leika-fotocamera bijvoorbeeld, of een Gaultier-tas. En design dus – van Tomado keukenrekjes van 20 euro tot versleten Eames stoelen (200 euro) en museumstukken als een originele Frankfurter Küche uit de jaren twintig (2500 euro). “Design is met 20 procent van onze omzet een cruciale markt”, aldus Frederik de Beer, commercieel-directeur van Catawiki.

Urban Stem- Rollo Bryant

De tweedehandsmeubelmarkt is verlost van het stigma van muf en geitenwollensokken en wordt alom gezien als een bezield en duurzaam alternatief voor nieuwkoop. In de Corona-tijden is het bovendien een slimme manier om je huis te upgraden zonder de deur uit te hoeven. Daarbij, Catawiki maakt het ook wel héél makkelijk om bijzondere vintage te kopen. Het aanbod komt uit heel Europa. Wat in Italië best gewoontjes is, kan in Nederland zomaar worden gezien als stijlvol design. Op de aangeboden kavels kan zeven of dertien dagen worden geboden. Hoe specialer de kavel, hoe langer de looptijd.

Wandschappen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *