INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Speels vloerkleed met wilde dieren van grafisch ontwerper Rop van Mierlo

Grafisch ontwerper Rop van Mierlo heeft de eigen productlijn Wild Animals uitgebracht. Uitgangspunt van zijn producten zijn de felgekleurde tekeningen in een waterig palet. Met waterverf schildert hij op nat papier, waardoor verf meer dan normaal uitloopt. De gevarieerde collectie loopt uiteen van dekbedden tot inpakpapier, van prints tot een tapijt, van een pyjama tot een puzzel. De eerste productserie is geheel gebaseerd op de tijger. De producten zijn unisex en voor zowel kinderen als volwassenen. Nieuwe producten worden op onregelmatige tijden in ‘drops’ gelanceerd.

Het tweede product is een speels vloerkleed van een panda. Het getuft tapijt heeft niet alleend e afbeelding maar ook de contouren van een pandabeer en is vervaardigd in samenwerking met het Textielmuseum. Hoewel hij dus zeker niet alleen roofdieren als tijgers ontwerpt, heeft Van Mierlo voor de naam Wild animals gekozen omdat de getekende dieren letterlijk buiten de lijnen treden en zo allemaal ‘wild’ worden. De basis voor zijn ‘nat-op-nat’ techniek leerde Van Mierlo naar eigen zeggen op de basisschool. Voor zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 2008 experimenteerde met dierentekeningen in deze techniek, die hij inmiddels heeft verfijnd.

Van Mierlo werd bekend met kindertekeningen, waarbij de dieren sterk zijn vervormd en worden gereduceerd tot hun essentie. Een zebra lijkt uitsluitend te bestaan uit zwart-witte strepen; een koe uit zwart-witte vlekken. Tegelijkertijd krijgen de dieren door zijn unieke verftechniek een bijna abstracte vorm, die van alles kan zijn. Zeker als je de tekeningen van dichtbij bekijkt, zie je alleen nog vloeiende kleuren in grillige patronen. Toeval speelt een doorslaggevende rol in zijn tekeningen.

Van Mierlo gebruikte deze techniek aanvankelijk voor kinderboeken en -prenten. Met zijn boek Wilde dieren won hij in 2011 een Dutch Design Awards als ‘Beste grafisch ontwerp’. Deze en andere prentenboek van zijn hand worden inmiddels verkocht in vooraanstaande musea als het MOMA in New York, bij Palais de Tokyo in Parijs en in de winkels van Paul Smith. De afgelopen jaren deed van Mierlo ook een aantal samenwerkingen met bekende designlabels als Marni en Hermès. Ook ontwierp hij een linoleum-print met zijn ‘nat-op-nat’ techniek voor Forbo. In 2011 met zijn prentenboek Wilde Dieren dat tot ‘Beste Grafische Ontwerp’ werd verkozen.

Forbo – Rop van Mierlo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *