LOGO ICOON #2 Nike: een ‘swoosh’ vol Goddelijke beweging

LOGO ICOON #2 Nike: een ‘swoosh’ vol Goddelijke beweging

Een goed ontworpen logo is een bepalende succesfactor voor een merk of product. Daarom worden in deze serie iconische logo’s onderzocht. Wat is de succesfactor van de ‘swoosh’ van Nike, het meest herkenbare – en daardoor wellicht ook meest waardevolle – sportlogo, dat dit jaar zijn 50ste verjaardag viert?

Kantoorontwerp van Beyond Space met golvende gordijnen weerspiegelt het Amsterdamse IJ

Kantoorontwerp van Beyond Space met golvende gordijnen weerspiegelt het Amsterdamse IJ

Het Amsterdamse architectenbureau Beyond Space heeft een kantoor annex showroom ontworpen met opvallende gordijnen. De golvende “constructie van stof” weerspiegelt de locatie aan het IJ in Amsterdam.

Eindhovense ontwerpers en merken presenteren nieuw werk op 3-daags event Design Open

Eindhovense ontwerpers en merken presenteren nieuw werk op 3-daags event Design Open

Een groot aantal Eindhovense ontwerpers en andere initiatieven laten tijdens het weekend van 13 t/m 17 juni publiek toe in hun studio’s en werkplaatsen. tijdens het event Design Open. Om zo hun nieuwste producten te kunnen tonen aan een professioneel publiek. Bezoek is op afspraak.

Spoorwegmuseum toont unieke treinaffiches – van art deco tot Anthon Beeke

Spoorwegmuseum toont unieke treinaffiches – van art deco tot Anthon Beeke

De tentoonstelling ‘Spoor van verbeelding’ in het Spoorwegmuseum toont historische spoorwegaffiches. De verzameling Nederlandse affiches schetst een fraai beeld van hoe reizigers door de tijd heen werden verleid om de trein te nemen.

Expositie ‘Waterschool’ van Studio Makkink & Bey onderdeel van Architectuurbiënnale van Rotterdam

Expositie ‘Waterschool’ van Studio Makkink & Bey onderdeel van Architectuurbiënnale van Rotterdam

Met deze tentoonstelling die is opgezet als een alternatieve school wordt verkend hoe de toekomstige bewoners van het nieuwe woongebied MH4 in Rotterdam op een duurzame manier kunnen leven op, rond en met water. Te zien is werk van meer dan dertig geselecteerde ontwerpers, architecten en kunstenaars.

‘Ocean Chair’ van Zuiver is vervaardigd van afvalplastic uit zee

‘Ocean Chair’ van Zuiver is vervaardigd van afvalplastic uit zee

De ‘Ocean Chair van designlabel Zuiver is gemaakt van plastic afval dat uit de oceanen is gehaald. hiervoor wordt samengewerkt met het internationale ReSae Project. Hert ontwerp is van de Amsterdamse ontwerpstudio APE.

Covid-proof designbeurs OBJECT reguleert bezoekersstroom met verruimde openingstijden

Covid-proof designbeurs OBJECT reguleert bezoekersstroom met verruimde openingstijden

Designbeurs OBJECT (1-4 juli) is dit jaar een dag langer open. Het event opent op donderdag om open te blijven tot zondag. Daarmee duurt deze negende editie maar liefst vier dagen lang. Ook worden de openingstijden verruimd, om de bezoekersstromen nog beter te reguleren.

WEGGEEFACTIE – Vijf vrijkaarten voor talkshow ‘Designalism: Design + Journalism’ op 9 juni

WEGGEEFACTIE – Vijf vrijkaarten voor talkshow ‘Designalism: Design + Journalism’ op 9 juni

In de talkshow Designalism: Design + Journalism’ op 9 juni (20:00 – 21:30) vertellen professionals en innovators op het snijvlak van design, kunst en journalistiek over hun beroepspraktijk. Het event wordt live gestreamed vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid Den Haag. DesignDigger geeft vijf vrijkaart weg!

THEO PLOEG – TECH TALK #5  “Waarom we moeten leren luisteren naar complotdenkers”

THEO PLOEG – TECH TALK #5 “Waarom we moeten leren luisteren naar complotdenkers”

Elke laatste vrijdag van de maand (of incidenteel een eerste maandag) laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: waarom complotdenkers. ons bewust maken van de absurditeit van wat wij zien als normaal.

DRIFT verheft het maakproces van ‘paardenbloemlamp’ tot een 4-daagse performance in Carré

DRIFT verheft het maakproces van ‘paardenbloemlamp’ tot een 4-daagse performance in Carré

Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van de Amsterdamse ontwerpstudio DRIFT tonen voor de eerste en laatste keer het maakproces van Fragile Future, het kunstwerk met paardenbloemen dat te zien was in het verjaardagsinterview van Konigin Máxima. Dat doen zijn vier dagen lang op het podium van Carré.

Kunstenaar Florentijn Hofman plaatst groene cocon voor persoonlijke transformatie in Schiedamse kerk

Kunstenaar Florentijn Hofman plaatst groene cocon voor persoonlijke transformatie in Schiedamse kerk

Kunstenaar Florentijn Hofman heeft een groen, opblaasbaar kunstwerk geplaatst tussen de zuilen van de Grote of Sint Janskerk in Schiedam. Bezoekers kunnen deze ‘Stadscocon’ betrden voor een “persoonlijke transformatie, aldus Hofman.

Super Salone in Milaan van 5-10 september wordt verkoopbeurs met alle meubelmerken op één lange wand, een idee van curator Stefano Boeri

Super Salone in Milaan van 5-10 september wordt verkoopbeurs met alle meubelmerken op één lange wand, een idee van curator Stefano Boeri

Onder de noemer Super Salone wordt de verplaatste meubelbeurs van Milaan Design Week in aangepaste vorm gehouden van 5 tot 10 september 2021. Nieuw is onder meer een digitaal platform voor het kopen van meubels en een flexibele wand in plaats van de reguliere beursstands. Het concept is bedacht de Italiaanse architect Stefano Boeri, die is aangesteld als hoofdcurator.

Speels vloerkleed met wilde dieren van grafisch ontwerper Rop van Mierlo

Grafisch ontwerper Rop van Mierlo heeft de eigen productlijn Wild Animals uitgebracht. Uitgangspunt van zijn producten zijn de felgekleurde tekeningen in een waterig palet. Met waterverf schildert hij op nat papier, waardoor verf meer dan normaal uitloopt. De gevarieerde collectie loopt uiteen van dekbedden tot inpakpapier, van prints tot een tapijt, van een pyjama tot een puzzel. De eerste productserie is geheel gebaseerd op de tijger. De producten zijn unisex en voor zowel kinderen als volwassenen. Nieuwe producten worden op onregelmatige tijden in ‘drops’ gelanceerd.

Het tweede product is een speels vloerkleed van een panda. Het getuft tapijt heeft niet alleend e afbeelding maar ook de contouren van een pandabeer en is vervaardigd in samenwerking met het Textielmuseum. Hoewel hij dus zeker niet alleen roofdieren als tijgers ontwerpt, heeft Van Mierlo voor de naam Wild animals gekozen omdat de getekende dieren letterlijk buiten de lijnen treden en zo allemaal ‘wild’ worden. De basis voor zijn ‘nat-op-nat’ techniek leerde Van Mierlo naar eigen zeggen op de basisschool. Voor zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 2008 experimenteerde met dierentekeningen in deze techniek, die hij inmiddels heeft verfijnd.

Van Mierlo werd bekend met kindertekeningen, waarbij de dieren sterk zijn vervormd en worden gereduceerd tot hun essentie. Een zebra lijkt uitsluitend te bestaan uit zwart-witte strepen; een koe uit zwart-witte vlekken. Tegelijkertijd krijgen de dieren door zijn unieke verftechniek een bijna abstracte vorm, die van alles kan zijn. Zeker als je de tekeningen van dichtbij bekijkt, zie je alleen nog vloeiende kleuren in grillige patronen. Toeval speelt een doorslaggevende rol in zijn tekeningen.

Van Mierlo gebruikte deze techniek aanvankelijk voor kinderboeken en -prenten. Met zijn boek Wilde dieren won hij in 2011 een Dutch Design Awards als ‘Beste grafisch ontwerp’. Deze en andere prentenboek van zijn hand worden inmiddels verkocht in vooraanstaande musea als het MOMA in New York, bij Palais de Tokyo in Parijs en in de winkels van Paul Smith. De afgelopen jaren deed van Mierlo ook een aantal samenwerkingen met bekende designlabels als Marni en Hermès. Ook ontwierp hij een linoleum-print met zijn ‘nat-op-nat’ techniek voor Forbo. In 2011 met zijn prentenboek Wilde Dieren dat tot ‘Beste Grafische Ontwerp’ werd verkozen.

Forbo – Rop van Mierlo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *