Nieuws

Speels vloerkleed met wilde dieren van grafisch ontwerper Rop van Mierlo

Grafisch ontwerper Rop van Mierlo heeft de eigen productlijn Wild Animals uitgebracht. Uitgangspunt van zijn producten zijn de felgekleurde tekeningen in een waterig palet. Met waterverf schildert hij op nat papier, waardoor verf meer dan normaal uitloopt. De gevarieerde collectie loopt uiteen van dekbedden tot inpakpapier, van prints tot een tapijt, van een pyjama tot een puzzel. De eerste productserie is geheel gebaseerd op de tijger. De producten zijn unisex en voor zowel kinderen als volwassenen. Nieuwe producten worden op onregelmatige tijden in ‘drops’ gelanceerd.

Het tweede product is een speels vloerkleed van een panda. Het getuft tapijt heeft niet alleend e afbeelding maar ook de contouren van een pandabeer en is vervaardigd in samenwerking met het Textielmuseum. Hoewel hij dus zeker niet alleen roofdieren als tijgers ontwerpt, heeft Van Mierlo voor de naam Wild animals gekozen omdat de getekende dieren letterlijk buiten de lijnen treden en zo allemaal ‘wild’ worden. De basis voor zijn ‘nat-op-nat’ techniek leerde Van Mierlo naar eigen zeggen op de basisschool. Voor zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 2008 experimenteerde met dierentekeningen in deze techniek, die hij inmiddels heeft verfijnd.

Van Mierlo werd bekend met kindertekeningen, waarbij de dieren sterk zijn vervormd en worden gereduceerd tot hun essentie. Een zebra lijkt uitsluitend te bestaan uit zwart-witte strepen; een koe uit zwart-witte vlekken. Tegelijkertijd krijgen de dieren door zijn unieke verftechniek een bijna abstracte vorm, die van alles kan zijn. Zeker als je de tekeningen van dichtbij bekijkt, zie je alleen nog vloeiende kleuren in grillige patronen. Toeval speelt een doorslaggevende rol in zijn tekeningen.

Van Mierlo gebruikte deze techniek aanvankelijk voor kinderboeken en -prenten. Met zijn boek Wilde dieren won hij in 2011 een Dutch Design Awards als ‘Beste grafisch ontwerp’. Deze en andere prentenboek van zijn hand worden inmiddels verkocht in vooraanstaande musea als het MOMA in New York, bij Palais de Tokyo in Parijs en in de winkels van Paul Smith. De afgelopen jaren deed van Mierlo ook een aantal samenwerkingen met bekende designlabels als Marni en Hermès. Ook ontwierp hij een linoleum-print met zijn ‘nat-op-nat’ techniek voor Forbo. In 2011 met zijn prentenboek Wilde Dieren dat tot ‘Beste Grafische Ontwerp’ werd verkozen.

Forbo – Rop van Mierlo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *