Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Bronzen stadslicht en lege discobollen op ‘corona-proof’ editie van big art

“Het was even spannend maar we gaan door”, zegt Anne van der Zwaag, initiatiefnemer van Big Art en tevens directeur van designfair Object Rotterdam. Even leken de aangescherpte Corona-maatregelen roet in het eten te gooien. “Maar vanwege de ruime opzet en de hoge halen op het Hembrugterrein is het vrij eenvoudig voor bezoekers om anderhalve meter afstand te houden. Wel is het verplicht om te reserveren voor een specifiek timeslot.” De kunstmanifestatie Big Art opent donderdag 1 oktober voor publiek. Een reservering maken kan HIER.

Dit is de vijfde editie alweer van deze unieke kunstbeurs; na eerste edities in een leegstaande diamantbeurs, een voornaam grachtenpand en de Bijlmerbajes is het nu voor de tweede keer op in drie industriële loodsen op het Hembrugterrein in Zaandam. Niet alleen de locatie is ‘big’, ook de werken zijn bovenmaats. De werken worden gepresenteerd door zowel vooraanstaande galeries als door individuele kunstenaars en ontwerpers. Verkoop van de werken is ook op deze kunstbeurs uiteraard het uitgangspunt maar dat lijkt een ondergeschikte rol te spelen. Zo zijn er murals en objecten die toch echt te groot zijn voor de gemiddelde woonkamer. Big Art voelt eigenlijk meer aan als een cultureel publieksevenement dan een commerciële verkoopbeurs. “Diverse kunstenaars hebben speciaal voor Big Art nieuw werk gemaakt”, aldus Van der Zwaag, die ook grote tentoonstellingen maakte als Pastoe (Kunsthal, 2014), WIT (Nederlands Fotomuseum, 2012) en BAL! (Paleis Soestdijk, 2018).

De locatie van Big Art is al even groots en meeslepend, het Hembrugterrein in Zaandam. Dit voormalige militaire terrein – het deed meer dan en halve eeuw dienst als munitiefabriek – wordt het komende decennium getransformeerd tot een bijzondere woon- en werkplek met veel ruimte voor cultuur. Zoals is de expositieruimte Hem er gevestigd en hebben bekende kunstenaars en ontwerpers als Levi van Veluw en Dirk van der Kooij er werkplaatsen in de diverse kazernegebouwen die verspreid over het terrein liggen. De tentoonstellingsvloer van zevenduizend vierkante meter – ongeveer zo groot als een voetbalveld – heeft met meer dan tien meter plafonds en voorzien van goede ventilatie vanwege kierende deuren en tochtgaten in dak en muur.

Te zien zijn uiteenlopende werken: tekeningen, foto’s, sculpturen, schilderijen, pronkobjecten en installaties. De werken worden gepresenteerd door zowel individuele kunstenaars als vertegenwoordigende galeries. Om wegwijs te worden in het ‘big’ aanbod van ruim zeventig deelnemers hier vier tips van werken die balanceren op de grens van kunst en design.

STUDIO MOLEN

Voor Frederik Molenschot en zijn Studio Molen is exposeren op Big Art een thuiswedstrijd. Zijn werkplaats is op steenworpafstand op het Hembrugterrein. Hier werkt hij aan zijn majestueuze sculpturen van gegoten brons. Na zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven startte hij in 2005 Studio Molen. Zijn signature werk is City Lights. Deze bronzen kroonluchter was aanvankelijk geïnspireerd op de snelwegplattegrond van Shanghai. De donkere buitenkant van gepatineerd brons representeert de nacht. De glimmende weerspiegelen het licht als autokoplampen. Inmiddels heeft hij talloze variaties op deze ‘grotestadslichtenlamp’ lamp gemaakt, zoals Lost in Traffic. Sinds 2011 wordt Studio Molen vertegenwoordig door de internationale galerieketen Carpenters Workshops.

Studio Molen

PETRA HART

Petra Hart (1972) visualiseert in haar werk verschillende natuurlijke fenomenen, zoals zonlicht overdag of het biologische ritme van organismen. Hiermee wil ze bewustwording creëren over de inventieve kracht van de natuur. De afgelopen jaren deed ze onderzoek naar licht, tijd en ruimte. Ze stelde vragen als: is het universum een ​​illusie? Wat is echt of denkbeeldig en zijn er verschillende tijdpaden? Hart maakt vernuftige installaties waarin kleur en licht een loopje nemen met onze waarneming. Zo toont haar werk bijvoorbeeld een langzaam en continu kleurverloop van 24 uur, dat wordt geanimeerd door via de computer geprogrammeerde LED-lampjes. De vorm varieert van rechthoek tot vierkant en symboliseert de oneindigheid van lichtstralen.

Petra Hart
Petra Hart

ROTGANZEN

Rotganzen is een internationale ontwerpstudio bestaande uit Joeri Horstink, Robin Stam en Erik Schilp. Het trio opereert vanuit Rotterdam  en New York. De feestelijke objecten – denk aan discobollen en kleurrijke pronkstukken – hebben een dubbele laag. Het oogt natuurlijk vrolijk en luchtig maar hun werk verbeeldt ook vergane glorie. De leeggelopen discobollen uit de collectie Afterparty verbeelden een feest dat allang voorbij is. Het werk van Rotgazen is actueler dan ooit in de huidige Corona-pandemie, waarin zelfs een avond je in de kroeg niet meer mogelijk is. Het balanceert tussen een bubbel-achtige sprookjeswereld en de harde realiteit. Rotganzen werk samen met merken als Zara maar maakte ook een interieurcollectie voor het Italiaanse designlabel Gufram. Op Big Art worden ze vertegenwoordigd door Ramakers Gallery.

RIVE ROSHAN

Rive Roshan is de internationale ontwerpstudio van Ruben de la Rive Box en Golnar Roshan. Door middel van experimentele processen ontwerpt de studio meeslepende ruimtelijke ervaringen, materialen en objecten die levens verrijken en herinneringen creëren om te koesteren. Dat De la Rive Box heeft gewerkt bij Tom Dixon en Marcel Wanders is zichtbaar in het werk dat een technische verfijning paart aan expressieve zeggingskracht. Het werk van Rive Roshan was te zien in Les Musée des Arts Decoratifs in Parijs, het Powerhouse Museum Sydney en het Shanghai Museum of Glass.

Big Art. Van donderdag 1 t/m zondag 4 oktober 2020 (dagelijks 11-19 uur). Hembrugterrein, Zaandam. Entree €12,50. Reserveren is verplicht en kan HIER online.

Eén reactie op: Bronzen stadslicht en lege discobollen op ‘corona-proof’ editie van big art

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *