Nieuws

Licht in de donkere maanden #3 – Dansende zonzoekers van VANTOT

Lichtontwerpers Esther Jongsma en Sam van Gurp – samen Studio VANTOT – hebben een straatverlichting ontwikkeld een bijdrage levert aan de toekomstige ‘smart cities’. De lichtinstallatie Sunseeker voedt zich met zonnepanelen op duurzame energie. De lichtinstallatie heeft een spanwijdte van vijfhonderd meter en verbindt het stadscentrum met de woon/werkwijk Strijp.

FOTO Max Kneefel
FOTO Max Kneefel

VANTOT heeft hiervoor een unieke software ontwikkeld. Het verfijnde ontwerp is voorzien van ‘smart’ sensoren waardoor modules de zon volgen door zich te verplaatsen op de slinger. Op die manier vangen de zonnepanelen het meeste licht en laden ze maximaal op. De paraplu-vormige lantaarns reageren door feller te schijnen bij voorbijgangers en communiceren door mee te bewegen, van kleur te veranderen en zorgen daarmee voor een prettig en  aantrekkelijke omgeving in de openbare ruimte.

In 2018 presenteerde VANTOT het eerste concept bij deelname aan If What Lab — een programma van het Dutch Design Foundation waarbij ontwerpers worden gekoppeld aan concrete vragen van het bedrijfsleven of (semi-)overheidsinstellingen. Inmiddels is het lichtontwerp van VANTOT door de Gemeente Eindhoven deels al geïmplementeerd in het Victoriapark, gelegen in het centrum van de stad. Dit stadsgebied moet in 2023 energie-neutraal zijn.

VANTOT combineert technologie met menselijke emoties als verwondering. Het uitgangspunt daarbij is: licht voedt licht. De bewegende straatlantaarns krijgen hun energie namelijk van zonlicht. Sunseeker biedt een alternatief voor de ouderwetse stilstaande straatlantaarn. De interactieve lichtinstallatie gaat op in het straatbeeld van bebouwing en begroeiing en communiceren hierbij met passanten en omwonenden.

FOTO Max Kneefel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *