Design-startup OCCO biedt efficiënte online-databank met 250 duizend interieurproducten

Design-startup OCCO biedt efficiënte online-databank met 250 duizend interieurproducten

Het e-commerce bedrijf OCCO uit Estland vestigt zich dit jaar in Nederland met een digitale tool om eenvoudig interieurproducten te vergelijken en een fysieke showroom. CEO Paul Veetõusme licht toe: “Met één muisklik kunnen gebruikers alle producten van 500 merken vergelijken.”

Wat heeft het designjaar 2021 in petto? Slot: must see expo’s en events!

Wat heeft het designjaar 2021 in petto? Slot: must see expo’s en events!

Aan het begin van het jaar wordt in een serie vooruitgeblikt op de belangrijke exposities, beurzen, manifestaties en events. Met vandaag: wat je echt niet mag missen.

Drijvende villa van i29 met ‘zero footprint’

Drijvende villa van i29 met ‘zero footprint’

Het Floating Home ligt in de ecologische drijvende woonwijk Schoonschip in Amsterdam.

Wat heeft het nieuwe designjaar in petto? Deel 2 – belangrijke events en beurzen

Wat heeft het nieuwe designjaar in petto? Deel 2 – belangrijke events en beurzen

In een tweeluik blikt DesignDigger vooruit op een nieuw designjaar. Wat zijn de niet te missen beurzen, manifestaties en biënnales?

Wat heeft het nieuwe designjaar 2021 in petto? Deel 1: exposities in binnen- en buitenland

Wat heeft het nieuwe designjaar 2021 in petto? Deel 1: exposities in binnen- en buitenland

In een tweeluik blikt DesignDigger vooruit op een nieuw designjaar. Waar moeten we heen en wat mogen niet missen? De aftrap is een overzicht van alle belangrijke designexposities in binnen- én buitenland .

Licht in de donkere maanden #3 – Dansende zonzoekers van VANTOT

Licht in de donkere maanden #3 – Dansende zonzoekers van VANTOT

Designduo VANTOT ontwerpt Sunseeker voor het Victoriapark in hartje Eindhoven. De paraplu-vormige lantaarns zijn duurzaam en interactief en nemen een voorschot op de ‘Smart Cities’.

Circulair Warenhuis lanceert collectie van gepimpte kringloopmeubels

Circulair Warenhuis lanceert collectie van gepimpte kringloopmeubels

Ontwerpers Nienke Hoogvliet, Studio Makkink & Bey, Fraser McPhee en Max Lipsey hebben producten ontworpen van restmateriaal. De pas geopende showroom is een sfeervolle oude kas in Leiden.

Licht in donkere maanden #2 – Een gloeiende haard van lichtgevend glas

Licht in donkere maanden #2 – Een gloeiende haard van lichtgevend glas

De glazen lichtsculpturen ‘Liuw’ van Hedwich Hooghiemstra zin opgebouwd uit gelaagd glas. Het geeft eenzelfde warme gloed als een haardvuur.

Licht in donkere maanden #1 – ‘Luminosa’ van Morgan Ruben is een interactieve gloeiworm

Licht in donkere maanden #1 – ‘Luminosa’ van Morgan Ruben is een interactieve gloeiworm

In de donkere maanden van het jaar toont DesignDigger de meest bijzondere lichtobjecten. Zoals de Utrechtse ontwerper Morgan Ruben die zich laat inspireren door zowel technologie als natuur.

On-demand minibioscoop The (Any) Thing heeft James Bond-interieur van conceptbureau …,staat

On-demand minibioscoop The (Any) Thing heeft James Bond-interieur van conceptbureau …,staat

The (Any) Thing is een innovatieve filmervaring waarbij de bezoekers zelf een film en tijd kunnen kiezen. Het bijpassende, comfortabele interieur is ontworpen door het Amsterdamse bureau …,staat.

Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Na acht jaar treedt Guus Beumer terug als artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut. De zoektocht naar een opvolger is reeds begonnen.

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

Een jonge generatie ontwerpers wordt geïnspireerd door het eeuwenoude erfgoed van beschilderd aardewerk. “Ik maak een digitale update van een eeuwenoud ambacht.”

Wat heeft het designjaar 2021 in petto? Slot: must see expo’s en events!

Aan het begin van het jaar wordt in een serie vooruitgeblikt op de belangrijke exposities, beurzen, manifestaties en events. Wat mogen we niet missen – en vooral ook: wat zijn de data die we in gaten moeten houden? Let op, disclamer: gezien de onzekerheid over hoe de wereld er de komende maanden uit zal zien, zijn alle data onder voorbehoud!

Kars + Booom

Must see

2 april t/m 24 oktober 2021, Zuiderzeemuseum

Dit voorjaar staat het Zuiderzeemuseum (ZZM) in Enkhuizen met de designmanifestatie Must See in het teken van toerisme. Vijftien creatieve talenten uit de wereld van kunst, design, mode en fotografie hebben speciaal voor de tentoonstelling Must See een kunstinstallatie ontworpen, geïnspireerd op bekende Nederlandse iconen als kaas, klederdracht, en uiteraard de beroemde Hollandse luchten, dijken en waterwerken. Deze vijftien ontwerpers en kunstenaars hebben speciaal voor het ZZM ieder een nieuwe installatie gemaakt geïnspireerd telkens een ander icoon.

Das Leben am Haverkamp

Hoewel het thema hyperactueel is, heeft curator Anne van der Zwaag het nog voor de corona-pandemie bedacht. “Toerisme ontstond al in de late negentiende eeuw en is uitgegroeid tot een van de meest winstgevende bedrijfstakken ter wereld. In 2018 kwamen 18,8 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland. De opkomst van het COVID-virus plaatst het toerisme, zoals we dat kennen, in een ander perspectief; in plaats van buitenlandse toeristen, zijn het nu Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan.” Wat is het bekende Nederland en hoe kunnen we dat herontdekken – met die gedachte speelt Must See. Waarbij ook het spanningsveld tussen echt en nep, de impact van het massatoerisme en de voordelen van een vakantie in eigen land aan bod komen.

Deelnemers zijn: Lex Pott, Kars+Boom, Leslie Nagel, Bart Schalekamp, Bastiaan de Nennie, Elmo Vermijs, Lisa Konno, Das Leben am Haverkamp, Boris Maas, Maze de Boer, Dana Dijkgraaf, Sander Wassink, Suzan Hijink, Jolan van der Wiel, Folkert Koelewijn en Teuntje Fleur.

GLUE Amsterdam

16 – 19 september 2021

GLUE Amsterdam debuteerde in 2020 met een nieuw driedaags designevent verspreid over tientallen locaties in Amsterdam. Net als de voorgaande editie zullen ook straks in september weer ruim vijftig Amsterdamse designspelers aansluiten; van het Stedelijk Museum en internationale designmerken als Kvadrat tot individuele ontwerpers en winkels als Mud in May. Er worden diverse routes door de stad gemaakt. Maar de deuren open alleen is niet voldoende. Ook worden lezingen, overzichtsexposities, workshops, performances aan het programma toegevoegd. De niche waar organisatoren Janine de Jong, David Heldt en Guus van der Maarschalkerweerd op aansluiten in de verschuiving naar lokale evenementen. “De komende jaren zal de behoefte aan kleinschalige lokale designevents toenemen. Misschien dat sommige van de grote mondiale events wel een biënnale worden”, aldus Van der Maarschalkerweerd over de editie van 2020.

Masterly Den Haag

23 – 26 september 2021

Masterly Den Haag, de biënnale voor Oude Meesters en Dutch design, kunst en fotografie, wordt dit jaar gehouden op diverse historische locaties in de Hofstad. Zoals van Masterly mag worden verwacht – de organisatie neemt ook dit jaar weer intrek in het monumentale Palazzo Franceso Turati tijdens de Milan Design Week – worden dat de mooiste monumenten Den Haag. Het thema van Masterly Den Haag 2021 is Ode aan het Nederlandse landschap. Hiervoor worden naast de deelnemers schilderijen bijeengebracht uit privéverzamelingen. De deelnemers bestaat uit onder meer Jan Taminiau, Barbara Nanning, Nynke Koster, Robbert de Goede, Stefan Scholten en creatieve chef Jasper Udink ten Cate

Tinkering Lamp – Joost van Bleiswijk for Moooi

Joost van Bleiswijk: Reconnect

3 april t/m 15 augustus 2021, Centraal Museum Utrecht

Terwijl zijn partner Kiki van Eijk een heel jaar lang een solo heeft in het Textielmuseum, strijkt ontwerper Joost van Bleiswijk deze zomer neer in in het Centraal Museum met zijn solo-expositie Reconnect. Het maakproces speelt een dominante rol in zijn ontwerpen. Dat kan een ingenieuze constructie zijn, zoals een doe-het-zelf lamp voor Moooi die als een bouwpakket uit tentallen losse metalen plaatjes is opgebouwd. Maar het kan ook ambachtelijk houtsnijwerk of grove gelaste installatie van roestig staal zijn. Ontwerpen is voor Van Bleiswijk een fysieke handeling. Hij scheurt, snijdt, brandt, last, schetst en schuift uiteenlopende in en uit elkaar.

Construction Lamp – Joost van Bleiswijk for Moooi

Reconnect toont zijn oeuvre in vier thema’s: No Screw No Glue, Sketch, Ripped and Teared en Proto-Punk. Deze werken worden gecombineerd met moderne en hedendaagse kunst die Van Bleiswijk eigenhandig uit de collectie van het Centraal Museum selecteerde, waaronder werk van Charley Toorop, Theo van Doesburg, Dick Bruna en Jan Schoonhoven. Ook de expositie is door hemzelf vormgegeven, zodat de bezoekers zich kan onderdompelen in zijn fantasiewereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *