Nieuws

Nynke koster ontwerpt interieur lloyd hotel

Voor het Lloyd Hotel in Amsterdam heeft ontwerper Nynke Koster bijzondere afdrukken van de architectuur gemaakt. Deze vormen heeft ze vervolgens verwerkt tot tafeltjes, krukken en een abstracte muurkunst.

Het Lloyd Hotel is een voormalige jeugdgevangenis die door architectenbureau MVRDV rond vijftien jaar geleden werd verbouwd tot designhotel. Het is niet het eerste gebouw waarvan Koster gedetailleerde replica’s maakt, gebaseerd op fragmenten uit de architectuur. Hoewel de afdruk letterlijk is, permiteert Koster zich enkele artistieke vrijheden. “Ik voeg soms verschillende details  aan elkaar toe.”

Nynke Koster (afgestudeerd aan KABK Den Haag in 2013) maakt letterlijke afdrukken van bestaande architectuur. Ornamenten van een gebouw, bijvoorbeeld een pilaar of een geveldetail, smeert ze in met vloeibare rubber. Eenmaal opgedroogd kan ze dit rubber afgietsel van de muur of plafond trekken. Van deze rubberen vormen maakt ze een mal, waarin ze vervolgens krukjes giet van een verende kunststof in zachte tinten. Deze Elements of time geven een detail van een gebouw een nieuwe functie van tastbaar souvenir.

Het idee voor deze volstrekt eigen ontwerpmethode ontstond tijdens haar afstuderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. Ze had zoveel moeite met het naderende afscheid dat ze besloot afgietsels te maken van markante details van dat gebouw, zoals de robuuste pilaren, monumentale deurposten en andere karakteristieke elementen van de architectuur Zodat ze de academie dan toch op z’n minst een beetje kon meenemen – in de vorm van een kruk weliswaar. Inmiddels heeft Koster Naast opdrachten werkt Koster ook aan steeds uitbreidende collectie krukken gebaseerd op uiteenlopende gebouwen. Zo maakte Koster na haar afstuderen een collectie krukken Elements of time, geïnspireerd op gebouwen in de stijl van Barok, het Neoclassicisme, Art Nouveau en de Amsterdamse School. Tezamen vormen de krukken een ruimtelijk fotoboek van tijd en ruimte.

Wil je in een Nynke Koster kamer slapen? Boek dan kamer 401, 524, 602 of 607 in het Lloyd Hotel in Amsterdam.