INTERVIEW  Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

De 9de editie van designbeurs Object Rotterdam is van 1 tot en met 4 juli, evenals de voorgaande jaren in het monumentale HAKA-gebouw.

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

De producent van linoleumvloeren lanceert sfeervolle portretten van onder meer Christien Meindertsma en architect Remi Versteeg.

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen

#milaan2020 – feest bij Moooi met bellen blazen, discobol en fröbel-lamp

Van Moooi zou je dit jaar nieuw moois zien in Milaan, onder de eerste voorjaarszon. Dat wat je normaal in een omgetoverde hal in enorme overdaad over je heen zou laten vallen als een deken van weelde en eclectiek, brengen we je nu digitaal onder de noemer #Milaan2020. Marcel Wanders en Robin Bevers doen op Moooi.com een bewonderenswaardige poging ons ondanks de gemiste “brand experience” met een digitale vertaling te verleiden. Die derde “o” staat niet voor niets voor extra bewondering en verleiding. Welk nieuw Mooois valt ons op?

Welke producten vallen in deze digitale ‘overvloed voor het oog’ op?

de gedetailleerde lijntekening van Tinkering van Joost van Bleiswijk

1. Lamp Tinkering ontstond door doelloos fröbelen

Hanglamp Tinkering belicht met 139 centimeter spanwijdte de grootste tafel. Tinkering is het nieuwste product ontstaan uit “knutselen” van Joost van Bleiswijk. Hij en Kiki van Eijk (samen Kiki & Joost) zijn net klaar met de verbouwing van een prachtig woon-werkpand aan de Kanaaldijk in Eindhoven. Al knutselend besteedde hij daar uren om tot de ritmische compositie van Tinkering te komen. “Ik heb Tinkering speciaal voor mijn eigen huis gemaakt, het is een zeer persoonlijk object. Het proces van het maken en ontdekken van de juiste constructie dicteert het ontwerp. Het ontstaat onder mijn handen wanneer ik materialen in elkaar zet met schroeven of lijm, of stukken karton scheur om tot een vorm te komen. Ik waardeer de rauwheid of onregelmatigheid van het materiaal en laat mijn vakmanschap deze elementen volgen”, aldus Joost van Bleiswijk.

Toch zit er ook een techy component aan: de lamp heeft geen interne bedrading maar krijgt voeding door de door Marcel Wanders ontwikkelde ElectroSandwich-technologie, waarmee ook de Heracleum hanglamp van Bertjan Pot gevoed wordt. Ook de nieuwe Hubble Bubble, de volgende lamp uit deze serie, gebruikt deze stroomvoorziening.

2. Bellen blazen met Gabriele Chiave van Marcel Wanders Studio

Hubble Bubble lamp van Marcel Wanders Studio (Gabriele Chiave)
bellen blazende hanglamp van Marcel Wanders studio

Op 9 juni lanceerde Moooi in een zoomsessie de Hubble Bubble van Marcel Wanders Studio, waar Gabriele Chiave creative director is. Je zag Chiave zitten tussen de bubbels, zoomend vanuit de Marcel Wanders studio. De inspiratie van Hubble Bubble grijpt terug naar het speelse van ieders kindertijd; bellen blazen, op blote voeten door het gras rennen, dat werk. Het resultaat is een armatuur uit losse lampen zoals bij een kaptafel, waar de bollen een cirkel vrij in de ruimte volgen. Ook deze Hubble Bubble wordt net als Tinkering voorzien van stroom zonder draden.

3. Thuisfeestlamp van Ward Wijnant

Space Table Lamp van Ward Wijnant
disco corona feest met Ward Wijnant’s lamp

Deze Space Table Lamp is de lolligste van de drie. Op het dressoir is het object een gebogen spiegel die de ruimte vergroot weergeeft. Zet de knop om, en het spektakel start. Er was geen betere spacy verlichting om Elon Musk en de Space Dragon X bij te staan. En ook voor een corona-thuisfeest is de tafellamp die discokleuren de ruimte in tovert geknipt. Is het zeitgeist? Of  staan de sterren gewoon goed voor ontwerper Ward Wijant, die met de lamp zijn debuut maakt bij Moooi? Ward ergert zich aan de eenvormigheid van nieuwe Nederlandse huizen. “De indeling is vaak zo identiek, dat je blind de weg weet te vinden. Ik wilde een lamp maken die de omgeving transformeert.”

Het begon op de Salone

De carrièrestart van Marcel Wanders is onlosmakelijk verbonden met de Salone del Mobile in Milaan. Zijn Knotted chair is één van de iconen waarmee de term Dutch design wereldwijd geassocieerd wordt. Die term nam een vlucht na de expositie op de meubelbeurs met de titel Droog, waarin designhistoricus Renny Ramakers en ontwerper Gijs Bakker nuchtere, droge, producten samen brachten. Sindsdien staat Dutch design voor een functionele manier van werken, maar met een autonome insteek. Een statement, een verhaal of een gedachte waardoor een ontwerp meerwaarde krijgt, en zich zo richting kunst beweegt. Dat tegen kunst aan schurken zie je in Wanders’ enkel uit touw bestaande Knotted chair die hij in opdracht van Droog maakte, en nu ook weer in zijn Hubble bubble.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *