Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Tot de genomineerde projecten voor de belangrijkste interieur award behoren spraakmakende gebouwen als Forum Groningen, Naturalis en de Lochal. Maar ook kleinere projecten als RCO House en Sweets Hotel maken een kans

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Capital C in Amsterdam is niet zomaar een kantoorgebouw maar wil “de nieuwe standaard zijn in de nieuwe, informele werkomgevingen waarin inspiratie belangrijker is dan efficiëntie”.

#milaan2020 – feest bij Moooi met bellen blazen, discobol en fröbel-lamp

Van Moooi zou je dit jaar nieuw moois zien in Milaan, onder de eerste voorjaarszon. Dat wat je normaal in een omgetoverde hal in enorme overdaad over je heen zou laten vallen als een deken van weelde en eclectiek, brengen we je nu digitaal onder de noemer #Milaan2020. Marcel Wanders en Robin Bevers doen op Moooi.com een bewonderenswaardige poging ons ondanks de gemiste “brand experience” met een digitale vertaling te verleiden. Die derde “o” staat niet voor niets voor extra bewondering en verleiding. Welk nieuw Mooois valt ons op?

Welke producten vallen in deze digitale ‘overvloed voor het oog’ op?

de gedetailleerde lijntekening van Tinkering van Joost van Bleiswijk

1. Lamp Tinkering ontstond door doelloos fröbelen

Hanglamp Tinkering belicht met 139 centimeter spanwijdte de grootste tafel. Tinkering is het nieuwste product ontstaan uit “knutselen” van Joost van Bleiswijk. Hij en Kiki van Eijk (samen Kiki & Joost) zijn net klaar met de verbouwing van een prachtig woon-werkpand aan de Kanaaldijk in Eindhoven. Al knutselend besteedde hij daar uren om tot de ritmische compositie van Tinkering te komen. “Ik heb Tinkering speciaal voor mijn eigen huis gemaakt, het is een zeer persoonlijk object. Het proces van het maken en ontdekken van de juiste constructie dicteert het ontwerp. Het ontstaat onder mijn handen wanneer ik materialen in elkaar zet met schroeven of lijm, of stukken karton scheur om tot een vorm te komen. Ik waardeer de rauwheid of onregelmatigheid van het materiaal en laat mijn vakmanschap deze elementen volgen”, aldus Joost van Bleiswijk.

Toch zit er ook een techy component aan: de lamp heeft geen interne bedrading maar krijgt voeding door de door Marcel Wanders ontwikkelde ElectroSandwich-technologie, waarmee ook de Heracleum hanglamp van Bertjan Pot gevoed wordt. Ook de nieuwe Hubble Bubble, de volgende lamp uit deze serie, gebruikt deze stroomvoorziening.

2. Bellen blazen met Gabriele Chiave van Marcel Wanders Studio

Hubble Bubble lamp van Marcel Wanders Studio (Gabriele Chiave)
bellen blazende hanglamp van Marcel Wanders studio

Op 9 juni lanceerde Moooi in een zoomsessie de Hubble Bubble van Marcel Wanders Studio, waar Gabriele Chiave creative director is. Je zag Chiave zitten tussen de bubbels, zoomend vanuit de Marcel Wanders studio. De inspiratie van Hubble Bubble grijpt terug naar het speelse van ieders kindertijd; bellen blazen, op blote voeten door het gras rennen, dat werk. Het resultaat is een armatuur uit losse lampen zoals bij een kaptafel, waar de bollen een cirkel vrij in de ruimte volgen. Ook deze Hubble Bubble wordt net als Tinkering voorzien van stroom zonder draden.

3. Thuisfeestlamp van Ward Wijnant

Space Table Lamp van Ward Wijnant
disco corona feest met Ward Wijnant’s lamp

Deze Space Table Lamp is de lolligste van de drie. Op het dressoir is het object een gebogen spiegel die de ruimte vergroot weergeeft. Zet de knop om, en het spektakel start. Er was geen betere spacy verlichting om Elon Musk en de Space Dragon X bij te staan. En ook voor een corona-thuisfeest is de tafellamp die discokleuren de ruimte in tovert geknipt. Is het zeitgeist? Of  staan de sterren gewoon goed voor ontwerper Ward Wijant, die met de lamp zijn debuut maakt bij Moooi? Ward ergert zich aan de eenvormigheid van nieuwe Nederlandse huizen. “De indeling is vaak zo identiek, dat je blind de weg weet te vinden. Ik wilde een lamp maken die de omgeving transformeert.”

Het begon op de Salone

De carrièrestart van Marcel Wanders is onlosmakelijk verbonden met de Salone del Mobile in Milaan. Zijn Knotted chair is één van de iconen waarmee de term Dutch design wereldwijd geassocieerd wordt. Die term nam een vlucht na de expositie op de meubelbeurs met de titel Droog, waarin designhistoricus Renny Ramakers en ontwerper Gijs Bakker nuchtere, droge, producten samen brachten. Sindsdien staat Dutch design voor een functionele manier van werken, maar met een autonome insteek. Een statement, een verhaal of een gedachte waardoor een ontwerp meerwaarde krijgt, en zich zo richting kunst beweegt. Dat tegen kunst aan schurken zie je in Wanders’ enkel uit touw bestaande Knotted chair die hij in opdracht van Droog maakte, en nu ook weer in zijn Hubble bubble.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *