INTERVIEW  Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

De 9de editie van designbeurs Object Rotterdam is van 1 tot en met 4 juli, evenals de voorgaande jaren in het monumentale HAKA-gebouw.

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

De producent van linoleumvloeren lanceert sfeervolle portretten van onder meer Christien Meindertsma en architect Remi Versteeg.

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen

Corona-files #10 – Slimme volg-lasers maken kunstzinnig kijkspel van social distancing

Het Smart Distancing System van ontwerper Jólan van der Wiel en digitaal kunstenaar Nick Verstand is een bewegende laserprojectie op de grond in de vorm van cirkels, vormen, pijlen of lijnen waarmee de veilige afstand tussen personen in een ruimte wordt gevisualiseerd. De bewegingen van mensen worden gevolgd met geavanceerde motion tracking technologie en doorgegeven aan de computergestuurde lasers. Zo ontstaat er om het lichaam een speels en veilig grid van bewegende lijnen. Het systeem – dat nog in de testfase zit – kan worden toegepast stations, vliegvelden, winkels, beurzen, horeca en straks ook op festivals of clubs. Droevige tape-lijnen en preventieve no-go areas zijn dan verleden tijd.

Visuals door Joery Verweij

Het idee voor het Smart Distancing System ontstond bij Van der Wiel als idee voor een eigen tentoonstelling die door de lockdown was afgelast. Al snel besefte hij dat de behoefte aan een slimme en vooral ook vriendelijke manier van social distancing omvangrijker was. “Wat is de impact van altijd maar anderhalvemeter afstand te moeten houden? Hoe kunnen we dat als samenleving volhouden op een manier die ook nog eens leuk is? Hoe voorkom je dat mensen zich voortdurend beperkt en gecorrigeerd voelen?” Aanvankelijk dacht Van der Wiel aan lichtbundels of cirkels om het lichaam. Een laserstraal die de afstand tussen mensen visualiseert bleek uiteindelijk de meest flexibele en interactieve oplossingen. “Daarvoor moet je bij Nick Verstand zijn”, aldus Van der Wiel.

Beeldend kunstenaar Nick Verstand maakt ruimtelijke installaties van geluid, licht en projecties. Zijn werk is veelal interactief en onderzoekt het menselijk gedrag. Aura is een audiovisuele installatie die de emotie van toeschouwers toont door middel van licht en kleur en muziek. Verstand werkte voor dit project samen met TNO, dat onderzoek doet naar bio-sensors die real time emoties vaststellen door iemands hartslag en hersengolven te monitoren. De kleuren in Aura passen zich aan deze emoties en gevoelens aan.

Aura – Nick Verstand

Met Van der Wiel ontwikkelde Verstand het kunstzinnige maar realistische anderhalvemeter-concept Smart Distancing System waarbij met verfijnde motion tracking technologie individuele mensen kunnen worden gevolgd in hun bewegingen. “Iedereen wordt van bovenaf afgebakend met een organische lijn. Als mensen te dicht bij elkaar komen, gaan deze lijnen op elkaar reageren. Het is bewust geen systeem dat dwingt om anderhalve meter afstand te nemen. Het is juist de bedoeling mensen bewust te maken van de onderlinge afstand, zodat ze deze beslissing zelf kunnen nemen. Je spreekt mensen aan op hun verantwoordelijkheid. Zo behouden ze hun autonomie, wat belangrijk is voor een gevoel van welzijn.”

Visuals door Joery Verweij

He systeem is niet geschikt voor alle situaties in de openbare ruimte. “Als een grote stationshal overvol is, verlies je het overzicht. Maar in de beperkte ruimte voor de ov-poortjes of een roltrap, plekken waar mensen geneigd zijn samen te drommen, kan het een uitkomst zijn om een gevoel van afstand te visualiseren. Het bewustzijn van elkaars aanwezigheid is misschien nog wel belangrijker dan een nauwkeurige meting van de afstand.”

Volgens het duo zijn er verschillende manieren om de afstand tussen mensen te visualiseren. Van der Wiel: “Naast organische contouren kun je ook denken aan een rechte lijn tussen twee mensen die gaat steeds meer gaat kronkelen als ze elkaar naderen. Een andere uitwerking zou kunnen zijn om de afstand te personaliseren. Iemand die grote risico’s op besmetting kan zijn personal space op twee meter zetten bijvoorbeeld.”

Visuals door Joery Verweij

Op dit moment zit het Smart Distancing System in de fase van software-ontwikkeling. “Wel is er al belangstelling van diverse instellingen en bedrijven om specifieke toepassingen te verkennen.” Belangstelling die noodzakelijk is, want vooralsnog hebben Van der Wiel en Verstand geen subsidie aangevraagd. “Dat duurt allemaal te lang. Dit soort ideeën moeten meteen in de praktijk worden getest en ingezet.” Naar verwachting zullen deze testen in de openbare ruimte binnen enkele weken plaatsvinden. “Welke kleur vinden mensen prettig? Tot hoever kun je de lijnenspel om het lichaam abstraheren? Dat zijn allemaal relevante vragen waarop wij nu nog geen antwoord hebben”, aldus Van der Wiel. Maar dat mensen zich beperkt voelen in hun privacy, daar is het duo niet bang voor. “Wij worden nu ook al in de gaten gehouden op stations en in winkelstraten. Misschien is het alleen maar goed als dat nu ook eens zichtbaar wordt.”

Visuals door Joery Verweij

OVER DE MAKERS

Nick Verstand maakt interactieve installaties waarin technologie en design versmelten. Zijn werk was te zien op uiteenlopende plekken als het Stedelijk Museum Amsterdam, de Paris Couture Week, dancefestival Dekmantel en de Dutch Design Week. Hij werkte samen met kunstenaars als Iris van Herpen, Björk en Suzanne Ciani.

Jólan van der Wiel heeft een fascinatie voor natuurverschijnselen, techniek en grillige materie. Van der Wiel maakte kinetische installaties voor Issey Miyake, Iris van Herpen, Benthem Crouwel Architects en merken als Volvo Car Group en champagnemerk Dom Perignon. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld, onder andere in Metropolitan Museum en het Cooper Hewitt Museum in New York City.

2 reacties op: Corona-files #10 – Slimme volg-lasers maken kunstzinnig kijkspel van social distancing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *