Milan Design Week verplaatst naar  7 t/m 12 juni 2022

Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

De Salone del Mobile in Milaan wordt verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022. De gebruikelijke datum van medio april was voor de organisatie nog te risicovol. De belangrijkste designbeurs ter wereld viert dit jaar het zestigjarige jubileum.

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

Het ‘Dutch Designers Yearbook’ is een kloek overzicht van 2021. Een preview van dit jaarboek aan de hand de hoogtepunten – van natuur-inclusief design en virtuele expo’s tot deep fakes of theaterrevues.

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Wat waren de meest spraakmakende events van 2021? Welke personen haalden het nieuws? Voordat wij ons opmaken voor 2022 wordt nog één keer teruggeblikt op afgelopen jaar.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag het afsluitende deel 3: Dit gaat pijn doen!

IMM Köln wordt een jaar doorgeschoven – eerste designevent van 2022 afgelast

IMM Köln wordt een jaar doorgeschoven – eerste designevent van 2022 afgelast

Daar gaan we weer. Het eerste designevent van 2022 – de meubelbeurs IMM Köln – is afgelast. De organisatie verwacht het event pas in 2023 op het verwachte niveau te kunnen realiseren.

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘What design can NOT do’

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘What design can NOT do’

‘Designers write’ is een nieuwe serie van drie podcasts over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag deel 2 – Wie wijn ‘wij’?

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Het Eindhovense platform Dutch Invertuals presenteert werk van elf ontwerpers in en speciaal gecreëerde website. De digitale expositie sluit aan de bij de fysieke manifestatie op de laatste DDW in oktober 2021.

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

De Rotterdamse ontwerper Simone Post heeft met de grootste muurschildering van Nederland een spectaculaire make-over van het hoofdkantoor van Vlisco gerealiseerd. De wilde, kleurrijke schildering is geïnspireerd op haar wandkleden ‘Wildflowers’.

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. De komende weken presenteert DesignDigger alle drie edities.

Corona-files #10 – Slimme volg-lasers maken kunstzinnig kijkspel van social distancing

Het Smart Distancing System van ontwerper Jólan van der Wiel en digitaal kunstenaar Nick Verstand is een bewegende laserprojectie op de grond in de vorm van cirkels, vormen, pijlen of lijnen waarmee de veilige afstand tussen personen in een ruimte wordt gevisualiseerd. De bewegingen van mensen worden gevolgd met geavanceerde motion tracking technologie en doorgegeven aan de computergestuurde lasers. Zo ontstaat er om het lichaam een speels en veilig grid van bewegende lijnen. Het systeem – dat nog in de testfase zit – kan worden toegepast stations, vliegvelden, winkels, beurzen, horeca en straks ook op festivals of clubs. Droevige tape-lijnen en preventieve no-go areas zijn dan verleden tijd.

Visuals door Joery Verweij

Het idee voor het Smart Distancing System ontstond bij Van der Wiel als idee voor een eigen tentoonstelling die door de lockdown was afgelast. Al snel besefte hij dat de behoefte aan een slimme en vooral ook vriendelijke manier van social distancing omvangrijker was. “Wat is de impact van altijd maar anderhalvemeter afstand te moeten houden? Hoe kunnen we dat als samenleving volhouden op een manier die ook nog eens leuk is? Hoe voorkom je dat mensen zich voortdurend beperkt en gecorrigeerd voelen?” Aanvankelijk dacht Van der Wiel aan lichtbundels of cirkels om het lichaam. Een laserstraal die de afstand tussen mensen visualiseert bleek uiteindelijk de meest flexibele en interactieve oplossingen. “Daarvoor moet je bij Nick Verstand zijn”, aldus Van der Wiel.

Beeldend kunstenaar Nick Verstand maakt ruimtelijke installaties van geluid, licht en projecties. Zijn werk is veelal interactief en onderzoekt het menselijk gedrag. Aura is een audiovisuele installatie die de emotie van toeschouwers toont door middel van licht en kleur en muziek. Verstand werkte voor dit project samen met TNO, dat onderzoek doet naar bio-sensors die real time emoties vaststellen door iemands hartslag en hersengolven te monitoren. De kleuren in Aura passen zich aan deze emoties en gevoelens aan.

Aura – Nick Verstand

Met Van der Wiel ontwikkelde Verstand het kunstzinnige maar realistische anderhalvemeter-concept Smart Distancing System waarbij met verfijnde motion tracking technologie individuele mensen kunnen worden gevolgd in hun bewegingen. “Iedereen wordt van bovenaf afgebakend met een organische lijn. Als mensen te dicht bij elkaar komen, gaan deze lijnen op elkaar reageren. Het is bewust geen systeem dat dwingt om anderhalve meter afstand te nemen. Het is juist de bedoeling mensen bewust te maken van de onderlinge afstand, zodat ze deze beslissing zelf kunnen nemen. Je spreekt mensen aan op hun verantwoordelijkheid. Zo behouden ze hun autonomie, wat belangrijk is voor een gevoel van welzijn.”

Visuals door Joery Verweij

He systeem is niet geschikt voor alle situaties in de openbare ruimte. “Als een grote stationshal overvol is, verlies je het overzicht. Maar in de beperkte ruimte voor de ov-poortjes of een roltrap, plekken waar mensen geneigd zijn samen te drommen, kan het een uitkomst zijn om een gevoel van afstand te visualiseren. Het bewustzijn van elkaars aanwezigheid is misschien nog wel belangrijker dan een nauwkeurige meting van de afstand.”

Volgens het duo zijn er verschillende manieren om de afstand tussen mensen te visualiseren. Van der Wiel: “Naast organische contouren kun je ook denken aan een rechte lijn tussen twee mensen die gaat steeds meer gaat kronkelen als ze elkaar naderen. Een andere uitwerking zou kunnen zijn om de afstand te personaliseren. Iemand die grote risico’s op besmetting kan zijn personal space op twee meter zetten bijvoorbeeld.”

Visuals door Joery Verweij

Op dit moment zit het Smart Distancing System in de fase van software-ontwikkeling. “Wel is er al belangstelling van diverse instellingen en bedrijven om specifieke toepassingen te verkennen.” Belangstelling die noodzakelijk is, want vooralsnog hebben Van der Wiel en Verstand geen subsidie aangevraagd. “Dat duurt allemaal te lang. Dit soort ideeën moeten meteen in de praktijk worden getest en ingezet.” Naar verwachting zullen deze testen in de openbare ruimte binnen enkele weken plaatsvinden. “Welke kleur vinden mensen prettig? Tot hoever kun je de lijnenspel om het lichaam abstraheren? Dat zijn allemaal relevante vragen waarop wij nu nog geen antwoord hebben”, aldus Van der Wiel. Maar dat mensen zich beperkt voelen in hun privacy, daar is het duo niet bang voor. “Wij worden nu ook al in de gaten gehouden op stations en in winkelstraten. Misschien is het alleen maar goed als dat nu ook eens zichtbaar wordt.”

Visuals door Joery Verweij

OVER DE MAKERS

Nick Verstand maakt interactieve installaties waarin technologie en design versmelten. Zijn werk was te zien op uiteenlopende plekken als het Stedelijk Museum Amsterdam, de Paris Couture Week, dancefestival Dekmantel en de Dutch Design Week. Hij werkte samen met kunstenaars als Iris van Herpen, Björk en Suzanne Ciani.

Jólan van der Wiel heeft een fascinatie voor natuurverschijnselen, techniek en grillige materie. Van der Wiel maakte kinetische installaties voor Issey Miyake, Iris van Herpen, Benthem Crouwel Architects en merken als Volvo Car Group en champagnemerk Dom Perignon. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld, onder andere in Metropolitan Museum en het Cooper Hewitt Museum in New York City.

2 reacties op: Corona-files #10 – Slimme volg-lasers maken kunstzinnig kijkspel van social distancing

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *