INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Laatste DDW-tour DAG 7: Het design van de toekomst? Micro design!

Dutch Design Week is inmiddels afgelopen. Maar deze week loodst DesignDigger je door het aanbod met een opvallende trend. Met vandaag: micro design. Er waren dit jaar tal van nieuwe subdisciplines in te zien – van ‘deviant design’ tot design hackers. Maar het meest opvallend waren de projecten waarin de allerkleinste levende wezens werden ingezet, van duurzame waterprojecten tot eco-sieraden.

Kijk HIER naar de uitzending van zaterdag 23 oktober van For Starters het dagelijkse ochtendprogramma van DesignDigger voor DDW-TV. Met vandaag Tjeerd Veenhoven, jong talent Lucas de Ruiter en DDW-directeur Martijn Paulen. Terugkijken van eerdere uitzendingen kan HIER.

Deviant design voor afwijkende mensen

Deep Design. Huh? Nooit van gehoord. Kan zijn. Het is een nieuwe discipline. Volgens ‘deep designer’ Anne van Strien betekent dit “werken vanuit de gedachte dat vorm uit bewustzijn volgt, in plaats van uit functie. Forms follows consciousness – interessante gedachte. Ter illustratie: om onze kijk op bijvoorbeeld de waterproblematiek te veranderen, zullen wij eerst moeten leren luisteren. Dus maakte Van Strien in de podcastsserie Listening to the voice of water. Deep design dus, te horen in de Embassy of Water.

Ook nieuw is ‘deviant design’, een term die is gemunt door Tom Loois. Met zijn Adviesbureau voor Afwijkend Gedrag , onderdeel van The Self Academy in MU, prikkelt hij om de conventionele gedragscode in de openbare ruimte te heroverwegen. Want afwijkend gedrag klinkt als iets ongewensts, iets wat we moeten voorkomen. Maar is het dat wel? Met zijn deviant design wil Loois meer ruimte creëren voor kwetsbaarheid, verwondering en intimiteit. 

Adviesbureau voor Afwijkend Gedrag van Tom Loois

Wasmachine wordt pronkstuk

En dan was en er ook nog de ‘design hackers’ van Envisions. Dit collectief van twintig creatieven  uit de meest uiteenlopende disciplines – van fotografen en grafisch ontwerpers tot ambachtelijke betonwerkers en 3D-printers – nam in sessies van twee dagen telkens een ander alledaags gebruiksvoorwerpen onder handen. Zo werd de wasmachine ‘gehackt’ met vragen als: waarom moet dit altijd een witte doos zijn? En waarom kan het geen pronkstuk zijn in het midden van de kamer?

Design hackathon van Envisions

Deze sub-disciplines tonen de veerkracht en een ongekend flexibel reactievermogen van design. Inspelend op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en veranderende inzichten in wat design allemaal voor elkaar krijgen, worden de grenzen ervan voortdurend opgerekt. Uiteraard met veel creativiteit, maatschappelijke betrokkenheid en onbevangenheid.

Nog onbenoemd maar onmiskenbaar present deze DDW is mirco-design.

Eco-sieraden en drijvende waterzuivering

Zou het door ‘het virus’ komen?  Maar de afgelopen weken waren ze overal. Microben! Zo doken de allerkleinste levende wezentjes op als huisdier in het afstudeerwerk Microbe Mate van Huai Yuan Wang aan de Design Academy Eindhoven. Weliswaar nog fictief maar het intrigerende project schets een heel goed voorstelbaar scenario van een bedrijf dat microbe-huisdierenservice levert en de gebruikerservaring laat zien. Net zo makkelijk zijn microben de grondstof voor de eco-sieraden van Project Habitate. In kunstig vormgegeven sieraden dragen wij straks organisch microleven op onze huid als levensbron voor bedreigde eco-systemen.

Ook zagen we microben in de rol van schoonmaker in de Ponds van Ermi van Oers wat bestaat reactoren vol microbisch waterleven in bijvoorbeeld meren en rivieren. Dit  drijvende netwerk – het eerste in zijn soort – genereert energie en zuivert tegelijkertijd het water. Tijdens de afbraak van organisch materiaal geven deze microben namelijk energie af. Deze wordt ingezet om de gezondheid van het water te visualiseren met lampen die van kleur kunnen veranderen. De kleur geeft aan hoe goed of slecht het met het water gaat; het water krijgt een stem feitelijk. Deep design meets micro design ­­­– welkom in de toekomst.

Ponds van Ermi van Oers

Microben en bacteriën worden meestal gezien als ziekteverwekkers maar de meeste zijn neutraal of juist gunstig voor ons. Dat onzichtbare kleine levensvormen niet per schadelijk zijn benadrukt het afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven van Marek Glogowski. Met zijn Plurality Now neemt hij een voorschot op het gemetaboliseerde restaurant, van de toekomst waar al het voedsel wordt verkregen door bacteriële processen. Niet alleen gezoen voor de mens maar ook dieren want de  intensieve landbouw kan hiermee worden afgeschaald.

Plurality Now, FOTO Ronald Smits

Leven op Mars

Wie weten bouwen wij ooit complete gebouwen en zelfs steden van levende organismen. Dat is althans de belofte van het nieuwe materiaal Kombutex dat Studio Samira Boon ontwikkeld in samenwerking met Waag en Hybrid Forms Lab van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit leerachtige materiaal is een cultuur van bacteriën en gist en wordt in laboratoria gekweekt. Maar wie weet ‘groeit’ het straks op locatie tot muren en vloeren in gebouwen. Het materiaal is niet alleen 100 procent circulair en natuurlijk maar heeft ook bijzondere eigenschappen als luchtzuiverend. Daarom werd dit Kombutex™ niet in de Embassy of Curculariy maar de Embassy of Health gepresenteerd.

Micro design is klein – letterlijk en figuurlijk. Het is immers niet alleen een nieuw en nog grotendeels onontgonnen terrein. Het betreft ook de allerkleinste organismen. Waarmee design de invloed van zicht uitstrekt tot hele ecosfeer – van bacteriën en watermicroben tot de zee zelf en zelfs toekomstig leven op Mars. Onthoud die naam daarom. Micro design.

Wandpaneel van Studio Samira Boon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *