Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Tot de genomineerde projecten voor de belangrijkste interieur award behoren spraakmakende gebouwen als Forum Groningen, Naturalis en de Lochal. Maar ook kleinere projecten als RCO House en Sweets Hotel maken een kans

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Capital C in Amsterdam is niet zomaar een kantoorgebouw maar wil “de nieuwe standaard zijn in de nieuwe, informele werkomgevingen waarin inspiratie belangrijker is dan efficiëntie”.

DDW-tour DAG 6: Met zand en water naar de basis van materiaalonderzoek

Dutch Design Week is inmiddels afgelopen. Maar DesignDigger loodst je door het aanbod met een opvallende trend en de link naar de dagelijkse talkshow For Starters. Met vandaag: een herbezinning over grondstofgebruik en materiaalonderzoek zand en water. Materiaalexperiment is niet meer weg te denken uit het hedendaags design. Maar wat zijn nou eigenlijk de meest gebruikte grondstoffen? En hoe kunnen die duurzamer worden ingezet?

Kijk HIER naar de uitzending van zaterdag 23 oktober van For Starters 

Kijk HIER naar de uitzending van zaterdag 23 oktober van For Starters het dagelijkse ochtendprogramma van DesignDigger voor DDW-TV. Met vandaag Piet Hein Eek en ontwerptalent Joachim Morineau. Terugkijken van eerdere uitzendingen kan HIER.

Opgerekte journalistiek en design

De twee meest opvallende materiaalonderzoeken op DDW gaan dit jaar nu eens niet over recycleplastic, biokunststof, eco-vezels of natuurlijke kleurpigmenten maar over de meest gebruikte en tegelijkertijd ook meest voorradige grondstoffen: zand en water. Alsof design opnieuw moet aarden: welke grondstoffen zijn het meest onmisbaar? En welke alternatieven zijn voor handen? Als een soort lesmateriaal. Want de uitputting en verkwisting van zand en water – waarvan blijkbaar toch de schijn bestaat dat ze onuitputtelijk zijn – is vele malen verontrustender dan pak ‘m beet katoen of olie.

Verontrustend is in elk geval het beeld dat oprijst uit GEO-Design: Sand, een expositie in het van Abbe Museum waarin journalistiek en design gelijk optrekken. Op een groot scherm wordt een minidocumentaire vertoond over de zandafgraving Mayrouba in Libanon. Alsof een gulzig monster een enorme hap uit de aarde heeft genomen. Als mieren rijden vrachtwagen rond door de stofwolken. Met trage camerabeelden wordt vastgelegd hoe de aarde letterlijk wordt vernietigd. Want dat gulzige monster zijn wij namelijk zelf. Met dit apocalyptisch beeld opent deze expositie.

GEO-Design: Sand is de derde in een reeks jaarlijkse exposities tijdens DDW gecureerd door Martina Muzi en de Design Academy Eindhoven. Na de Chinese onlineshop Alibaba en Afval ligt de focus dit keer op zand, na water de meest gebruikte natuurlijke hulpbron. Volgens een inmiddels beproefd recept wordt met een tiental de mondiale impact van menselijk handelen vastgelegd. Van de Mekong-delta in Vietnam tot zoetwatermeren, overal ter wereld wordt gegraven, geboord, gebaggerd en geschraapt met zand. Om steden te bouwen maar ook om de ondergrondse communicatiekabels van te maken. Het wordt verwerkt tot glas om brillen en autovensters van te maken Maar je vindt het ook terug in de siliconenchips in onze computers. Deze strooptocht naar zand ontwricht niet alleen de natuur maar ook landen. Soms is het de bron van conflicten en oorlog. Want bruikbaar zand wordt schaars.

Water als oneindige energiebron

Nauwelijks nog voor te stellen na de indringhende expositie Geo-Design: Sand maar waterproblematiek is nog veel urgenter. Dat is in elk geval de strekking van Embassy of Water. En dat geldt voor Nederland misschien nog wel meer dan voor andere landen. Door klimaatverandering zijn de periodes van droogte of juist regen veel intensiever. Bovendien raken onze steden steeds meer ‘versteend’. Door gebrek aan groen wisselen tijdelijke enorme wateroverlast en grote droogte en bijbehorende groensterfte elkaar af. Daarnaast is er de constante dreiging van de een stijgende zeespiegel. Kortom, wij moeten een ​​andere manier vinden om met water om te gaan.

Eco Oasis is een ontwerp van The Weather Makers dat bestaat uit zes cilinders waarin opgevangen waarin het micro-organisme diatomeeën wordt gekweekt. Deze diatomeeën slaan CO2 en stikstof dat in het water zit op. Deze organismen vormen op hun beurt weer een interessant maalt waterinsecten en vissen. De mest van deze waterdieren kan weer worden gebruikt als meststof voor planten. De kring is gesloten.

Dat water niet alleen een levensbron is maar ook energiebron toont bio-designer Ermi van Oers met haar samenwerkingsproject Pond. Ook nu zijn het weer microben die het werk doen. Deze soort breekt organische verbindingen af ​​en geeft elektronen af ​​tijdens dit proces. Deze microben worden gekweekt in een drijvende netwerk, dat de energie onder meer gebruikt om gegevens te verzamelen over de waterkwaliteit, dat wordt gevisualiseerd met gekleurd licht. Zo wordt zowel het wonder als de kwetsbaarheid als ook de kracht water getoond: alsof het een levend wezen is waarvoor we goed moeten zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *