INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink
Digitaal
Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.
Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties
Digitaal
Event
Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”
Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.
Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA
Digitaal
Event
DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.
Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren
Digitaal
De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?
Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond
Kleur
Research
In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië, Benin, India en Zuid-Afrika.
Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art
Event
De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.
DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt
Event
Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.
NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?
Event
Live
Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?
Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg
Event
De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.
DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne
Event
Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.
Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger
Event
De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.
Elke dag gidst DesignDigger je door Dutch Design Week met de talkshow ‘For starters’ en een opvallende trend. Met vandaag: een hereniging van mens en natuur. Daarvoor ontrafelen ontwerper de grote geheimen van moeder aarde. Om ons uiteindelijk als een draagmoeder weer verantwoordelijk te maken voor plant en dier.
Kijk HIER naar de uitzending van vandaag van For Starters, het dagelijkse ochtendprogramma van DesignDigger voor DDW-TV. Met vandaag Marina Toeters en Saar Scheerlings. Terugkijken van eerder uitzendingen kan HIER.
Verzoening met de natuur
Wij leven in het antropoceen, het
tijdperk waarin het menselijk handelen zo ongeveer alles op aarde beïnvloedt. Van
het dierenleven tot zelfs de diepste aardlagen door het boren van olie en gas. Of
het weglopen van giftige vloeistoffen. En dat hoeft niet meteen van lekkende
kerncentrales of gezonken olietankers te komen. Het zijn ent zo goed jij en ik.
Thijs Biersteker houdt ons deze confronterende spiegel voor. De impact
van één sigarettenpeuk is al genoeg voor de vervuiling van 50 liter zee- of
grondwater.
Biersteker bouwde eigenhandig een
ingenieuze constructie van transparante buizen waarin exact 50 liter water
wordt rondgepompt. In het midden van de installatie Pollutive
Endskleeft een sigarettenpeuk, die het water
vervuilt. Hoe meer mensen kijken, hoe sneller de installatie pompt, hoe viezer
het water. Alsof deze installatie zelf een levend organisme is geworden.
Een afluisterapparaat van bomen
Affijn, mens en de aarde zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch heeft de wereld in al zijn ondoorgrondelijkheid nog steeds grote geheimen voor ons. Ontwerpers ontrafelen deze complexe eco-systemen, die soms overduidelijk zichtbaar zijn als de wisseling tussen eb een vloed. Soms ook zijn ze juist onzichtbaar als een virus dat van een vleermuis overspringt op de mens. En soms zijn simpelweg onbevattelijk. Dat bomen praten bijvoorbeeld. Via een ondergronds netwerk van schimmeldraden geven ze aan elkaar door waar waterstromen vloeien of waar giftige stoffen in de bodem zitten.
Met haar installatie Symbiotic
Futures visualiseert Romy Snijder dit
ondergrondse wortelleven. Een installatie van geluiden en lichtbeelden kaatst
tussen de bomen, als een soort communicatielijnen. Dit betoverende project is
onderdeel van het Bio Art Lab en laat op een ingenieuze manier zien hoe bomen
communiceren.
Een eco-sieraad vol microben
Om een klimaatramp te vooorkomen moeten wij weer leren in symbiose met de natuur om te leven. Ook hier is weer het devies: denk klein. Want waarom zouden wij bijvoorbeeld micro-organismen kunnen domineren en zelfs als huisdier grootbrengen, dat is het radicale voorstel van het afstudeerproject Microbe-Mate van Mark Wang aan de Design Academy Eindhoven. Huisdieren worden al gehouden sinds het Mesolithicum meer dan 10.000 jaar geleden. Inmiddels kunnen wij met sommige dieren communiceren of ze manipuleren tot waakhond of fokstier. Hoe fijn zou dat zijn als dat ook kan met micro-organismen. Wij hebben ze tenslotte nodig voor bijvoorbeeld onze spijsvertering en een gezonde mondhygiëne.
Wie weet gaan wij deze micro-organismen alss een sieraad op onze huid dragen. Project Habitate is een collectief graduates van de Royal College of Art in Londen dat wearable heeft ontwikkeld die het bioleven van een esboom nabootst. Deze boomsoort wordt zwaar bedreigd, wat ook de dood zou betekenen van honderden soorten mossen, korstmossen en schimmels. Het eco-sieraad Habitate biedt onderdak aan allerlei micordiertjes. Als een draagmoeder voeden en beschermen wij zo de natuur met ons lijf Dichterbij de natuur komen is onmogelijk.