Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

DDW-tour DAG 2: Terug naar de natuur met eco-sieraden en een boom-scanner

Elke dag gidst DesignDigger je door Dutch Design Week met de talkshow ‘For starters’ en een opvallende trend. Met vandaag: een hereniging van mens en natuur. Daarvoor ontrafelen ontwerper de grote geheimen van moeder aarde. Om ons uiteindelijk als een draagmoeder weer verantwoordelijk te maken voor plant en dier.

Kijk HIER naar de uitzending van vandaag van For Starters, het dagelijkse ochtendprogramma van DesignDigger voor DDW-TV. Met vandaag Marina Toeters en Saar Scheerlings. Terugkijken van eerder uitzendingen kan HIER.

Verzoening met de natuur

Wij leven in het antropoceen, het tijdperk waarin het menselijk handelen zo ongeveer alles op aarde beïnvloedt. Van het dierenleven tot zelfs de diepste aardlagen door het boren van olie en gas. Of het weglopen van giftige vloeistoffen. En dat hoeft niet meteen van lekkende kerncentrales of gezonken olietankers te komen. Het zijn ent zo goed jij en ik. Thijs Biersteker houdt ons deze confronterende spiegel voor. De impact van één sigarettenpeuk is al genoeg voor de vervuiling van 50 liter zee- of grondwater.

Biersteker bouwde eigenhandig een ingenieuze constructie van transparante buizen waarin exact 50 liter water wordt rondgepompt. In het midden van de installatie Pollutive Ends kleeft een sigarettenpeuk, die het water vervuilt. Hoe meer mensen kijken, hoe sneller de installatie pompt, hoe viezer het water. Alsof deze installatie zelf een levend organisme is geworden.

Een afluisterapparaat van bomen

Affijn, mens en de aarde zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch heeft de wereld in al zijn ondoorgrondelijkheid nog steeds grote geheimen voor ons. Ontwerpers ontrafelen deze complexe eco-systemen, die soms overduidelijk zichtbaar zijn als de wisseling tussen eb een vloed. Soms ook zijn ze juist onzichtbaar als een virus dat van een vleermuis overspringt op de mens. En soms zijn simpelweg onbevattelijk. Dat bomen praten bijvoorbeeld. Via een ondergronds netwerk van schimmeldraden geven ze aan elkaar door waar waterstromen vloeien of waar giftige stoffen in de bodem zitten.

Met haar installatie Symbiotic Futures visualiseert Romy Snijder dit ondergrondse wortelleven. Een installatie van geluiden en lichtbeelden kaatst tussen de bomen, als een soort communicatielijnen. Dit betoverende project is onderdeel van het Bio Art Lab en laat op een ingenieuze manier zien hoe bomen communiceren.

Een eco-sieraad vol microben

Om een klimaatramp te vooorkomen moeten wij weer leren in symbiose met de natuur om te leven. Ook hier is weer het devies: denk klein. Want waarom zouden wij bijvoorbeeld micro-organismen kunnen domineren en zelfs als huisdier grootbrengen, dat is het radicale voorstel van het afstudeerproject Microbe-Mate van Mark Wang aan de Design Academy Eindhoven. Huisdieren worden al gehouden sinds het Mesolithicum meer dan 10.000 jaar geleden. Inmiddels kunnen wij met sommige dieren communiceren of ze manipuleren tot waakhond of fokstier. Hoe fijn zou dat zijn als dat ook kan met micro-organismen. Wij hebben ze tenslotte nodig voor bijvoorbeeld onze spijsvertering en een gezonde mondhygiëne.

Wie weet gaan wij deze micro-organismen alss een sieraad op onze huid dragen. Project Habitate is een collectief graduates van de Royal College of Art in Londen dat wearable heeft ontwikkeld die het bioleven van een esboom nabootst. Deze boomsoort wordt zwaar bedreigd, wat ook de dood zou betekenen van honderden soorten mossen, korstmossen en schimmels. Het eco-sieraad Habitate biedt onderdak aan allerlei micordiertjes. Als een draagmoeder voeden en beschermen wij zo de natuur met ons lijf Dichterbij de natuur komen is onmogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *