INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”
Habitat
Product
De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”
Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter
Product
De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”
INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”
Habitat
Product
Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”
Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”
Digitaal
Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is
Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep
Grafisch
Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.
Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups
Product
Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.
Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks
Event
Talentroom
Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.
VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”
Habitat
Interieur
‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.
BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”
Research
De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.
Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren
Kleur
Product
Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen
Corona-proof interieur dankzij bewegende textielbloemen van Samira Boon
Een reusachtige bloem van textiel. Zo zien de ingenieuze installaties Hortus Bionicavan ontwerper Samira Boon eruit. In reactie op beweging en geluid openen ze zich of vouwen zich weer dicht. De eerste twee ontwerpen uit deze interactieve interieurcollectie zijn Sonic Blossom en Proxi Flower, die gericht zijn op specifieke uitdagingen van de (semi-)openbare ruimte, zoals kantoren, atria, restaurants en bibliotheken. Uitgangspunt volgens Boon was de vraag: “Hoe kunnen we een gezonde leefomgeving cultiveren die zich aanpast aan onze behoeften als een levend ecosysteem?”
Synergie tussen gebruikers en omgevingscondities is het uitgangspunt voor Hortus Bionica, ontworpen . Hoewel de collectie al voor de Corona-pandemie is ontwikkeld ( i.s.m. Sensor Lab en met de steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie) zijn de interieurbloemen actueel in het lict van de anderhalvemeter samenleving. Het is nu nog belangrijker om in binnenruimtes mensen op afstand te houden of juist samen te brengen.
Bionische plant Sonic Blossom maakt een soundscape
Sonic Blossom opent en sluit als een bloem die op geluid reageert. Deze installatie verbetert de akoestische ervaring en daarmee het welzijn en de productiviteit. Door meerdere exemplaren van Sonic Blossom te installeren, wordt de geluidsverdeling in kaart gebracht en een aangenaam geluid gecreëerd dat zowel de stemming als de esthetiek verbetert.
Bij Proxi Flower draait alles om ontmoetingen die ons raken. Met geïntegreerde omgevingssensoren reageert de bloem direct op de gebruiker door zich te openen en te sluiten om zo tijdelijke ruimteverdelers te genereren die meer intimiteit creëren en luchtstromen wijzigen. Binnen grote ruimtes zoals restaurants, hotellobbys en kantoren bieden reeksen van Proxi Flower flexibele indelingen, privacy en emotioneel verbonden omgevingen.
Deze twee producten zouden voor het eerst worden gepresenteerd op Material District Rotterdam (uitgesteld wegens COVID-19) en zagen in maart een zachte lancering. Uiteindelijk zal Hortus Bionica een hele tuin vol bionische planten die de ruimte verbeteren opleveren. Momenteel wordt gewerkt aan nieuwe spruiten en scheuten die reageren op temperatuur en geluid.
Proxi Flower verandert als mensen dichtbij elkaar komen in een kamerscherm
Proxi Flower met proximity sensor vouwt open als het druk wordt
Reactiveren van bestaande architectuur
Na een in 2002 afgeronde studie Bouwkunde aan de TU Delft werkte Samira Boon langere tijd in Japan, waar haar interesse in vouwkunst werd aangewakkerd. Met haar op origami-geïnspireerde textiele ontwerpen wil ze bestaande architectuur van nieuwe eigenschappen voorzien. Met doeken kan de lichtinval worden gereguleerd of de brandveiligheid worden bevorderd. Of de akoestiek worden verbeterd met een automatisch openende bloem. Of een scherm tegen overdracht van bacillen en virussen worden geplaatst.
Zo kan de bionische tuin de leefomgeving verbeteren
Flexibele architectuur is de vraag, textiel het antwoord
Maar veruit de belangrijkste toevoeging die textiel aan architectuur kan aanbrengen is flexibiliteit. Een eigenschap die met het versoepelen van lockdown maatregelen ineens randvoorwaarde nummer één is geworden. Boon: “Er zijn tal van toepassingen denkbaar waarbij met tijdelijke structuren van textiel een nieuwe invulling aan ruimte kan worden gegeven. Met één tijdelijke, simpele en goedkope ingreep al een nieuwe impuls kan krijgen.” De textielontwerper kan zo de probleemoplosser voor de architect worden.
Super Folds en Archi Folds toegepast in Theater Tilburg
Ligstoel uit één lap stof en aaibare lift
In een samenwerking met het Next Architects maakte ze een wandbekleding in het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Ronde werkunits werden door Boon bekleed met een akoestische bekleding met een 3D-patroon. “De stof is geweven in een wafelstructuur, wat het geluid dempt.” Deze wafelstructuur past Boon ook toe in losse panelen in variabele omvang. Uitgevoerd in witte stof doen deze panelen denken aan de abstracte schilderijen van kunstenaar Jan Schoonhoven. “Deze Wall Weaves hebben niet alleen een akoestische toepassingen maar vormen ook een esthetische aanvulling op de architectuur.”
Ook zoekt Boon voortdurend naar garens met bijzondere eigenschappen. De Spacer Chair is een chaise longue vervaardigd van 3D-textiel dat losjes in een sierlijke lus is gevouwen. De stof is vervolgens uitgehard met een speciale epoxy, wat resulteert in een spannende ligstoel die feitelijk niets meer is dan een lap stof. Een recent project is deInteractive elevator, waarbij een liftcabine werd bekleed met een warmtegevoelige stof. Een handdruk tegen de garens blijft door de lichaamswarmte tientallen seconden zichtbaar als een witte contour in de donkergrijze stof. “Door deze textiele interventie hebben we de lift getransformeerd tot een speelse ontmoetingsplek die uitnodigt tot interactie tussen mensen die min of meer toevallig een ruimte moeten delen.”
Drytech 3 Spacer chair is een ligstoel uit een lap stof. Er is ook een Drytech 3 kamerscherm.
Wie met zijn rug tegen de liftwand staat, laat een indruk achter. Die zien de achterblijvers pas als je uitstapt, waarna ze zelf aan het experimenteren slaan.