INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Theezetter die water uit lucht filtert wint Kazerne Design Award

Met een feestelijke ceremonie in cultureel platform de Kazerne in Eindhoven is de eerste editie van een nieuwe designprijs voor pas afgestudeerden aan de Design Academy Eindhoven uitgereikt aan Shaakira Jassat. De Zuid-Afrikaanse ontwerper kreeg de Kazerne Design Award (DKA) ter waarde van vijfduizend euro voor Tea Drop, een ingenieus apparaat dat kleine waterdeeltjes uit de lucht filtert.

FOTO Ronald Smits

Tea Drop is een theemachine die waterdamp uit de atmosfeer condenseert. Thee is hiermee niet langer een ‘available-on-demand’ product maar eist een eigen tijdsbestek. er moet immers eerst worden gewacht tot het theevat is gevuld met water. Er is 30 liter water nodig is om één kopje thee te produceren. Op symbolisch niveau wil Tea Drop de kostbare hulpbron water heroveren. Shaakira Jassat studeerde in 2019 af aan de afdeling Food Non Food van Design Academy Eindhoven. Geboren en getogen in Zuid-Afrika, woont ze nu in Nederland.

Ook jury volledig oud-Design Academy

Shaakira Jassat liet weten het geldbedrag van vijfduizend euro volledig te besteden aan een waterwininstallatie Aquatecture waarmee op grote water uit licht kan worden gewonnen. “Tea Drop is feitelijk een visualisatie van dit technische principe en maakt consumenten bewust van de hoeveelheid die er eigenlijk nodig is om een kopje thee te kunnen zetten. Maar uiteindelijk wil ik meer impact hebben op het watervraagstuk dan alleen dan alleen een theezetter”, aldus de zelfverzekerde winnaar.

Met een live-pitch presenteerden de tien jonge ontwerpers hun project voor de jury. Tea Drop en de andere negen genomineerde werken zijn tot eind september te zien in De Kazerne. Aansluitend zullen ze tijdens Dutch Desig Week zijn te zien in de culturele broedplaats Plan-B, dat deel uitmaakt van het officiële DDW-programma. Ontwerper Romain Laval kreeg tijdens de prijsuitreiking van jurylid Kiki van Eijk het aanbod om zijn video The Blob Factory te exposeren tijdens de komende Dutch Design Week in de studio van Kiki & Joost.

“Uiteindelijk wil ik meer impact hebben op het watervraagstuk dan alleen dan alleen een theezetter.”

Shaakira Jassat, winnaar Kazerne Design Award

De tien genomineerden werden uit de meer dan 180 afstudeerwerken op de Graduation Show van 2019 door de vierkoppige jury onder voorzitterschap van Annemoon Geurts, medeoprichter van De Kazerne en zelf een alumnus van de Design Academy in 1995. Ook in de jury zat ontwerper Kiki van Eijk (cum laude afgestudeerd in 2000) die onder haar eigen naam een succesvolle studio en werkplaats runt in Eindhoven, waar ze exclusieve objecten vervaardigd. Deze maand opent in het Textielmuseum in Tilburg haar eerste museale solotentoonstelling Gedachtenspinsels. Jurylid Lonneke Gordijn is de helft van Studio Drift, de Amsterdamse ontwerpstudio die vorig jaar een blockbuster tentoonstelling had in het Stedelijk Museum met hun installaties waarin natuur, techniek en design versmelten. Het vierde en laatste jurylid was Lammie Nijsingh, voorzittter van Stichting Loyola, de initiator van de KDA.

Klimaatverandering, grondstofschaarste en globalisering

Uiteindelijk was de jury het unaniem eens over “de sensitieve en toch indringende manier” waarop winnaar Shaakira Jassat het probleem van watertekort agendeerde. Ook prees de jury manier waarop zij met haar ontwerp “bewustwording en zelfs mindfullness koppelde aan een optimistisch alternatief voor de milieuonvriendelijke aspecten van een duurzaam en natuurlijk product als thee”.

De jury prees alle tien deelnemers om hun sterke presentaties en hun originele en professioneel uitgevoerde projecten. “Alle deelnemers geven blijk van een grote interesse voor en begrip van de grote vraagstukken van deze tijd, zoals klimaatverandering, grondstofschaarste, digitalisering en globalisering. De uitvoering was alleen zeer verschillend. Dat maakte de keuze uiteindelijk heel lastig.”

FOTO Angelique Swinkels

De KDA wordt in elk geval de komende drie jaar uitgereikt. De eerste editie zou aanvankelijk als in een maart worden uitgereikt maar Covid-19 gooide roet in het eten. Op de aanstaande Dutch Design Week worden de tien genomineerden gescout voor de tweede editie van de Kazerne Design Award, die voorjaar 2021 wordt uitgereikt. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting Loyola, die zich inzet voor talentontwikkeling van jonge mensen op gebied van kunst en sport.

Terugkijken van de tien pitches van de genomineerden ontwerpers en feestelijke uitreiking van de Kazerne Design Ward kan via onderstaande link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *