DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: ontwerper zoekt industrie. Beide zijn onmisbaar om de productieketen te innoveren. Een tv-format kan uitkomst bieden?

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Van meer naar genoeg, hoe doen we dat? Twee projecten op de Dutch Design Week wijzen de weg. “Laten wij vooral niet vergeten dat de 80 procent samenleving ook heel leuk kan zijn.”

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: “Van fake news en deep fakes tot augmented realities en data driven polictics – de grenzen tussen on- en offline versmelten.”

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag twee: “Met knutseldesign nemen jonge ontwerpers een voorschot op de toekomst.”

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. De aftrap is vandaag: “Dankzij de verbeeldingskracht van ontwerpers wordt minder juist vrolijker en speelser.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Op DDW presenteert het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie de nieuwste lichting ontwerpers met een talentenbeurs. DesignDigger blikt vooruit met het vierde en laatste deel in een serie longreads over talent.

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

In de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ focust curator Saskia van Stein op de invloed van het Disney imperium op het denken over gender, kolonialisme en identiteit.

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar The Greater Number. Deze zoektocht naar een optimaal getal gaat uit van minder in plaats van altijd maar méér. Op deze drie presentaties op DDW kun je zoeken naar jouw ‘greater number’.

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

Op uitnodiging van BLOK Plaatmateriaal verkennen drie bouwexperts de rol van hout in de klimaatopgave. De uitdagingen zijn groot. “Maar hout heeft goede kaarten.”

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

Op maandag 18 oktober (20-21u) is een speciale – gratis! – editie van DesignDigger LIVE in De Kazerne met Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. In hoeverre zijn hun duurzame ambities haalbaar nu milieuproblemen zo overweldigend worden dat de meeste mensen de hoop verliezen?

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Deel drie uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “De blik verschuift van expressie en succes naar ongelijkheid en inclusiviteit.”

Theezetter die water uit lucht filtert wint Kazerne Design Award

Met een feestelijke ceremonie in cultureel platform de Kazerne in Eindhoven is de eerste editie van een nieuwe designprijs voor pas afgestudeerden aan de Design Academy Eindhoven uitgereikt aan Shaakira Jassat. De Zuid-Afrikaanse ontwerper kreeg de Kazerne Design Award (DKA) ter waarde van vijfduizend euro voor Tea Drop, een ingenieus apparaat dat kleine waterdeeltjes uit de lucht filtert.

FOTO Ronald Smits

Tea Drop is een theemachine die waterdamp uit de atmosfeer condenseert. Thee is hiermee niet langer een ‘available-on-demand’ product maar eist een eigen tijdsbestek. er moet immers eerst worden gewacht tot het theevat is gevuld met water. Er is 30 liter water nodig is om één kopje thee te produceren. Op symbolisch niveau wil Tea Drop de kostbare hulpbron water heroveren. Shaakira Jassat studeerde in 2019 af aan de afdeling Food Non Food van Design Academy Eindhoven. Geboren en getogen in Zuid-Afrika, woont ze nu in Nederland.

Ook jury volledig oud-Design Academy

Shaakira Jassat liet weten het geldbedrag van vijfduizend euro volledig te besteden aan een waterwininstallatie Aquatecture waarmee op grote water uit licht kan worden gewonnen. “Tea Drop is feitelijk een visualisatie van dit technische principe en maakt consumenten bewust van de hoeveelheid die er eigenlijk nodig is om een kopje thee te kunnen zetten. Maar uiteindelijk wil ik meer impact hebben op het watervraagstuk dan alleen dan alleen een theezetter”, aldus de zelfverzekerde winnaar.

Met een live-pitch presenteerden de tien jonge ontwerpers hun project voor de jury. Tea Drop en de andere negen genomineerde werken zijn tot eind september te zien in De Kazerne. Aansluitend zullen ze tijdens Dutch Desig Week zijn te zien in de culturele broedplaats Plan-B, dat deel uitmaakt van het officiële DDW-programma. Ontwerper Romain Laval kreeg tijdens de prijsuitreiking van jurylid Kiki van Eijk het aanbod om zijn video The Blob Factory te exposeren tijdens de komende Dutch Design Week in de studio van Kiki & Joost.

“Uiteindelijk wil ik meer impact hebben op het watervraagstuk dan alleen dan alleen een theezetter.”

Shaakira Jassat, winnaar Kazerne Design Award

De tien genomineerden werden uit de meer dan 180 afstudeerwerken op de Graduation Show van 2019 door de vierkoppige jury onder voorzitterschap van Annemoon Geurts, medeoprichter van De Kazerne en zelf een alumnus van de Design Academy in 1995. Ook in de jury zat ontwerper Kiki van Eijk (cum laude afgestudeerd in 2000) die onder haar eigen naam een succesvolle studio en werkplaats runt in Eindhoven, waar ze exclusieve objecten vervaardigd. Deze maand opent in het Textielmuseum in Tilburg haar eerste museale solotentoonstelling Gedachtenspinsels. Jurylid Lonneke Gordijn is de helft van Studio Drift, de Amsterdamse ontwerpstudio die vorig jaar een blockbuster tentoonstelling had in het Stedelijk Museum met hun installaties waarin natuur, techniek en design versmelten. Het vierde en laatste jurylid was Lammie Nijsingh, voorzittter van Stichting Loyola, de initiator van de KDA.

Klimaatverandering, grondstofschaarste en globalisering

Uiteindelijk was de jury het unaniem eens over “de sensitieve en toch indringende manier” waarop winnaar Shaakira Jassat het probleem van watertekort agendeerde. Ook prees de jury manier waarop zij met haar ontwerp “bewustwording en zelfs mindfullness koppelde aan een optimistisch alternatief voor de milieuonvriendelijke aspecten van een duurzaam en natuurlijk product als thee”.

De jury prees alle tien deelnemers om hun sterke presentaties en hun originele en professioneel uitgevoerde projecten. “Alle deelnemers geven blijk van een grote interesse voor en begrip van de grote vraagstukken van deze tijd, zoals klimaatverandering, grondstofschaarste, digitalisering en globalisering. De uitvoering was alleen zeer verschillend. Dat maakte de keuze uiteindelijk heel lastig.”

FOTO Angelique Swinkels

De KDA wordt in elk geval de komende drie jaar uitgereikt. De eerste editie zou aanvankelijk als in een maart worden uitgereikt maar Covid-19 gooide roet in het eten. Op de aanstaande Dutch Design Week worden de tien genomineerden gescout voor de tweede editie van de Kazerne Design Award, die voorjaar 2021 wordt uitgereikt. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting Loyola, die zich inzet voor talentontwikkeling van jonge mensen op gebied van kunst en sport.

Terugkijken van de tien pitches van de genomineerden ontwerpers en feestelijke uitreiking van de Kazerne Design Ward kan via onderstaande link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *