Nieuws

Theezetter die water uit lucht filtert wint Kazerne Design Award

Met een feestelijke ceremonie in cultureel platform de Kazerne in Eindhoven is de eerste editie van een nieuwe designprijs voor pas afgestudeerden aan de Design Academy Eindhoven uitgereikt aan Shaakira Jassat. De Zuid-Afrikaanse ontwerper kreeg de Kazerne Design Award (DKA) ter waarde van vijfduizend euro voor Tea Drop, een ingenieus apparaat dat kleine waterdeeltjes uit de lucht filtert.

FOTO Ronald Smits

Tea Drop is een theemachine die waterdamp uit de atmosfeer condenseert. Thee is hiermee niet langer een ‘available-on-demand’ product maar eist een eigen tijdsbestek. er moet immers eerst worden gewacht tot het theevat is gevuld met water. Er is 30 liter water nodig is om één kopje thee te produceren. Op symbolisch niveau wil Tea Drop de kostbare hulpbron water heroveren. Shaakira Jassat studeerde in 2019 af aan de afdeling Food Non Food van Design Academy Eindhoven. Geboren en getogen in Zuid-Afrika, woont ze nu in Nederland.

Ook jury volledig oud-Design Academy

Shaakira Jassat liet weten het geldbedrag van vijfduizend euro volledig te besteden aan een waterwininstallatie Aquatecture waarmee op grote water uit licht kan worden gewonnen. “Tea Drop is feitelijk een visualisatie van dit technische principe en maakt consumenten bewust van de hoeveelheid die er eigenlijk nodig is om een kopje thee te kunnen zetten. Maar uiteindelijk wil ik meer impact hebben op het watervraagstuk dan alleen dan alleen een theezetter”, aldus de zelfverzekerde winnaar.

Met een live-pitch presenteerden de tien jonge ontwerpers hun project voor de jury. Tea Drop en de andere negen genomineerde werken zijn tot eind september te zien in De Kazerne. Aansluitend zullen ze tijdens Dutch Desig Week zijn te zien in de culturele broedplaats Plan-B, dat deel uitmaakt van het officiële DDW-programma. Ontwerper Romain Laval kreeg tijdens de prijsuitreiking van jurylid Kiki van Eijk het aanbod om zijn video The Blob Factory te exposeren tijdens de komende Dutch Design Week in de studio van Kiki & Joost.

“Uiteindelijk wil ik meer impact hebben op het watervraagstuk dan alleen dan alleen een theezetter.”

Shaakira Jassat, winnaar Kazerne Design Award

De tien genomineerden werden uit de meer dan 180 afstudeerwerken op de Graduation Show van 2019 door de vierkoppige jury onder voorzitterschap van Annemoon Geurts, medeoprichter van De Kazerne en zelf een alumnus van de Design Academy in 1995. Ook in de jury zat ontwerper Kiki van Eijk (cum laude afgestudeerd in 2000) die onder haar eigen naam een succesvolle studio en werkplaats runt in Eindhoven, waar ze exclusieve objecten vervaardigd. Deze maand opent in het Textielmuseum in Tilburg haar eerste museale solotentoonstelling Gedachtenspinsels. Jurylid Lonneke Gordijn is de helft van Studio Drift, de Amsterdamse ontwerpstudio die vorig jaar een blockbuster tentoonstelling had in het Stedelijk Museum met hun installaties waarin natuur, techniek en design versmelten. Het vierde en laatste jurylid was Lammie Nijsingh, voorzittter van Stichting Loyola, de initiator van de KDA.

Klimaatverandering, grondstofschaarste en globalisering

Uiteindelijk was de jury het unaniem eens over “de sensitieve en toch indringende manier” waarop winnaar Shaakira Jassat het probleem van watertekort agendeerde. Ook prees de jury manier waarop zij met haar ontwerp “bewustwording en zelfs mindfullness koppelde aan een optimistisch alternatief voor de milieuonvriendelijke aspecten van een duurzaam en natuurlijk product als thee”.

De jury prees alle tien deelnemers om hun sterke presentaties en hun originele en professioneel uitgevoerde projecten. “Alle deelnemers geven blijk van een grote interesse voor en begrip van de grote vraagstukken van deze tijd, zoals klimaatverandering, grondstofschaarste, digitalisering en globalisering. De uitvoering was alleen zeer verschillend. Dat maakte de keuze uiteindelijk heel lastig.”

FOTO Angelique Swinkels

De KDA wordt in elk geval de komende drie jaar uitgereikt. De eerste editie zou aanvankelijk als in een maart worden uitgereikt maar Covid-19 gooide roet in het eten. Op de aanstaande Dutch Design Week worden de tien genomineerden gescout voor de tweede editie van de Kazerne Design Award, die voorjaar 2021 wordt uitgereikt. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting Loyola, die zich inzet voor talentontwikkeling van jonge mensen op gebied van kunst en sport.

Terugkijken van de tien pitches van de genomineerden ontwerpers en feestelijke uitreiking van de Kazerne Design Ward kan via onderstaande link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *