Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Theezetter die water uit lucht filtert wint Kazerne Design Award

Met een feestelijke ceremonie in cultureel platform de Kazerne in Eindhoven is de eerste editie van een nieuwe designprijs voor pas afgestudeerden aan de Design Academy Eindhoven uitgereikt aan Shaakira Jassat. De Zuid-Afrikaanse ontwerper kreeg de Kazerne Design Award (DKA) ter waarde van vijfduizend euro voor Tea Drop, een ingenieus apparaat dat kleine waterdeeltjes uit de lucht filtert.

FOTO Ronald Smits

Tea Drop is een theemachine die waterdamp uit de atmosfeer condenseert. Thee is hiermee niet langer een ‘available-on-demand’ product maar eist een eigen tijdsbestek. er moet immers eerst worden gewacht tot het theevat is gevuld met water. Er is 30 liter water nodig is om één kopje thee te produceren. Op symbolisch niveau wil Tea Drop de kostbare hulpbron water heroveren. Shaakira Jassat studeerde in 2019 af aan de afdeling Food Non Food van Design Academy Eindhoven. Geboren en getogen in Zuid-Afrika, woont ze nu in Nederland.

Ook jury volledig oud-Design Academy

Shaakira Jassat liet weten het geldbedrag van vijfduizend euro volledig te besteden aan een waterwininstallatie Aquatecture waarmee op grote water uit licht kan worden gewonnen. “Tea Drop is feitelijk een visualisatie van dit technische principe en maakt consumenten bewust van de hoeveelheid die er eigenlijk nodig is om een kopje thee te kunnen zetten. Maar uiteindelijk wil ik meer impact hebben op het watervraagstuk dan alleen dan alleen een theezetter”, aldus de zelfverzekerde winnaar.

Met een live-pitch presenteerden de tien jonge ontwerpers hun project voor de jury. Tea Drop en de andere negen genomineerde werken zijn tot eind september te zien in De Kazerne. Aansluitend zullen ze tijdens Dutch Desig Week zijn te zien in de culturele broedplaats Plan-B, dat deel uitmaakt van het officiële DDW-programma. Ontwerper Romain Laval kreeg tijdens de prijsuitreiking van jurylid Kiki van Eijk het aanbod om zijn video The Blob Factory te exposeren tijdens de komende Dutch Design Week in de studio van Kiki & Joost.

“Uiteindelijk wil ik meer impact hebben op het watervraagstuk dan alleen dan alleen een theezetter.”

Shaakira Jassat, winnaar Kazerne Design Award

De tien genomineerden werden uit de meer dan 180 afstudeerwerken op de Graduation Show van 2019 door de vierkoppige jury onder voorzitterschap van Annemoon Geurts, medeoprichter van De Kazerne en zelf een alumnus van de Design Academy in 1995. Ook in de jury zat ontwerper Kiki van Eijk (cum laude afgestudeerd in 2000) die onder haar eigen naam een succesvolle studio en werkplaats runt in Eindhoven, waar ze exclusieve objecten vervaardigd. Deze maand opent in het Textielmuseum in Tilburg haar eerste museale solotentoonstelling Gedachtenspinsels. Jurylid Lonneke Gordijn is de helft van Studio Drift, de Amsterdamse ontwerpstudio die vorig jaar een blockbuster tentoonstelling had in het Stedelijk Museum met hun installaties waarin natuur, techniek en design versmelten. Het vierde en laatste jurylid was Lammie Nijsingh, voorzittter van Stichting Loyola, de initiator van de KDA.

Klimaatverandering, grondstofschaarste en globalisering

Uiteindelijk was de jury het unaniem eens over “de sensitieve en toch indringende manier” waarop winnaar Shaakira Jassat het probleem van watertekort agendeerde. Ook prees de jury manier waarop zij met haar ontwerp “bewustwording en zelfs mindfullness koppelde aan een optimistisch alternatief voor de milieuonvriendelijke aspecten van een duurzaam en natuurlijk product als thee”.

De jury prees alle tien deelnemers om hun sterke presentaties en hun originele en professioneel uitgevoerde projecten. “Alle deelnemers geven blijk van een grote interesse voor en begrip van de grote vraagstukken van deze tijd, zoals klimaatverandering, grondstofschaarste, digitalisering en globalisering. De uitvoering was alleen zeer verschillend. Dat maakte de keuze uiteindelijk heel lastig.”

FOTO Angelique Swinkels

De KDA wordt in elk geval de komende drie jaar uitgereikt. De eerste editie zou aanvankelijk als in een maart worden uitgereikt maar Covid-19 gooide roet in het eten. Op de aanstaande Dutch Design Week worden de tien genomineerden gescout voor de tweede editie van de Kazerne Design Award, die voorjaar 2021 wordt uitgereikt. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting Loyola, die zich inzet voor talentontwikkeling van jonge mensen op gebied van kunst en sport.

Terugkijken van de tien pitches van de genomineerden ontwerpers en feestelijke uitreiking van de Kazerne Design Ward kan via onderstaande link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *