Nieuws

De acht winnaars van Dutch Design Awards 2023 – wereldwijde impact als gedeeld streven

Het maatschappelijke engagement van de Nederlandse ontwerper is onverminderd groot. Maar de focus verschuift van kleinschalige projecten met lokale oplossingen naar het agenderen van mondiale vraagstukken. Dat blijft uit de acht winnaars van een Dutch Design Award. Grote thema’s als digitalisering, ongelijkheid en klimaatverandering – een naderende watercrisis in het bijzonder – staan daarbij hoog op de agenda. Alle winnaars en genomineerden zijn te zien op een tentoonstelling op de Dutch Design Week.

Kleine vijver

De Dutch Design Awards zijn de belangrijkste ontwerpprijzen en daarmee een indicatie van actuele en dominante ontwikkelingen in het Nederlandse ontwerp. Opvallend is daarom dat drie winnaars de afgelopen jaren ook al een Award of een nominatie in de wacht sleepten; bovendien is een winnaar zelfs dit jaar in nog een categorie genomineerd. Van alle genomineerden is het aantal dat eerder won of was genomineerd zelfs een veelvoud daarvan. Kortom, het is een kleine vijver waarin gevist wordt, wat geen recht doet aan de pluraliteit van de creatieve sector.

Wordt er door organisatie, scouts en juryleden (ook zij mogen volgens een wat kromme nominaties voordragen!) wel ver genoeg buiten het eigen blikveld gekeken? Vormen de juryleden wel een realistische weerspiegeling van de beroepsgroep? Wat ook zou kunnen: veel Nederlandse ontwerpers kennen de weg naar inzending voor DDA nog niet goed? Hoe dan ook, de Dutch Design Awards dreigen voorspelbaar te worden. Aan de kwaliteit van de winnaars en nominaties doet dit overigens niets af. Die is onverminderd hoog.

Product

From The Himalayas – Super Local

Het Sagarmatha National Park in Nepal vormt de thuisbasis van de Mount Everest en trekt jaarlijks ruim tachtigduizend bezoekers. Dat leidt tot tragische hoeveelheden afval en druk op het kwetsbare ecosysteem. Super Local en Sagarmatha Next werken samen aan het ‘Carry me back’ systeem. Daarin brengen lokale bevolking en toeristen uit de regio tonnen afval terug naar Kathmandu, waar het wordt gerecycled. 

Communication

Modem Research Papers – Modem 

De Amsterdamse researchstudio Modem publiceerde een reeks research papers die de impact van digitalisering op verschillende aspecten van ons leven onderzoeken. Daarin behandelt Modem een scala aan onderwerpen, zoals de impact van AI op design en de relatie tussen AR en de toekomst van architectuur.

Kijk hier een interview met Bas van de Poel van Modem  over AI: Nu online: de videoregistratie van DesignDigger LIVE 14 – Hoe kunstmatige intelligentie ons creatiever maakt

Data & Interaction

Africa Climate Mobility Initiative Website – Clever°Franke

Klimaatverandering verandert onze wereld. In heel Afrika leidt klimaatverandering nu al tot meer gedwongen migratie en ontheemding, ook wel klimaatmobiliteit genoemd. Naar schatting zullen tegen 2050 tot 113 miljoen mensen in Afrika verhuizen als gevolg van de klimaatverandering. CLEVER°FRANKE ontwierp en ontwikkelde een visueel rijke website en rapport. 

Lees hier meer over deze website van Clever Franke: Ontwerpers ontrafelen natuur met robots en lichtshows. Een voorpublicatie uit Dd3 Magazine

Design Research

Het Waterwerk Van Ons Geld – Studio Carlijn Kingma

Cartograaf Carlijn Kingma maakt de wereld van het geld toegankelijk met metaforen en architectonische tekeningen. Vergelijk je geld met water, dan is ons geldstelsel het irrigatiesysteem dat de economie bevloeit. Maar het waterwerk van onze maatschappij is geen natuurfenomeen: hoe het eruit ziet, is een politieke keuze. Kingma verbeeldt de werking van ons geldstelsel en schetst mogelijkheden voor hervorming.

Lees een interview met Carlijn Kingma: “Mijn architectuur is een getekende taal”

Fashion

Tailors And Wearers |Platform Voor Afro-Surinaamse Mode En Erfgoed\

Tailors & Wearers zet zich in voor educatie, participatie en presentatie van Afro-Surinaamse klederdracht en mode. Zij dragen als platform bij aan het behoud, de ontwikkeling en het toegankelijk maken van de kennis en kunde van dit Afrikaans-Surinaamse erfgoed. De historische context waarbinnen deze dracht is ontstaan en de betekenissen vanuit haar roerige geschiedenis, staan hierin centraal.

Habitat

Bosk – Arcadia X Gemeente Leeuwarden

Bosk is een wandelend bos van ruim duizend bomen, dat in de zomer van 2022 honderd dagen lang de binnenstad van Leeuwarden ontregelde. Inwoners en passanten verplaatsten de bomen steeds naar een nieuwe locatie en zo legde Bosk in totaal 3,5 kilometer af. 

Young Designer

Marcos Kueh

In Borneo weefden mensen hun mythen en verhalen op textiel, om een bepaalde moraal en waarden visueel over te brengen. Marcos Kueh ziet zijn praktijk als een hedendaagse tegenhanger daarvan. Zijn werk gaat over postkolonialisme en onderzoekt welke verhalen we willen bewaren. Hij gebruikt technieken uit verschillende Zuidoost-Aziatische landen. 

Best Commissioning

De Zachte Stad – Rotterdam Circulair X Christien Meindertsma

In metropool Rotterdam grazen 2.500 schapen, die het gras in de openbare ruimte kort houden. De duizenden kilo’s wol die zij produceren, brengt in Nederland bijna niets op en wordt verbrand of verscheept naar China. Onvoorstelbaar, vond schaapsherder Martin Oosthoek, in een tijd van grondstoffenschaarste en klimaatverandering, wat leidde tot het project De Zachte Stad. Gemeente Rotterdam vroeg Christien Meindertsma te onderzoeken waar deze wol kwalitatief voor te gebruiken is. Die blijkt geschikt voor bijvoorbeeld dekens, truien, mutsen, meubelbekleding en geluidisolatie. Met veel creativiteit en doorzettingsvermogen werkte Christien samen aan De Zachte Stad en zorgde dat mensen nu geloven in Rotterdamse schapenwol als grondstof in plaats van afval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *