Nieuws

Wollen vloerkleed van Christien Meindertsma toont maakproces van schaap tot tuft-robot

In een gedetailleerd vloerkleed met een bijzonder reliëf toont Christien Meindertsma de verschillende behandelingen die ruwe wol ondergaat in het maakproces van datzelfde tapijt. Deze route is bovendien gedocumenteerd door filmmaker Roel van Tour.

Met Journey of a sheep’s fleece toont ontwerper Christien Meindertsma de route die ruwe wol aflegt van schaap tot verfijnd eindproduct . Elk aspect van de behandeling van wol is in reliëf weergegeven op het monochrome tapijt. Afgebeeld in vogelperspectief zijn het scheren van de schapen, het kammen van het garen, het proces van sterven en spinnen en het laatste tuften van het tapijt zelf.

Hiervoor word ingezoomd op drie locaties. In het kleed zie je landschappen, wegen, gebouwen, struiken en bomen, gevisualiseerd in meerdere lagen. De 3d techniek die in het ontwerp wordt gebruikt, stelt u in staat een levendige verbeelding te krijgen van de gebouwen en de teelt. Als eerste de uitgestrekte velden in Nieuw-Zeeland waar de oorspronkelijke Corriedale-schapen grazen. Gevolgd door de spinnerij in Frankrijk en tot slot de fabriek van CS Rugs,in Asten, Nederland waar de tapijten met een tuft-robot worden geproduceerd.

Journey of a sheep’s fleece van Christien Meindertsma is een voortzetting van de Freedom Collection waarvoor negen topontwerpers als  Sabine Marcelis, architectenbureau MVRDV en beeldend kunstenaar Joep van Lieshout unieke vloerkleden hebben ontworpen voor gemaakt voor CS Rugs. In haar kleed voor deze Freedom Collection gebruikte Meindertsma vlas om een schaalmodel van een vlasakker te tuften. De haarscherp te variëren in dikte en lengte van de vlasdraden, hangt er inderdaad een hoogpolige landbouwakker aan de muur, inclusief bomen, sloten en wuivend gras. 

Freedom Collection beeldend kunstenaar Joep van Lieshout

Het hele maakproces van het vloerkleed is gedocumenteerd door filmmaker en fotograaf Roel van Tour, die het componeerde tot een adembenemende film. Het neemt je niet alleen mee op reis naar de locaties die de basis vormen de ontwerpen, het geeft je ook een eerlijk inzicht in de productiestappen die nodig zijn om Meindertsma’s te maken terug. Aangezien het project nog loopt, wordt de montage van de film aangevuld met nieuw materiaal van elke stap van het productieproces. Bezoeken aan de fabrieken in Bulgarije en Ierland zijn gepland als zodra reizen weer veilig is verklaard.

Deze onderzoekende manier van ontwerpen is kenmerken voor Meindertsma, om te verhelderen hoe onze producten tot stand komen. Maar ook de impact op mens, dier en milieu wordt inzichtelijk gemaakt. Voor een eerder project Fiber Market heeft ontwerper Meindertsma wollen truien versnipperd tot kleine vezels om te worden gerecycled tot een nieuw product. In samenwerking met de laatste industriële garenspinner Donegal in Ierland creëerde ze een garen waar kleurrijke ‘vlekjes’ van werden gemaakt gerecyclede wollen vezels.

Tuften is een ietwat ouderwetse techniek waarbij dikke draden met een luchtdrukpistool door een onderkleed worden geschoten. Aan de bovenkant is alleen de draad zichtbaar, die vervolgens op elke gewenste lengte kan worden afgeknipt. De Nederlandse tuftfabriek CS Rugs beschikt over computergestuurde machines, waarmee in één tapijt kan worden gevarieerd in materiaal en kleur. Om deze unieke keuzevrijheid te demonstreren zijn negen ontwerpers uitgedaagd om te experimenteren met deze digitale tufttechniek.

Het project Journey of a sheep’s fleece is geïnitieerd door Richard Hutten, art director van CS Rugs. “Met deze collectie Christien Meindertsma heeft opnieuw bewezen dat ze tegenwoordig een van de meest interessante geesten in design is. De de huidige Covid-19-crisis heeft deze collectie nog relevanter gemaakt. We moeten onze manier van denken heroverwegen produceren, en dat begint met het laten zien van het proces achter de productie van de goederen die we consumeren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *