Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Na acht jaar treedt Guus Beumer terug als artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut. De zoektocht naar een opvolger is reeds begonnen.

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

Een jonge generatie ontwerpers wordt geïnspireerd door het eeuwenoude erfgoed van beschilderd aardewerk. “Ik maak een digitale update van een eeuwenoud ambacht.”

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Wollen vloerkleed van Christien Meindertsma toont maakproces van schaap tot tuft-robot

In een gedetailleerd vloerkleed met een bijzonder reliëf toont Christien Meindertsma de verschillende behandelingen die ruwe wol ondergaat in het maakproces van datzelfde tapijt. Deze route is bovendien gedocumenteerd door filmmaker Roel van Tour.

Met Journey of a sheep’s fleece toont ontwerper Christien Meindertsma de route die ruwe wol aflegt van schaap tot verfijnd eindproduct . Elk aspect van de behandeling van wol is in reliëf weergegeven op het monochrome tapijt. Afgebeeld in vogelperspectief zijn het scheren van de schapen, het kammen van het garen, het proces van sterven en spinnen en het laatste tuften van het tapijt zelf.

Hiervoor word ingezoomd op drie locaties. In het kleed zie je landschappen, wegen, gebouwen, struiken en bomen, gevisualiseerd in meerdere lagen. De 3d techniek die in het ontwerp wordt gebruikt, stelt u in staat een levendige verbeelding te krijgen van de gebouwen en de teelt. Als eerste de uitgestrekte velden in Nieuw-Zeeland waar de oorspronkelijke Corriedale-schapen grazen. Gevolgd door de spinnerij in Frankrijk en tot slot de fabriek van CS Rugs,in Asten, Nederland waar de tapijten met een tuft-robot worden geproduceerd.

Journey of a sheep’s fleece van Christien Meindertsma is een voortzetting van de Freedom Collection waarvoor negen topontwerpers als  Sabine Marcelis, architectenbureau MVRDV en beeldend kunstenaar Joep van Lieshout unieke vloerkleden hebben ontworpen voor gemaakt voor CS Rugs. In haar kleed voor deze Freedom Collection gebruikte Meindertsma vlas om een schaalmodel van een vlasakker te tuften. De haarscherp te variëren in dikte en lengte van de vlasdraden, hangt er inderdaad een hoogpolige landbouwakker aan de muur, inclusief bomen, sloten en wuivend gras. 

Freedom Collection beeldend kunstenaar Joep van Lieshout

Het hele maakproces van het vloerkleed is gedocumenteerd door filmmaker en fotograaf Roel van Tour, die het componeerde tot een adembenemende film. Het neemt je niet alleen mee op reis naar de locaties die de basis vormen de ontwerpen, het geeft je ook een eerlijk inzicht in de productiestappen die nodig zijn om Meindertsma’s te maken terug. Aangezien het project nog loopt, wordt de montage van de film aangevuld met nieuw materiaal van elke stap van het productieproces. Bezoeken aan de fabrieken in Bulgarije en Ierland zijn gepland als zodra reizen weer veilig is verklaard.

Deze onderzoekende manier van ontwerpen is kenmerken voor Meindertsma, om te verhelderen hoe onze producten tot stand komen. Maar ook de impact op mens, dier en milieu wordt inzichtelijk gemaakt. Voor een eerder project Fiber Market heeft ontwerper Meindertsma wollen truien versnipperd tot kleine vezels om te worden gerecycled tot een nieuw product. In samenwerking met de laatste industriële garenspinner Donegal in Ierland creëerde ze een garen waar kleurrijke ‘vlekjes’ van werden gemaakt gerecyclede wollen vezels.

Tuften is een ietwat ouderwetse techniek waarbij dikke draden met een luchtdrukpistool door een onderkleed worden geschoten. Aan de bovenkant is alleen de draad zichtbaar, die vervolgens op elke gewenste lengte kan worden afgeknipt. De Nederlandse tuftfabriek CS Rugs beschikt over computergestuurde machines, waarmee in één tapijt kan worden gevarieerd in materiaal en kleur. Om deze unieke keuzevrijheid te demonstreren zijn negen ontwerpers uitgedaagd om te experimenteren met deze digitale tufttechniek.

Het project Journey of a sheep’s fleece is geïnitieerd door Richard Hutten, art director van CS Rugs. “Met deze collectie Christien Meindertsma heeft opnieuw bewezen dat ze tegenwoordig een van de meest interessante geesten in design is. De de huidige Covid-19-crisis heeft deze collectie nog relevanter gemaakt. We moeten onze manier van denken heroverwegen produceren, en dat begint met het laten zien van het proces achter de productie van de goederen die we consumeren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *