Nieuws

Nu online: de videoregistratie van DesignDigger LIVE 14 – Hoe kunstmatige intelligentie ons creatiever maakt

De nieuwste aflevering van het kwartaalprogramma DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger staat nu online. In al weer de 14de editie van dit live-magazine onderzoeken makers en wetenschappers over de impact van kunstmatige intelligentie op de ontwerppraktijk. Ook wordt vooruitgeblikt wat we ons komende jaren nog te wachten staat. Want inmiddels wordt bijna wekelijks een nieuwe baanbrekende toepassing van kunstmatige intelligentie gelanceerd.

Kijk het programma hier terug:

De line-up

0.00 – 7.12 Column Jeroen Junte

7.19 Presentatie Maarten Lamers

40.39 Dubbelinterview Bas van de Poel & Nadia Piet

1.12.20 Presentatie & interview Lukas Völp

Het interview met Jeroen van der Most staat op verzoek van de kunstenaar niet online, omdat er nog niet gelanceerd werk wordt besproken.

Design en AI

Uitgerekend de creatieve industrie, waarvan nou juist lang werd gedacht dat ze niets te duchten hadden van denkende machines, staat voor een uitdaging. Creativiteit was immers een uiting van menselijke emotie en intuïtie. Maar de resultaten van intelligente tekensoftware als Midjourney en Dall-E en het chatprogramma GPT3 zijn verbluffend – en dit is pas het begin. Moeten kunstenaars en ontwerpers zich opnieuw uitvinden?

Tegelijkertijd kun je je ook afvragen hoe interessant een kunstzinnige creatie is als er geen mens meer aan te pas komt. Want bestaat er überhaupt wel zoiets als intelligentie, originaliteit of creativiteit door een computer? En misschien nog wel interessanter is de vraag: kunnen ontwerpers deze technologie inzetten om zélf creatiever te worden?

Kijk hier eerdere edities van terug: DesignDigger LIVE – alle programma’s

Over DesignDigger Live

DesignDigger Live is het live magazine van DesignDigger, het Nederlandse online platform over design. Het kwartaalprogramma om Pakhuis de Zwijger bestaat uit scherpe interviews en wekelijkse updates over nieuwe producten en innovatieve interieurs, gecureerd door designjournalist Jeroen Junte. Als vaste medewerker van de Volkskrant en hoofdredacteur van DesignDigger volgt hij al meer dan twintig jaar de actuele ontwikkelingen in de creatieve industrie op de voet.

Dit programma is mede-mogelijk gemaakt met steun van:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *