Nieuws

Architect Jan Jongert van Superuse Studio is curator Nederlandse paviljoen op de Architectuur Biënnale van Venetië

Nieuwe Instituut heeft Jan Jongert van Superuse Studios uit Rotterdam aangesteld als curator van het Nederlands paviljoen op de 18e Internationale Architectuurtentoonstelling. De belangrijkste architectuur biënnale  is 20 mei t/m 26 november 2023 in Venetië. In het verlengde van het overkoepelden thema The Laboratory of the Future van hoofdcurator Lesley Lokko heeft de Nederlandse inzending de titel Building Ecosystems gekregen. De tentoonstelling gaat in op onderwerpen als regeneratief en circulair ontwerp, in lijn met het overkoepelende biënnalethema Laboratory of the Future.

Jan Jongert

De Nederlandse inzending is gebaseerd op de uitgebreide, visionaire tekeningen van architect Carlijn Kingma, die gaan over de complexe financiële en andere systemen die ten grondslag liggen aan onze samenleving, relaties met elkaar en met de planeet. Met water als metafoor schetst de inzending de noodzaak om deze systemen te heroverwegen en ernaar handelen, om onszelf te kunnen verzekeren van een rechtvaardige en duurzame toekomst. Om dit punt te illustreren, ontwierpen Jongert en Superuse Studios een permanent water-retentiesysteem, dat regenwater opvangt en herverdeelt naar verschillende bronnen in de omgeving van het paviljoen. Ook presenteren zij de documentatie van hun doorlopende inspanningen om dit systeem te implementeren en verbeteren.

Lees ook het interview: Carlijn Kingma: “Mijn architectuur is een getekende taal”

The waterworks of money – Karlijn Kingma
Carlijn Kingma
FOTO Ivo van der Bent

Daarnaast wordt het parallelprogramma The Biennale as Metabolism georganiseerd. In juli 2022 verspreidden het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een open oproep voor voorstellen voor de invulling van het parallelprogramma. (Landschaps)architecten, stedenbouwkundigen en ruimtelijk onderzoekers konden op de oproep reageren met voorstellen die de onzichtbare stromen van materiaal, afval en arbeid blootleggen die schuilgaan achter de presentaties op de biënnale. Het in kaart brengen en visualiseren van dit metabolisme kan een eerste stap zijn naar een biënnale die een positieve, duurzame bijdrage levert aan het ecosysteem van Venetië. Meer informatie over de geselecteerde projecten van Onur Can Tepe, V8 Architects en Ester van de Wiel zijn hier te lezen.

Het Nederlands paviljoen

Nieuwe Instituut is elke twee jaar vaste opdrachtgever van de Nederlandse inzending in het uit 1954 stammende Rietveldpaviljoen in de Giardini van de Biënnale. Daarbij werkt Nieuwe Instituut samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *