Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

In de serie Dutch Masters van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam is vrijdag 20 mei Irma Boom te gast. Met als rode draad: waarom gaat Irma telkens weer zo diep om het boek als medium te doorgronden? En zoals altijd brengt deze master een Dutch Talent mee: Benedictijnermonnik Thomas Quartier, die dit jaar werd uitgeroepen […]

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Ontwerper Maurice Mentjens maakte het ontwerp voor het exterieur en interieur van het nieuwe stadsmuseum W in Weert. Hij bedacht de opvallende gouden gevelbekleding en een eigentijds kleurenschema voor het interieur.

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Design Fest Gent (nog tot zondag 1 mei) is een nieuw tiendaags evenement verspreid over de binnenstad van Gent. Met lezingen, workshops, performances en een hoofdtentoonstelling over duurzaamheid wil het evenement een actueel overzicht bieden wat design kan – misschien ook wel moet – zijn.

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Het Nederlandse denimmerk G-Star RAW lanceert een nieuw initiatief waarbij jonge kunstenaars en ontwerpers worden uitgenodigd om aan de slag te gaan met restmateriaal. De aftrap is door de Eindhovense ontwerper Teun Zwets.

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk heeft als eerste Nederlandse ontwerper een installatie gemaakt voor popfestival Coachella. De installatie ‘Buoyed’ bestaat uit drie totems die diversiteit verbeelden.

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

Het artistieke platform Designalism organiseert een intensieve workshop waarin ervaren journalisten van drie gevestigde nieuwsorganisaties samenwerken met jonge talentvolle ontwerpers, kunstenaars, experimentele developers en andere creatieven om vernieuwende mediaproducties maakt voor een gevarieerd publiek. In de producties van deze ‘newsroom of the future’ worden design, kunst, journalistiek en technologie ingezet om een onderscheidende nieuwsverslag te realiseren.

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt hoofdcurator van Londen Design Biënnale in 2023

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt hoofdcurator van Londen Design Biënnale in 2023

Het Nieuwe Instituut is in 2023 artistiek directeur van de vierde editie van de Londen Design Biënnale, volgend jaar van 1 tot en met 25 juni. In landenpaviljoen presenteren zich ontwerpers en instituten in het Somerset House in de Engelse hoofdstad.

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Om innovatieve vormen van nieuwsvoorziening te onderzoeken heeft Designalism een open call uitgeschreven voor voor designers en kunstenaars. Zij werken acht weken met ervaren journalisten in een ‘redactie van de toekomst’.

TERUG NAAR NU #2 – Thuiswerken met de sexy typemachine van Ettore Sottsass

TERUG NAAR NU #2 – Thuiswerken met de sexy typemachine van Ettore Sottsass

In de serie ‘Terug naar nu’ wordt een actuele gebeurtenissen gekoppeld aan een iconisch ontwerp. Want design vertelt immers het verhaal van ons dagelijks leven. Met vandaag: thuiswerken op de analoge iBook van Ettore Sottsass

NFT FILES #5 De digitale leefwereld van de metaverse biedt nu al kansen aan jonge én gevestigde ontwerpers

NFT FILES #5 De digitale leefwereld van de metaverse biedt nu al kansen aan jonge én gevestigde ontwerpers

uitdagingen van het vak liggen in de virtuele omgeving van metaverse. Om deze nieuwe digitale wereld vol te bouwen zijn immers 3D-ontwerpers en architecten nodig. Het mooie is: er zijn nauwelijks creatieve drempels. Al kan metaverse meer zijn dan de nieuwe ‘paper architecture’.

Studio Simone Post richt etalage van Hermès winkel in Tokio in met suikergoed

Studio Simone Post richt etalage van Hermès winkel in Tokio in met suikergoed

Studio Simone Post heeft de etalages voor de vestiging van Hermès in de sjieke wijk Ginza in Tokio ingericht met objecten van suikergoed. Deze kleurrijke wereld van marshmellows is vervaardigd in samenwerking met een snoepfabriek in Friesland.

Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

De nieuwe locatie Certosa Initiave op de Milan Design Week is een samenwerking van architectenbureau Beyond Space en Margriet Vollenberg van Organisation in Design. De industriële locatie mikt op een mix van design, architectuur, mode en muziek door internationale deelnemers.

Next Nature maakt van Evoluon weer eigentijds techniekmuseum, met als aftrap de VR-experience ‘Tijdreizen’

De komende vier jaar wordt het Evoluon in Eindhoven in gebruik genomen door het Next Nature Network. Met een uiteenlopende exposities en manifestaties wordt het oorsprongsverhaal verteld over de evolutie van techniek op aarde en de plaats van de mens hierin. Dat loopt van de big bang tot de vorming van eerst de geosfeer, gevolgd door een biosfeer en tot slot een technosfeer waarin de mens een centrale rol speelt.

De aftrap is deze week met de VR-experience Tijdreizen. Bezoekers kunnen krijgen een perspectief op de verre toekomst van het leven op aarde. Ze kunnen inchecken in het Evoluon, dat tot luchthaven is omgebouwd. Hier krijgen ze instructies en informatie over de tijdreis in de interactieve VR-tijdmachine; miljarden jaren vooruit, tot voorbij het moment dat de zon is opgebrand. Als tijdreiziger verken je het hele universum met zijn oneindige hoeveelheid supernova’s en sterrenstelsels en komt de toekomst binnen handbereik.

In amper tien minuten tijd worden bezoekers meegenomen van de oerknal naar een extreem lange termijn visie op de aarde, ver voorbij menselijk leven wellicht. Directeur van Next Nature Network Koert van Mensvoort licht toe: “Met een VR-bril zie je een visualisatie die vergelijkbaar is met The Powers of Ten van Ray & Charles Eames.” In de korte documentaire wordt vanaf een microscopische opname van het menselijk lichaam steeds met een factor tien uitgezoomd tot ver voorbij ons sterrenstelsel. Daarnaast krijgen bezoekers een harnas aan, waarna ze als in een zweefmolen letterlijk door tijd en ruimte zweven. “Het is een fysieke ervaring.”

Futurelab en ruimtestation

Het ‘reisbureau’ Next Nature Future Travels biedt de tijdreizen ‘coronaproof’ aan en houdt zich aan de richtlijnen die gelden voor reisbureaus en luchthavens, inclusief mondkapjes en QR codes. Mensen kunnen vooraf een tijdslot reserveren. Per tijdslot zijn er maximaal vier mensen op circa drie meter afstand van elkaar in de VR Tijdmachine. Het restaurant en de exporuimte in het Evoluon zijn niet geopend. Een tijdslot boeken kan hier: Tijdreis nu met VR Time Machine.

Koert van Mensvoort
FOTO Frank Ruiter

De pas geopende VR-installatie is de aftrap voor een meerjarige programma van Next Nature Network in het Evoluon. Uitgangspunt daarbij is de aarde als ons moederschip. “Er zijn geen passagiers op dit ruimteschip aarde, wij zijn allemaal bemanning”, citeert Van Mensvoort de mediafilosoof Marshal McLuhan. “Oorsprongsverhalen zijn al duizenden jaren populair; de Griekse mythologie en de bijbel zijn bekende voorbeelden. Wij doen het aan de hand van techniek, wetenschap en design”, aldus Van Mensvoort . “Wij doen dit op een manier die zowel een 11-jarig meisje als een 40-jarige ingenieur bij een technologiebedrijf aanspreekt.”

Tech-denktank WAAG

Met het optimistische programma wil Next Nature laten hoe de mensheid als een harmonieuze bemanning kan samenwerken om het ruimteschip aarde – “ons huis”- in goede staat achter te laten voor volgende generaties. Als de aarde ons moederschip is, dan moet het Evoluon een aangemeerd ruimtestation zijn dat ons helpt onszelf als bemanning van ruimteschip aarde te verbeteren. “Het wordt een futurelab waar wordt getoond hoe de mens steeds meer versmolten raakte én zal raken met technologie.”

VR-installatie van Next Nature

Het gebruik van de term “futurelab” door Van Mensvoort is niet toevallig. Vorig jaar was Next Nature Network één van de drie kanshebbers voor een nieuw rijksmuseum voor technologie en design, een Futurelab. Hoewel het inhoudelijke programma van Next Nature veel lof kreeg, kreeg de Amsterdamse tech-denktank Waag uiteindelijk een jaarlijks bedrag van 1 miljoen euro om een Futurelab op te zetten. Na een sterke lobby kreeg ook Van Mensvoort alsnog een half miljoen per jaar voor nog een futurelab. “Dat bedrag is door de gemeente Eindhoven verdubbeld. Ook de provincie Brabant draagt bij. Voor de komende vier jaar is er een budget van 5.4 miljoen euro. Dat is een fijn begin maar nog niet genoeg.”

Space Age

Met DDW 2022 zal het Evoluon volledig zijn geprogrammeerd met de expositie Retro Future, waarin de geschiedenis van de diverse speculatieve toekomstscenario’s wordt belicht. Van Mensvoort: “Het biedt een overzicht van hoe de mens in het verleden naar de toekomst keek, variërend van de beeldtelefoon, de Space Age, tot Nostradamus of Jules Verne. Mensen hebben altijd al nagedacht over de toekomst. De wordt een nostalgisch feestje maar ook verrassende verdieping van onze toekomstvisie.” De expo wordt als blockbuster opgezet, met de mogelijkheid na de onthulling in het Evoluon internationaal te reizen.

Bij de programmering wordt aangehaakt bij “het unieke Eindhovense ecosysteem van technologie en design”, zoals de Dutch Design Week, kunstcentrum MU en opleidingen als de TU en de Design Academy. Ook wil Next Nature aanhaken bij evenementen als STRP , het lichtfestival GLOW of de Robocup voetbalwedstrijd. “Het Evoluon moet weer van de stad worden.”

“Technologie is onze nieuwe natuur. Soms onvoorspelbaar en destructief, soms ook adembenemend en hoopvol.

Koert van Mensvoort

Techniekmuseum sinds 1966

Het Evoluon fungeerde als toekomstgericht techniekmuseum van Philips van 1966 toto 1989, toen onder publieksprotest sloot. Sindsdien leidde het een sluimerend bestaan als congrescentrum. In 2018 kocht Lichtstad Erfgoed B.V. het rijksmonument met de intentie het weer open te stellen voor publiek. Het gebouw verkeert in goede staat. Wel wordt de verduurzaming een grote opgaven. “Alleen al de maandelijkse stookkosten zijn een aanzienlijke lastenpost.”

“Hoe mooi is het dat mensen weer zeggen: zullen we naar het Evoluon gaan?”

Koert van Mensvoort
Evoluon
FOTO De Bever Architecten

Toch noemt Van Mensvoort het Evoluon een “droomlocatie”. In de eerste plaats natuurlijk vanwege de iconische vorm die inderdaad doet denken aan een ruimteschip. “Het gebouw is futuristisch en nostalgisch tegelijk, wat aansluit bij ons programma waarin ook zowel vooruit als achteruit wordt geblikt.” Daarnaast bouwt Next Nature hier voort op een rijke museale historie waarin mens en techniek centraal staan. “Er is geen toekomst van de mens voor te stellen zonder naar de toekomst van technologie te kijken: technologie is onze next nature.” Om deze redenen wordt ook de oude naam gehandhaafd. “Hoe mooi is het dat mensen weer zeggen: zullen we naar het Evoluon gaan?”

Next Nature Network ontwikkelt speculatieve toekomstscenario’s die debat stimuleren over de wereld van morgen en de rol van technologie daarin. Zo werd Nano-supermarkt ontwikkelt, een fictieve winkel met producten die tussen nu en de komende tien jaar op de markt kunnen komen: interactieve muurverf of inslikbare parfum voor heerlijk geurend zweet. De manifestatie Bistro In Vitro over de toekomst van kweevlees behelst een expositie, een kookboek en een fictief restaurant met kweekvlees gerechten. Naast de programmering van het Evoluon ontwikkelt NNN momenteel Superorganisme, waarvoor het 400 duizend euro kreeg van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Dit programma verkent een toekomst die niet alleen bevredigend moet zijn voor de mens, maar voor alle andere soorten op aarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.