INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Next Nature maakt van Evoluon weer eigentijds techniekmuseum, met als aftrap de VR-experience ‘Tijdreizen’

De komende vier jaar wordt het Evoluon in Eindhoven in gebruik genomen door het Next Nature Network. Met een uiteenlopende exposities en manifestaties wordt het oorsprongsverhaal verteld over de evolutie van techniek op aarde en de plaats van de mens hierin. Dat loopt van de big bang tot de vorming van eerst de geosfeer, gevolgd door een biosfeer en tot slot een technosfeer waarin de mens een centrale rol speelt.

De aftrap is deze week met de VR-experience Tijdreizen. Bezoekers kunnen krijgen een perspectief op de verre toekomst van het leven op aarde. Ze kunnen inchecken in het Evoluon, dat tot luchthaven is omgebouwd. Hier krijgen ze instructies en informatie over de tijdreis in de interactieve VR-tijdmachine; miljarden jaren vooruit, tot voorbij het moment dat de zon is opgebrand. Als tijdreiziger verken je het hele universum met zijn oneindige hoeveelheid supernova’s en sterrenstelsels en komt de toekomst binnen handbereik.

In amper tien minuten tijd worden bezoekers meegenomen van de oerknal naar een extreem lange termijn visie op de aarde, ver voorbij menselijk leven wellicht. Directeur van Next Nature Network Koert van Mensvoort licht toe: “Met een VR-bril zie je een visualisatie die vergelijkbaar is met The Powers of Ten van Ray & Charles Eames.” In de korte documentaire wordt vanaf een microscopische opname van het menselijk lichaam steeds met een factor tien uitgezoomd tot ver voorbij ons sterrenstelsel. Daarnaast krijgen bezoekers een harnas aan, waarna ze als in een zweefmolen letterlijk door tijd en ruimte zweven. “Het is een fysieke ervaring.”

Futurelab en ruimtestation

Het ‘reisbureau’ Next Nature Future Travels biedt de tijdreizen ‘coronaproof’ aan en houdt zich aan de richtlijnen die gelden voor reisbureaus en luchthavens, inclusief mondkapjes en QR codes. Mensen kunnen vooraf een tijdslot reserveren. Per tijdslot zijn er maximaal vier mensen op circa drie meter afstand van elkaar in de VR Tijdmachine. Het restaurant en de exporuimte in het Evoluon zijn niet geopend. Een tijdslot boeken kan hier: Tijdreis nu met VR Time Machine.

Koert van Mensvoort
FOTO Frank Ruiter

De pas geopende VR-installatie is de aftrap voor een meerjarige programma van Next Nature Network in het Evoluon. Uitgangspunt daarbij is de aarde als ons moederschip. “Er zijn geen passagiers op dit ruimteschip aarde, wij zijn allemaal bemanning”, citeert Van Mensvoort de mediafilosoof Marshal McLuhan. “Oorsprongsverhalen zijn al duizenden jaren populair; de Griekse mythologie en de bijbel zijn bekende voorbeelden. Wij doen het aan de hand van techniek, wetenschap en design”, aldus Van Mensvoort . “Wij doen dit op een manier die zowel een 11-jarig meisje als een 40-jarige ingenieur bij een technologiebedrijf aanspreekt.”

Tech-denktank WAAG

Met het optimistische programma wil Next Nature laten hoe de mensheid als een harmonieuze bemanning kan samenwerken om het ruimteschip aarde – “ons huis”- in goede staat achter te laten voor volgende generaties. Als de aarde ons moederschip is, dan moet het Evoluon een aangemeerd ruimtestation zijn dat ons helpt onszelf als bemanning van ruimteschip aarde te verbeteren. “Het wordt een futurelab waar wordt getoond hoe de mens steeds meer versmolten raakte én zal raken met technologie.”

VR-installatie van Next Nature

Het gebruik van de term “futurelab” door Van Mensvoort is niet toevallig. Vorig jaar was Next Nature Network één van de drie kanshebbers voor een nieuw rijksmuseum voor technologie en design, een Futurelab. Hoewel het inhoudelijke programma van Next Nature veel lof kreeg, kreeg de Amsterdamse tech-denktank Waag uiteindelijk een jaarlijks bedrag van 1 miljoen euro om een Futurelab op te zetten. Na een sterke lobby kreeg ook Van Mensvoort alsnog een half miljoen per jaar voor nog een futurelab. “Dat bedrag is door de gemeente Eindhoven verdubbeld. Ook de provincie Brabant draagt bij. Voor de komende vier jaar is er een budget van 5.4 miljoen euro. Dat is een fijn begin maar nog niet genoeg.”

Space Age

Met DDW 2022 zal het Evoluon volledig zijn geprogrammeerd met de expositie Retro Future, waarin de geschiedenis van de diverse speculatieve toekomstscenario’s wordt belicht. Van Mensvoort: “Het biedt een overzicht van hoe de mens in het verleden naar de toekomst keek, variërend van de beeldtelefoon, de Space Age, tot Nostradamus of Jules Verne. Mensen hebben altijd al nagedacht over de toekomst. De wordt een nostalgisch feestje maar ook verrassende verdieping van onze toekomstvisie.” De expo wordt als blockbuster opgezet, met de mogelijkheid na de onthulling in het Evoluon internationaal te reizen.

Bij de programmering wordt aangehaakt bij “het unieke Eindhovense ecosysteem van technologie en design”, zoals de Dutch Design Week, kunstcentrum MU en opleidingen als de TU en de Design Academy. Ook wil Next Nature aanhaken bij evenementen als STRP , het lichtfestival GLOW of de Robocup voetbalwedstrijd. “Het Evoluon moet weer van de stad worden.”

“Technologie is onze nieuwe natuur. Soms onvoorspelbaar en destructief, soms ook adembenemend en hoopvol.

Koert van Mensvoort

Techniekmuseum sinds 1966

Het Evoluon fungeerde als toekomstgericht techniekmuseum van Philips van 1966 toto 1989, toen onder publieksprotest sloot. Sindsdien leidde het een sluimerend bestaan als congrescentrum. In 2018 kocht Lichtstad Erfgoed B.V. het rijksmonument met de intentie het weer open te stellen voor publiek. Het gebouw verkeert in goede staat. Wel wordt de verduurzaming een grote opgaven. “Alleen al de maandelijkse stookkosten zijn een aanzienlijke lastenpost.”

“Hoe mooi is het dat mensen weer zeggen: zullen we naar het Evoluon gaan?”

Koert van Mensvoort
Evoluon
FOTO De Bever Architecten

Toch noemt Van Mensvoort het Evoluon een “droomlocatie”. In de eerste plaats natuurlijk vanwege de iconische vorm die inderdaad doet denken aan een ruimteschip. “Het gebouw is futuristisch en nostalgisch tegelijk, wat aansluit bij ons programma waarin ook zowel vooruit als achteruit wordt geblikt.” Daarnaast bouwt Next Nature hier voort op een rijke museale historie waarin mens en techniek centraal staan. “Er is geen toekomst van de mens voor te stellen zonder naar de toekomst van technologie te kijken: technologie is onze next nature.” Om deze redenen wordt ook de oude naam gehandhaafd. “Hoe mooi is het dat mensen weer zeggen: zullen we naar het Evoluon gaan?”

Next Nature Network ontwikkelt speculatieve toekomstscenario’s die debat stimuleren over de wereld van morgen en de rol van technologie daarin. Zo werd Nano-supermarkt ontwikkelt, een fictieve winkel met producten die tussen nu en de komende tien jaar op de markt kunnen komen: interactieve muurverf of inslikbare parfum voor heerlijk geurend zweet. De manifestatie Bistro In Vitro over de toekomst van kweevlees behelst een expositie, een kookboek en een fictief restaurant met kweekvlees gerechten. Naast de programmering van het Evoluon ontwikkelt NNN momenteel Superorganisme, waarvoor het 400 duizend euro kreeg van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Dit programma verkent een toekomst die niet alleen bevredigend moet zijn voor de mens, maar voor alle andere soorten op aarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *