Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Wat wordt het nieuwe Futurelab? De dominantie van tech, en van de Waag

Op 4 juni geeft de Raad voor Cultuur een advies aan minister Engelshoven van OCW over welke van de drie meedingende instellingen de jaarlijkse 1 miljoen euro krijgt om een Futurelab te starten. De kanshebbers worden volgens het journalistieke adagium van ‘wie wat waar’ gewikt en met plussen en minnen gewogen. Wordt het Waag?

WIE

Al lang voor Google of Hyves (voordat de jonkies, een soort polder-Facebook waar wél tieners op zaten). Nog langer voor influencers of big data. In een tijd dat privacy nog heel gewoon was, was Waag er al. Dat wil zeggen, toen keek oprichter en Zomergast Marleen Stikker al kritisch naar de zegeningen van het Internet (dat toen nog met een hoofdletter werd geschreven). Sindsdien heeft Waag zich met vijftig werknemers (!) ontpopt tot een waakhond van technologie, het internet in het bijzonder. Maar dan van het speelse en snuffelige soort. Al in 2019 lanceerde Waag het boek Het internet is stuk. Maar net zo makkelijk richt Waag zijn pijlen op de ontwerpwereld zelf, die immers “mede bijdraagt aan economische processen waar delen van de samenleving van worden buitengesloten”. Facebook, Google en Airbnb zijn tenslotte design driven bedrijven. Inmiddels variëren de interessegebieden van zorg, en bio-technologie tot big data en privacy, democratie maar ook ruimtevaart of de maker movement. Het is in eigen woorden “een instelling die opereert op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie en zich richt op de culturele impact van nieuwe technologieën”.

Marleen Stikker

WAAR

Waag ontleent zijn aanspreektitel aan het gelijknamige monumentale gebouw in de Amsterdamse binnenstad. Inmiddels is dat het mothership voor een waaier aan activiteiten. Waag neemt daarbij verschillende rollen aan: denktank, onderzoekslaboratorium, organisator, curator, educatieve producent én populair-wetenschappelijk platform. Daarnaast heeft het een wijdvertakt netwerk in de kunsten, onderwijs, zorg, de Amsterdamse gemeente, de landelijke overheid en zelfs tot diep in de EU. Vanaf 2022 wordt het hele Waaggebouw bespeelt met een stevig publieksprogramma rondom maakcultuur, circulariteit en reparatie. Met FabLab, WetLab en TextileLab kunnen bezoekers kennis opdoen over technologie en ontwerp. En er komt een wisselende expositie van digitale kunst en Bio-art. Daarnaast wordt met het programma planet B uiteenlopende exposities en manifestaties activiteiten in verschillende allianties en op wisselende locaties uitgevoerd; gesprekken daarover worden gevoerd met het HEM, Into the Great Wide Open, NEMO en Lowlands.

Het Waaggebouw, Amsterdam

WAT

Het is dit planet B dat het uitgangspunt wordt voor Futurelab. Onder de noemer Staying with the trouble is een breed programma opgetuigd, met als de kern oplossingsgerichte activiteiten over de grote problemen van deze tijd. Vier thema’s zijn daarbij dominant. Met Code wordt de toekomst van onze digitale samenleving verkent. Hoe kan digitalisering ons handelingsperspectief vergroten? Hoe ‘slim’ moet onze leefomgeving zijn? Hoe stuk is het internet en kunnen wij het nog repareren?  Kortom, de aloude stokpaardjes van Waag. Make zoomt in op de toekomst van het maken en materialiteit in het FabLab en en het Wetlab, dat zich richt op life sciences. De vragen lopen uiteen van circulaire mode tot gen-technologie. Met Care, Learn & Remember – de naam zegt het al – laat Waag zich van zijn zachte, sociale kant zien. Wat worden de grote innovaties in zorg, onderwijs en erfgoed. Tot slot buigt Waag zich met Ecology over complexe systemen en de toekomst van onze planeet. De thema’s zoijn groots en meeslepend: antropoceen, klimaatverandering, de nieuwe mens en andere ‘nieuwe natuurfenomenen’. 

De Embassy Of Health is een co-productie van De Waag op de Dutch Design Week

PLUS + + + +

Geen ander instituut zit zo boven op urgente vraagstukken als internet, privacy, zorg en een bottom-up maakindustrie waarbij de consument in zijn eigen behoefte voorziet. Geen instituut ook dat zo veel en intensief samenwerkt met de meest uiteenlopende partijen – van politiek en bestuur tot universiteit of popfestival. Kenmerkend aan Waag is dat een kritische, bijna activistische houding wordt gecombineerd met een zoektocht naar praktische oplossingen. Hoewel de vragen soms afschrikwekkend geformuleerd zijn in hoogdravend jargon, is de uitwerking veelal concreet. Waag spreekt daarmee een divers publiek aan van wetenschappers en opiniemakers tot de gewone bezorgde burger. Is dat niet precies waar de minister om vroeg?

MIN –  – 

De kunst, cultuur en design zijn bij Waag soms wat ver naar de achtergrond verdrongen. Bovendien is het nog maar de vraag of Waag met zijn doorwrochte en activistische houding daadwerkelijk in staat is om de gewone man aan te spreken. Dat het Waaggebouw een spilfunctie krijgt, bevestigd dat Waag toch stevig is verankerd in de hoofdstad. Het risico bestaat dat het Futurelab dan niet dat beoogde nieuwe instituut worden maar de voortzetting van Waag met nieuwe financiële middelen? En is dat niet precies waar de minister níet om vroeg?

KORTOM

Waag is alomtegenwoordig. Terecht ook. Het is relevant, vernieuwend en stelt de juist vragen. Maar het is ook een instelling die al heel vaak aan de bal is. Waag zal zonder het predicaat Futurelab gewoon blijven bestaan en blijven doen wat het al deed. Dat maakt van Waag de voorspelbare keuze. Maar was de vraag niet juist om een spannend en nieuw instituut?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *