INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Wat gaat er wel door op DDW? Deze vier locaties zijn open voor publiek

Een leeg Klokgebouw

Van Abbe Museum

Het Van Abbemuseum is zoals alle musea – beperkt – geopend. Maar het programma ter gelegenheid van DDW is fors. De grote trekker is natuurlijk de expositie GEO Design. Inmiddels is dit de derde in een serie exposities die jaarlijks worden opgezet door het Van Abbe met de Design Academy Eindhoven. Nadat in eerdere edities alumni van de academie prikkelende projecten presenteerden over de Chinese onlineshop Alibaba en over Junk wordt dit jaar zand ingezoomd op zand. Het wordt gebruikt zit voor gebouwen en brillen maar ook in de minuscule siliconenchips in onze computers en smartphones. En zand wordt schaars, wat kan leiden tot smokkel en zelfs oorlog. De zandwinning is een belangrijke oorzaak van de verstoring van ecosystemen. Verwacht op GEO Design: Sand dus schurende en prikkelende met een prikkelende kijk op misschien wel de meest alledaagse van alle grondstoffen.

Ook niet te missen is de expositie New Melancholy waarin Li Edelkoort stukken uit haar eigen imposante designcollectie mixt met kunstwerken uit de Van Abbe-collectie om zo de tijdsgeest te ontleden. Een tijdgeest die in grote mate wordt bepaald door covid-19 natuurlijk maar vooral ook door een algemene staat van onzekerheid en dreiging die momenteel in de hele wereld waarneembaar is. Een nieuwe melancholie dus. Deze expositie bestaat uit twee delen: het andere deel is in De Kazerne.

Ook te zien is Internationals in de Stad, een visueel onderzoek van studenten Information Design van de Design Academy Eindhoven. Zij kregen opdracht van de Gemeente Eindhoven om de internationalisering van de stad te visualiseren. Mensen uit alle delen van de wereld komen naar Eindhoven om hier te wonen, te studeren, te werken en te leven. Ze brengen ver weg dichtbij en verrijken de diversiteit van de stad. Maar hoe? Onder leiding van Joost Grootens, grafisch vormgever en hoofd van de afdeling Information Design, en docenten Toon Koehorst en Jannetje in ’t Veld wordt gezocht naar antwoorden.

En oh, als toetje wordt er een nieuw kleed van ontwerper Christien Meindertsma gepresenteerd voor CS Rugs. Bezoek uitsluitend met een vooraf geboekt ticket met time slot. De aankomst van bezoekers wordt zo over het uur verspreid, eenmaal binnen geldt er geen eindtijd. Tickets zijn verkrijgbaar via vanabbemuseum.nl/tickets.

De eerdere expo GEO Design: Junk in het Van Abbemuseum

MU

In kunstcentrum MU is deze hele week The Self Design Academy te zien, een samenwerking met de Image Society van ontwerper en visuel commentator Mieke Gerritzen, die ook het nog te verschijnen boek verschijnen boek Help Your Self samenstelde. Aan de hand van werk van achttien kunstenaars en designers kun je daar zelf onderzoeken hoe wij onszelf kunnen definiëren, begrijpen en ontwerpen in een tijdsgewricht van Instagram, zelfhulpboeken en fysieke maakbaarheid. Onze moderne Westerse levens zijn pas geslaagd met een goed functionerend ‘zelf’. Een florerende zelfhulpindustrie staat ons daarbij maar wat graag terzijde met boeken, workshops, cursussen en inspirerende quotes. Tegelijkertijd wordt ons bestaan bepaald door hyperrealiteiten als klimaatverandering, massamigratie, big data, en nu een pandemie, die we als enkeling niet kunnen overzien, laat staan beïnvloeden. Maar kunnen we dan tenminste ons zelf proberen te bevatten? Kunnen we bij het kleine, het ik, beginnen? Gekoppeld aan dit event is er The Self Design Academy Share Program met webinars, workshops en talks, die zowel bij MU als op de site te volgen zullen zijn. Voor meer info over de bezoekvoorwaarden, zie de website van MU.

De Kazerne

Het restaurant en het café van De Kazerne zijn – helaas – gesloten. Waar moeten we nu om 17u terecht om iedereen te ontmoeten? Wel open voor publiek is de expositie New Melancholy, die tevens in het van Abbe staat.  Een expo die design en kunst presenteert die rust, troost en ruimte voor overpeinzing biedt, juist ten tijde van een lockdown en pandemie.

Daarnaast heeft Li Edelkoort de expositie Comma samengesteld met ontwerpbureau InaMatt. In een tijd waarin de wereld letterlijk gedwongen is te vertragen, onderzoekt deze contemplatieve installatie hoe design, technologie en ambacht naadloos kunnen worden geïntegreerd in onze leefruimtes. Net als de komma zelf, inspireren deze producten tot een pauze, omdat ze perfect opgaan in de stilte van het leven. Dagelijkse objecten, rustgevende kleuren en gerecycled textiel geven in stilte aan hoe het onze beurt is om tijd te nemen.

Recalculating Route is een verslag van de roadtrip die ontwerper Floris Schoonderbeek de afgelopen maanden maakte langs inspirerende plekken en personen. Rond zijn mobiele werkplaats Fieldstation nodigde hij andere denkers en doeners uit om spelenderwijs producten te realiseren die bijdragen aan een natuur-inclusief en kwalitatief hoogwaardig bestaan. Door te zoeken, ervaren en moedigt hij aan om een andere afslag te nemen. Wat uiteindelijk is geresulteerd in een vijftal nieuwe, duurzame en inspirerende producten .

Piet Hein Eek

Het geplande hotel op de campus is “gelukkig” (aldus Piet Hein Eek zelf) niet op tijd klaar en dus is er niet de teleurstellende ervaring van een leeg hotel. Jammer is wel dat het restaurant gesloten is. Maar met de showroom, winkel en galerie is er genoeg te zien. Met meubelmerk Lensvelt heeft Eek  een installatie gemaakt die het nieuwe werken verbeeldt. Daarnaast openen de diverse studio’s op zijn complex de deuren op afspraak voor publiek, zoals ontwerpduo ReNS en de nieuwe expositie A Colourful Delight.

Studio ReNS
FOTO Aisha Zeipveld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *