Nieuws

Wat gaat er wel door op DDW? Deze vier locaties zijn open voor publiek

Een leeg Klokgebouw

Van Abbe Museum

Het Van Abbemuseum is zoals alle musea – beperkt – geopend. Maar het programma ter gelegenheid van DDW is fors. De grote trekker is natuurlijk de expositie GEO Design. Inmiddels is dit de derde in een serie exposities die jaarlijks worden opgezet door het Van Abbe met de Design Academy Eindhoven. Nadat in eerdere edities alumni van de academie prikkelende projecten presenteerden over de Chinese onlineshop Alibaba en over Junk wordt dit jaar zand ingezoomd op zand. Het wordt gebruikt zit voor gebouwen en brillen maar ook in de minuscule siliconenchips in onze computers en smartphones. En zand wordt schaars, wat kan leiden tot smokkel en zelfs oorlog. De zandwinning is een belangrijke oorzaak van de verstoring van ecosystemen. Verwacht op GEO Design: Sand dus schurende en prikkelende met een prikkelende kijk op misschien wel de meest alledaagse van alle grondstoffen.

Ook niet te missen is de expositie New Melancholy waarin Li Edelkoort stukken uit haar eigen imposante designcollectie mixt met kunstwerken uit de Van Abbe-collectie om zo de tijdsgeest te ontleden. Een tijdgeest die in grote mate wordt bepaald door covid-19 natuurlijk maar vooral ook door een algemene staat van onzekerheid en dreiging die momenteel in de hele wereld waarneembaar is. Een nieuwe melancholie dus. Deze expositie bestaat uit twee delen: het andere deel is in De Kazerne.

Ook te zien is Internationals in de Stad, een visueel onderzoek van studenten Information Design van de Design Academy Eindhoven. Zij kregen opdracht van de Gemeente Eindhoven om de internationalisering van de stad te visualiseren. Mensen uit alle delen van de wereld komen naar Eindhoven om hier te wonen, te studeren, te werken en te leven. Ze brengen ver weg dichtbij en verrijken de diversiteit van de stad. Maar hoe? Onder leiding van Joost Grootens, grafisch vormgever en hoofd van de afdeling Information Design, en docenten Toon Koehorst en Jannetje in ’t Veld wordt gezocht naar antwoorden.

En oh, als toetje wordt er een nieuw kleed van ontwerper Christien Meindertsma gepresenteerd voor CS Rugs. Bezoek uitsluitend met een vooraf geboekt ticket met time slot. De aankomst van bezoekers wordt zo over het uur verspreid, eenmaal binnen geldt er geen eindtijd. Tickets zijn verkrijgbaar via vanabbemuseum.nl/tickets.

De eerdere expo GEO Design: Junk in het Van Abbemuseum

MU

In kunstcentrum MU is deze hele week The Self Design Academy te zien, een samenwerking met de Image Society van ontwerper en visuel commentator Mieke Gerritzen, die ook het nog te verschijnen boek verschijnen boek Help Your Self samenstelde. Aan de hand van werk van achttien kunstenaars en designers kun je daar zelf onderzoeken hoe wij onszelf kunnen definiëren, begrijpen en ontwerpen in een tijdsgewricht van Instagram, zelfhulpboeken en fysieke maakbaarheid. Onze moderne Westerse levens zijn pas geslaagd met een goed functionerend ‘zelf’. Een florerende zelfhulpindustrie staat ons daarbij maar wat graag terzijde met boeken, workshops, cursussen en inspirerende quotes. Tegelijkertijd wordt ons bestaan bepaald door hyperrealiteiten als klimaatverandering, massamigratie, big data, en nu een pandemie, die we als enkeling niet kunnen overzien, laat staan beïnvloeden. Maar kunnen we dan tenminste ons zelf proberen te bevatten? Kunnen we bij het kleine, het ik, beginnen? Gekoppeld aan dit event is er The Self Design Academy Share Program met webinars, workshops en talks, die zowel bij MU als op de site te volgen zullen zijn. Voor meer info over de bezoekvoorwaarden, zie de website van MU.

De Kazerne

Het restaurant en het café van De Kazerne zijn – helaas – gesloten. Waar moeten we nu om 17u terecht om iedereen te ontmoeten? Wel open voor publiek is de expositie New Melancholy, die tevens in het van Abbe staat.  Een expo die design en kunst presenteert die rust, troost en ruimte voor overpeinzing biedt, juist ten tijde van een lockdown en pandemie.

Daarnaast heeft Li Edelkoort de expositie Comma samengesteld met ontwerpbureau InaMatt. In een tijd waarin de wereld letterlijk gedwongen is te vertragen, onderzoekt deze contemplatieve installatie hoe design, technologie en ambacht naadloos kunnen worden geïntegreerd in onze leefruimtes. Net als de komma zelf, inspireren deze producten tot een pauze, omdat ze perfect opgaan in de stilte van het leven. Dagelijkse objecten, rustgevende kleuren en gerecycled textiel geven in stilte aan hoe het onze beurt is om tijd te nemen.

Recalculating Route is een verslag van de roadtrip die ontwerper Floris Schoonderbeek de afgelopen maanden maakte langs inspirerende plekken en personen. Rond zijn mobiele werkplaats Fieldstation nodigde hij andere denkers en doeners uit om spelenderwijs producten te realiseren die bijdragen aan een natuur-inclusief en kwalitatief hoogwaardig bestaan. Door te zoeken, ervaren en moedigt hij aan om een andere afslag te nemen. Wat uiteindelijk is geresulteerd in een vijftal nieuwe, duurzame en inspirerende producten .

Piet Hein Eek

Het geplande hotel op de campus is “gelukkig” (aldus Piet Hein Eek zelf) niet op tijd klaar en dus is er niet de teleurstellende ervaring van een leeg hotel. Jammer is wel dat het restaurant gesloten is. Maar met de showroom, winkel en galerie is er genoeg te zien. Met meubelmerk Lensvelt heeft Eek  een installatie gemaakt die het nieuwe werken verbeeldt. Daarnaast openen de diverse studio’s op zijn complex de deuren op afspraak voor publiek, zoals ontwerpduo ReNS en de nieuwe expositie A Colourful Delight.

Studio ReNS
FOTO Aisha Zeipveld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *