Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Het Nederlandse denimmerk G-Star RAW lanceert een nieuw initiatief waarbij jonge kunstenaars en ontwerpers worden uitgenodigd om aan de slag te gaan met restmateriaal. De aftrap is door de Eindhovense ontwerper Teun Zwets.

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

Het artistieke platform Designalism organiseert een intensieve workshop waarin ervaren journalisten van drie gevestigde nieuwsorganisaties samenwerken met jonge talentvolle ontwerpers, kunstenaars, experimentele developers en andere creatieven om vernieuwende mediaproducties maakt voor een gevarieerd publiek. In de producties van deze ‘newsroom of the future’ worden design, kunst, journalistiek en technologie ingezet om een onderscheidende nieuwsverslag te realiseren.

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Om innovatieve vormen van nieuwsvoorziening te onderzoeken heeft Designalism een open call uitgeschreven voor voor designers en kunstenaars. Zij werken acht weken met ervaren journalisten in een ‘redactie van de toekomst’.

Next Nature maakt van Evoluon weer eigentijds techniekmuseum, met als aftrap de VR-experience ‘Tijdreizen’

Next Nature maakt van Evoluon weer eigentijds techniekmuseum, met als aftrap de VR-experience ‘Tijdreizen’

De komende vier jaar wordt het iconische Evoluon in Eindhoven geprogrammeerd door Next Nature Network. De aftrap is met de virtual reality experience ‘Tijdreizen’. “Wij vertellen de geschiedenis en toekomst van techniek op aarde en de plaats van de mens hierin”, aldus directeur Koert van Mensvoort.

Dutch Invertuals Academy biedt nieuwe online-stoomcursus voor jonge talent

Dutch Invertuals Academy biedt nieuwe online-stoomcursus voor jonge talent

Het Eindhovense designcollectief Dutch Invertuals start op 14 februari een jniruwe ronde van zijn Dutch Invertuals Academy. Met een een intensief, online programma kunnen jonge professionals zich verdiepen en een internationaal netwerk opbouwen.

INTERVIEW  Maarten Baas & Walter van Beirendonck: “Ik een provocateur? Zeker niet!”

INTERVIEW Maarten Baas & Walter van Beirendonck: “Ik een provocateur? Zeker niet!”

Voor meubelmerk Lensvelt ontwierp de Vlaamse modekoning Walter van Beirendonck een nieuwe look voor de 101 Chair van Maarten Baas. Deze ‘Characters’ zijn vervaardigd in een exclusieve oplage van 120 unieke stuks. Beide ontwerpers zijn blij. “Ik ben al lang fan van u.”

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de historische exposities in de Nederlandse musea. Van de art nouveau van Alphonse Mucha tot de strenge geometrie van Mondrian of het zwart van Balenciaga.

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Fotografenduo Schelten & Abbenes: Spelen met herkenning én vervreemding.”

Fotografenduo Schelten & Abbenes: Spelen met herkenning én vervreemding.”

Deze week opent in Ravenstijn Galerie in Amsterdam de solo-expositie ‘Literally’ van fotografenduo Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes. “Wij proberen de wereld opnieuw te organiseren tot een kalm en aangenaam beeld.”

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘What design can NOT do’

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘What design can NOT do’

‘Designers write’ is een nieuwe serie van drie podcasts over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag deel 2 – Wie wijn ‘wij’?

Piet Hein Eek ontwerpt cartooneske MVPHE stoel voor designlabel Spectrum.

Piet Hein Eek heeft een eigenwijze fauteuil ontworpen met zowel ronde volumes als een hoekige  zitting. Het frame van deze MVPHE is een klassiek kuip van gebogen van laaghout. De stoel is een ode aan Eeks vriend en collega-ontwerper Martin Visser. De naam van de stoel is de bundeling van beider initialen.

MVPHE

Martin Visser (1922-2009) was artdirector van meubelmerk Spectrum in de jaren vijftig en zestig. De MVPHE is nu te bestellen als een First Edition van 30 stuks. Elk exemplaar is genummerd en voorzien van een certificaat. De geselecteerde wollen stof Tonus van Kvadrat is leverbaar in drie kleuren: mosgroen, midden-blauw en antraciet.

MVPHE – detail

“Vissers vroege meubels zijn op een geraffineerde manier toegankelijk voor een groot publiek maar zijn latere meubels zijn heel uitgesproken. Volumineus en bijna cartoonesk, meer een object dan een gebruiksvoorwerp”, zegt Eek, die zich liet inspireren door de SZ73 van Visser. De constructie van de SZ73 is weer geïnspireerd op de Kratstoel van Gerrit Rietveld, nog een groot voorbeeld voor Eek. “De manier waarop de leuning op het houtwerk zit nam ik over maar ik vergrootte de verschillende elementen uit. Zo transformeerde ik een model uit 1968 naar zijn ontwerpstijl uit de jaren negentig. Met de legerstofbekleding refereer ik weer meer aan meubels uit mijn eigen collectie. Het resultaat is een stoel waar je eigenlijk alle kanten mee uit kan.”

SZ 73

Expositie in Centraal Museum

Aanleiding voor de opdracht aan Eek was de viering van het 60-jarig jubileum van de meubelcollectie die toonaangevend vormgever Martin Visser in 1960 voor Spectrum maakte. Onder de noemer Tribute to Visser werden in 2020 zeven topontwerpers gevraagd om een nieuw ontwerp, geïnspireerd op een meubel van Visser: Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marcel Wanders en Sabine Marcelis. Het resultaat was, samen met het originele werk van Martin Visser, te zien op de tentoonstelling ‘De slaapbank die ogen opende’ in het Centraal Museum Utrecht.

Voor Eek was het ontwerp van de MVPHE ook een intieme opdracht. “Ik wist al van Martin Visser nog voor ik ook maar iets van design wist. Martin Visser hoorde er gewoon bij. Mijn moeder had een van zijn stoelen. Maar iedereen had wel iets van hem; hij had de tijdgeest gewoon haarfijn aangevoeld.” De twee zouden uitgroeien tot dierbare vrienden. “Dat ik bij zijn overlijden zijn kist mocht maken vond ik ontroerend. Ik maakte hem grof van buiten en zacht van binnen; symbolisch voor de twee kanten van Martin: resoluut in zijn keuzes en liefdevol en minzaam in zijn relaties naar anderen.”  

Piet Hein Eek

Minimalistische klassieker

Niet nieuw, wel nieuw in de collectie – of eigenlijk: terug in de collectie – is de iconische SZ63 fauteuil van Martin Visser. Zestig jaar de stoel werd gelanceerd is deze karakteristieke fauteuil terug in productie. De SZ63 fauteuil is met haar minimalistische en strakke vormgeving een typisch Martin Visser ontwerp. De fauteuil heeft een vierkant frame in epoxy zwart met massief wengé armleggers. Voor de stoffering kan gekozen worden uit diverse leer- en stofsoorten. Net als de andere ontwerpen uit onze collectie wordt ook de SZ63 in Nederland geproduceerd met duurzame materialen en volgens de hoogste productiestandaarden.

SZ 63

In de jaren vijftig introduceerde Visser als art director van Spectrum een innovatieve collectie van toegankelijke meubels met zo weinig mogelijk materiaal en zo eenvoudig mogelijke vormen. Gedurende zijn twintig jaar als hoofdontwerper verbond Visser grote namen aan Spectrum, onder anderen Gerrit RietveldConstant Nieuwenhuys, Kho Liang Ie en Benno Premsela ontwierpen meubels voor de collectie. 

Martin Visser

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.