Nieuws

Marcel Wanders knipoogt naar Hollands erfgoed met VIP-room Schiphol

Marcel Wanders heeft de nieuwe VIP-room op vliegveld Schiphol ontworpen. Uitgangspunt in het kleurrijke en weelderige interieur in typische Wanders-stijl zijn herkenningspunten uit de Hollandse historie. Zo hebben vloerkleden print van 17de-eeuwse zeekaarten. De muurpanelen zijn blow-ups van stillevens van Grote meesters als Albert Cuyp.

“De VIP-room moet het visitekaartje zijn voor de Nederlandse creatieve helden”, licht Marcel Wanders Wanders toe. De fotowand bestaat uit portretten van uiteenlopende iconen als Annie M.G. Smit, Harry Mulisch, Freddy Heineken, André Rieu  en Vincent van Gogh. Er zijn wisselende tentoonstelling van schilders als Mesdag en Jordaens, afgewisseld met werk van hedendaagse kunstenaars als Casper Faassen en Gijs van Bon. Vanzelfsprekend is er ruimte aandacht hedendaags dutch design, met meubels van Maarten Baas, Studio Drift, Kiki van Eijk, Studio IJM, Floris Hovers, Daphna Laurens, Sjoerd Vroonland en Irma Boon.

Een luchthaven vol Dutch design

Gebruik van de VIP-room moet bij de luchthaven worden aangevraagd en staat los van de individuele status bij een airline. Normaal gesproken is deze niet beschikbaar voor reguliere passagiers, maar wie de portemonnee trekt kan er ook terecht. Elke ruimte in deze exclusieve wachtruimte voor het Koninklijk Huis en internationale beroemdheden heeft een ander thema. De eetkamer heeft als thema Delfts blauw. De donkerblauwe slaapkamer heeft een nachtelijke sfeer. Er zijn grove verfstreken en glimmende vazen, hoge tulpstoelen van Wanders zelf voor zijn label Moooi en schemerlampen die ogen als peperbussen – een verwijzing naar de specerijenhandel. Kleuren, vormen en texturen buitelen over elkaar heen, zoals we dat van Wanders gewend zijn.

Het ontwerp van de VIP-room pop Schiphol is een erebaantje. Het vorige interieur uit 2008 werd ontworpen door architectenbureau Concrete Amsterdam. Ook in de rest van Schiphol is veel Dutch design te zien. Vertrekhal 3 (voor Easyjet en andere prijsstunters) is ingericht door Studio Tjep. Ook elders staan bijzondere ontwerpen van Studio Tjep, zoals het Tulpenhuisje in de passage tussen Vertrekhallen 1 &2. De blikvanger in vertrekhal 2 is Maarten Baas’ klok met straatvegers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *