Nieuws

Design Digger Live #4 – Op het lijf ontworpen

Het lichaam wordt vandaag de flink op de proef gesteld. Nog niet eerder in de geschiedenis was de afstand tussen mensen zo groot al nu. Onder het mom van social distancing is lichamelijk contact als handen schudden en een welkomstzoen taboe geworden. Tijdens de lockdown is contact zelfs verwaterd tot online afspreken. Ook worden wij hard met de neus op onze kwetsbaarheid gedrukt – zelfs de super fitte mensen kunnen zomaar doodziek worden. Tegelijkertijd is het lichaam maakbaar geworden. Met protheses en siliconen kunnen het lichaam repareren of zelfs perfectioneren. En met slim voedsel wapenen wij ons tegen ziekte en aftakeling.

DDW heeft als thema The New Intimacy

Daarom zoomt het kwartaalprogramma Design Digger Live(stream) op dinsdag 29 september van 18.30-19.30u vanuit Pakhuis de Zwijger in op het menselijk lichaam. Als een rode draad door het programma loopt bovendien de Dutch Design Week die over drie weken van start gaat. Niet alleen is het vanwege Corona-maatregelen dit jaar niet mogelijk om alle presentatie fysiek bij te wonen, ook verkent DDW met het thema The New Intimacy hoe wij ons moeten verhouden tot intimiteit nu ons lichaam geen rol mag spelen. Het event wordt daarom afgetrapt met een tweegesprek met Jorn Konijn, programma-directeur van DDW

Ook aanwezig in de studio van Pakhuis de Zwijger food designer is Katinka Versendaal. Met haar ontwerpstudio The Eatelier onderzoekt zij de steeds veranderende relatie met voedsel. Katinka slaat daarmee een brug tussen wetenschappelijk onderzoek, sociaal-culturele trends, technologische innovatie en de gastronomische wereld. Hoe kunnen we een duurzame, gezonde en ‘heerlijke’ toekomst voor eten ontwikkelen? Bekende projecten van The Eatelier zijn Chef Vs Watson over de implementatie van kunstmatige intelligentie in voedselconsumptie, en 28 Grams of Happiness, een onderzoek naar de mentale en sensorische impact van voedsel.

Voor ontwerper Alvin Arthur is het lichaam letterlijk het uitgangpunt in zijn ontwerppraktijk. Hij studeerde in 2018 af aan de bacheloropleiding Food-Non-Food van de Design Academy in Eindhoven maar al tijdens zijn studie ontdekte hij zijn passie voor beweging, educatie en beeldtaal. In zijn project Body.Coding onderzoekt hij hoe mensen kunnen leren programmeren (coderen) en dit uitvoeren door te bewegen – of te dansen – in plaats van op een toetsenbord te typen.

Met de laatste gast Kuang-Yi Ku gaan we in gesprek over the future of reproduction aan de hand van zijn nieuwste onderzoeksproject Grandmom Mom, een dystopische verkenning van zowel de toenemende maatschappelijke druk op jonge vouwen als het maakbare lichaam. Wat als grootmoeder als draagmoeder kunnen fungeren? Grandmom Mom is te zien in de Embassy of Health, een van de zes thematische ‘ambassades’ op de DDW waarmee prangende maatschappelijke vragenstukken als mobiliteit, duurzaamheid en zorg dus worden geadresseerd.

Kuang-Yi Ku 

Kuang-Yi Ku studeerde in 2018 af aan de Design Academy Eindhoven met Tiger Penis Project, eveneens een speculatief project waarin hij de ethetische dilemma’s van kweekorganen uit het lab verkent. In de Chinese geneeswijze worden bijzondere krachten toegekend aan de tijgerpenis. Maar geldt dit ook voor een tijgerpenis die in een petri-schaaltje is gekweekt?

Design Digger Live(stream) – Op het lijf ontworpen. Dinsdag 29 september van 18.30-19.30u vanuit Pakhuis de Zwijger Kijken en terugkijken kan HIER.

1 reactie op: Design Digger Live #4 – Op het lijf ontworpen

  1. […] repareren of zelfs perfectioneren. En met slim voedsel wapenen wij ons tegen ziekte en aftakeling. Design Digger Live is de live magazine versie van Design Digger, een Nederlandse online platform over design. Met […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *