DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: ontwerper zoekt industrie. Beide zijn onmisbaar om de productieketen te innoveren. Een tv-format kan uitkomst bieden?

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Van meer naar genoeg, hoe doen we dat? Twee projecten op de Dutch Design Week wijzen de weg. “Laten wij vooral niet vergeten dat de 80 procent samenleving ook heel leuk kan zijn.”

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: “Van fake news en deep fakes tot augmented realities en data driven polictics – de grenzen tussen on- en offline versmelten.”

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag twee: “Met knutseldesign nemen jonge ontwerpers een voorschot op de toekomst.”

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. De aftrap is vandaag: “Dankzij de verbeeldingskracht van ontwerpers wordt minder juist vrolijker en speelser.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Op DDW presenteert het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie de nieuwste lichting ontwerpers met een talentenbeurs. DesignDigger blikt vooruit met het vierde en laatste deel in een serie longreads over talent.

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

In de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ focust curator Saskia van Stein op de invloed van het Disney imperium op het denken over gender, kolonialisme en identiteit.

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar The Greater Number. Deze zoektocht naar een optimaal getal gaat uit van minder in plaats van altijd maar méér. Op deze drie presentaties op DDW kun je zoeken naar jouw ‘greater number’.

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

Op uitnodiging van BLOK Plaatmateriaal verkennen drie bouwexperts de rol van hout in de klimaatopgave. De uitdagingen zijn groot. “Maar hout heeft goede kaarten.”

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

Op maandag 18 oktober (20-21u) is een speciale – gratis! – editie van DesignDigger LIVE in De Kazerne met Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. In hoeverre zijn hun duurzame ambities haalbaar nu milieuproblemen zo overweldigend worden dat de meeste mensen de hoop verliezen?

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Deel drie uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “De blik verschuift van expressie en succes naar ongelijkheid en inclusiviteit.”

Design Digger Live(stream) #3 – “Corona is testlab voor maatschappelijke transitie”

Post-lockdown Design was het overkoepelende thema waaronder worden een waaier aan onderwerpen werd aangesneden op de 3de editie van DESIGN DIGGER LIVE(STREAM) op 16 juni vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Van het bottom-up do-it-yourself open design van Creatives Tegen Corona of een appathon tot het nieuwe winkelen zoals omschreven door de designglossy Frame en een handsfree openbare ruimte   

Transparante en lokale productieketen

Om met die eerste te beginnen: Creatives Tegen Corona is een Vlaams bottom-up initiatief dat begon als een rapid response op het gebrek aan veilige medische apparatuur en kleding direct na de eerste uitbraak in maart. Geheel open source en gratis te downloaden zijn de maaktekeningen online gezet, zodat iedereen de schorten mondmaskers en andere beschermende kledij kan maken. Inmiddels is dit initiatief uitgegroeid tot lokale productieketen waar deze medische producten worden vervaardigd, zoals naaiateliers, kleine werkplaatsen en zelfs de Vlaamse maakindustrie. Hiermee wordt een alternatief opgebouwd voor de bestaande aanvoer van deze producten uit risicovolle landen als China. Of zoals een van de initiatiefnemers Dries Verbruggen van de Antwerpse Studio Unfold het verwoordde: “Creatives Tegen Corona buigt zich nu vooral over het opzetten van een transparante en lokale productieketen. Op micro-niveau zijn wij inmiddels een testlab voor die radicale maatschappelijke verandering.” Waarmee eens te meer werd aangetoond dat inventiviteit maar ook improvisatie- en vooral ook aanpassingsvermogen waardevolle eigenschappen zijn van ontwerpers.

Creatives Tegen Corona

“De meeste veranderingen die we nu zien waren al in gang gezet voor Corona. Ze komen alleen in een stroomversnelling.”

Robert Thiemann, hoofdredacteur Frame Magazine

Dat technologie onterecht wordt gezien als de voor de hand liggende oplossing voor de Corona-pandemie, verduidelijkte Jelle van der Ster van het Utrechtse medialab Setup. In navolging van de gebrekkige zoektocht naar een Corona-app van de overheid besloot Setup een ‘appathon’ te organiseren om eerst maar eens goed in kaart te brengen wat nou die risico’s en valkuilen zijn bij het ontwerp van zo’n app. Wat broodnodig is want: “De overheid denkt te vaak en te snel dat technologie de problemen oplost.

De Corona-app

Winkelen met timeslots

Robert Thiemann, hoofdredacteur van het internationale magazine Frame, gidste langs de veranderingen die ons te wachten staan in interieurarchitectuur. Neem winkelen, dat nog meer een unieke ervaring zal worden, waarbij gedacht kan worden aan winkelen op afspraak of timeslots, aldus Thiemann. Opvallende nieuwkomer in het winkelstraatbeeld is het bezorgrestaurant dat prominent opduikt door opvallende gevels die fungeren als niets meer dan een etalage. Lege hotelkamers worden verhuurd als werkplekken en het kantoor wordt een lounge waar werknemers in groepjes komen socializen; het echte werk wordt immers thuis verzet. Dat thuis zal dientengevolge steeds vaker in de periferie liggen: “Waarom zou men immers nog kapitalen neerleggen voor een krappe woning in een lege stad”, was de onwrikbare logica. Maar van radicale veranderingen wilde Thiemann niet weten. “De meeste veranderingen die we nu zien waren al in gang gezet voor Corona. Ze komen alleen in een stroomversnelling.”

De avond werd afgesloten door Govert Flint die zijn onderzoeksproject Neo Hygiëne toelichtte. Met een warm pleidooi voor een meer fysieke (“een pinautomaat bedienen met een dansje, hoe leuk is dat?!”) en speelse inrichting van de openbare ruimte wordt het misschien nog wel wat met die anderhalve meter samenleving.

Neo Hygiëne van Govert Flint

De volgende editie van DESIGN DIGGER LIVE(STREAM) is na de zomerstop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *