INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Design Digger Live(stream) #3 – “Corona is testlab voor maatschappelijke transitie”

Post-lockdown Design was het overkoepelende thema waaronder worden een waaier aan onderwerpen werd aangesneden op de 3de editie van DESIGN DIGGER LIVE(STREAM) op 16 juni vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Van het bottom-up do-it-yourself open design van Creatives Tegen Corona of een appathon tot het nieuwe winkelen zoals omschreven door de designglossy Frame en een handsfree openbare ruimte   

Transparante en lokale productieketen

Om met die eerste te beginnen: Creatives Tegen Corona is een Vlaams bottom-up initiatief dat begon als een rapid response op het gebrek aan veilige medische apparatuur en kleding direct na de eerste uitbraak in maart. Geheel open source en gratis te downloaden zijn de maaktekeningen online gezet, zodat iedereen de schorten mondmaskers en andere beschermende kledij kan maken. Inmiddels is dit initiatief uitgegroeid tot lokale productieketen waar deze medische producten worden vervaardigd, zoals naaiateliers, kleine werkplaatsen en zelfs de Vlaamse maakindustrie. Hiermee wordt een alternatief opgebouwd voor de bestaande aanvoer van deze producten uit risicovolle landen als China. Of zoals een van de initiatiefnemers Dries Verbruggen van de Antwerpse Studio Unfold het verwoordde: “Creatives Tegen Corona buigt zich nu vooral over het opzetten van een transparante en lokale productieketen. Op micro-niveau zijn wij inmiddels een testlab voor die radicale maatschappelijke verandering.” Waarmee eens te meer werd aangetoond dat inventiviteit maar ook improvisatie- en vooral ook aanpassingsvermogen waardevolle eigenschappen zijn van ontwerpers.

Creatives Tegen Corona

“De meeste veranderingen die we nu zien waren al in gang gezet voor Corona. Ze komen alleen in een stroomversnelling.”

Robert Thiemann, hoofdredacteur Frame Magazine

Dat technologie onterecht wordt gezien als de voor de hand liggende oplossing voor de Corona-pandemie, verduidelijkte Jelle van der Ster van het Utrechtse medialab Setup. In navolging van de gebrekkige zoektocht naar een Corona-app van de overheid besloot Setup een ‘appathon’ te organiseren om eerst maar eens goed in kaart te brengen wat nou die risico’s en valkuilen zijn bij het ontwerp van zo’n app. Wat broodnodig is want: “De overheid denkt te vaak en te snel dat technologie de problemen oplost.

De Corona-app

Winkelen met timeslots

Robert Thiemann, hoofdredacteur van het internationale magazine Frame, gidste langs de veranderingen die ons te wachten staan in interieurarchitectuur. Neem winkelen, dat nog meer een unieke ervaring zal worden, waarbij gedacht kan worden aan winkelen op afspraak of timeslots, aldus Thiemann. Opvallende nieuwkomer in het winkelstraatbeeld is het bezorgrestaurant dat prominent opduikt door opvallende gevels die fungeren als niets meer dan een etalage. Lege hotelkamers worden verhuurd als werkplekken en het kantoor wordt een lounge waar werknemers in groepjes komen socializen; het echte werk wordt immers thuis verzet. Dat thuis zal dientengevolge steeds vaker in de periferie liggen: “Waarom zou men immers nog kapitalen neerleggen voor een krappe woning in een lege stad”, was de onwrikbare logica. Maar van radicale veranderingen wilde Thiemann niet weten. “De meeste veranderingen die we nu zien waren al in gang gezet voor Corona. Ze komen alleen in een stroomversnelling.”

De avond werd afgesloten door Govert Flint die zijn onderzoeksproject Neo Hygiëne toelichtte. Met een warm pleidooi voor een meer fysieke (“een pinautomaat bedienen met een dansje, hoe leuk is dat?!”) en speelse inrichting van de openbare ruimte wordt het misschien nog wel wat met die anderhalve meter samenleving.

Neo Hygiëne van Govert Flint

De volgende editie van DESIGN DIGGER LIVE(STREAM) is na de zomerstop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *