Nieuws

Design Digger Live(stream) #3 – “Corona is testlab voor maatschappelijke transitie”

Post-lockdown Design was het overkoepelende thema waaronder worden een waaier aan onderwerpen werd aangesneden op de 3de editie van DESIGN DIGGER LIVE(STREAM) op 16 juni vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Van het bottom-up do-it-yourself open design van Creatives Tegen Corona of een appathon tot het nieuwe winkelen zoals omschreven door de designglossy Frame en een handsfree openbare ruimte   

Transparante en lokale productieketen

Om met die eerste te beginnen: Creatives Tegen Corona is een Vlaams bottom-up initiatief dat begon als een rapid response op het gebrek aan veilige medische apparatuur en kleding direct na de eerste uitbraak in maart. Geheel open source en gratis te downloaden zijn de maaktekeningen online gezet, zodat iedereen de schorten mondmaskers en andere beschermende kledij kan maken. Inmiddels is dit initiatief uitgegroeid tot lokale productieketen waar deze medische producten worden vervaardigd, zoals naaiateliers, kleine werkplaatsen en zelfs de Vlaamse maakindustrie. Hiermee wordt een alternatief opgebouwd voor de bestaande aanvoer van deze producten uit risicovolle landen als China. Of zoals een van de initiatiefnemers Dries Verbruggen van de Antwerpse Studio Unfold het verwoordde: “Creatives Tegen Corona buigt zich nu vooral over het opzetten van een transparante en lokale productieketen. Op micro-niveau zijn wij inmiddels een testlab voor die radicale maatschappelijke verandering.” Waarmee eens te meer werd aangetoond dat inventiviteit maar ook improvisatie- en vooral ook aanpassingsvermogen waardevolle eigenschappen zijn van ontwerpers.

Creatives Tegen Corona

“De meeste veranderingen die we nu zien waren al in gang gezet voor Corona. Ze komen alleen in een stroomversnelling.”

Robert Thiemann, hoofdredacteur Frame Magazine

Dat technologie onterecht wordt gezien als de voor de hand liggende oplossing voor de Corona-pandemie, verduidelijkte Jelle van der Ster van het Utrechtse medialab Setup. In navolging van de gebrekkige zoektocht naar een Corona-app van de overheid besloot Setup een ‘appathon’ te organiseren om eerst maar eens goed in kaart te brengen wat nou die risico’s en valkuilen zijn bij het ontwerp van zo’n app. Wat broodnodig is want: “De overheid denkt te vaak en te snel dat technologie de problemen oplost.

De Corona-app

Winkelen met timeslots

Robert Thiemann, hoofdredacteur van het internationale magazine Frame, gidste langs de veranderingen die ons te wachten staan in interieurarchitectuur. Neem winkelen, dat nog meer een unieke ervaring zal worden, waarbij gedacht kan worden aan winkelen op afspraak of timeslots, aldus Thiemann. Opvallende nieuwkomer in het winkelstraatbeeld is het bezorgrestaurant dat prominent opduikt door opvallende gevels die fungeren als niets meer dan een etalage. Lege hotelkamers worden verhuurd als werkplekken en het kantoor wordt een lounge waar werknemers in groepjes komen socializen; het echte werk wordt immers thuis verzet. Dat thuis zal dientengevolge steeds vaker in de periferie liggen: “Waarom zou men immers nog kapitalen neerleggen voor een krappe woning in een lege stad”, was de onwrikbare logica. Maar van radicale veranderingen wilde Thiemann niet weten. “De meeste veranderingen die we nu zien waren al in gang gezet voor Corona. Ze komen alleen in een stroomversnelling.”

De avond werd afgesloten door Govert Flint die zijn onderzoeksproject Neo Hygiëne toelichtte. Met een warm pleidooi voor een meer fysieke (“een pinautomaat bedienen met een dansje, hoe leuk is dat?!”) en speelse inrichting van de openbare ruimte wordt het misschien nog wel wat met die anderhalve meter samenleving.

Neo Hygiëne van Govert Flint

De volgende editie van DESIGN DIGGER LIVE(STREAM) is na de zomerstop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *