Nieuws

Dutch Design Week en Waag grote winnaars meerjarige subsidieronde

De Raad voor Cultuur heeft minister Engelshoven van OWC geadviseerd om de jaarlijkse rijkssubsidie van één miljoen euro voor de programmering van het Futurelab aan Waag te geven. Dit nieuw op te richten ‘rijksinstituut voor design en technologie’ is daarmee de komende vier jaar verzekerd van een financiële én inhoudelijke basis. Daarmee vissen Next Nature Network en het Eindhovense collectief Complex achter het net.

Opmerkelijk isdat zowel Waag als Next Nature Network een positief oordeel krijgen voor hun invulling van het Futurelab. De Raad oordeelt negatief over de aanvraag van Complex. Blijkbaar is er meer vertrouwen dat Waag de ambities van dit nieuwe nationale instituut kan waarmaken. “Deze organisatie heeft een lange staat van dienst. Al 25 jaar heeft zij haar kwaliteit bewezen. De organisatie is solide en recent intern geherstructureerd.” Dat Next Nature Network deze stap naar “een instelling die structureel activiteiten organiseert op twee locaties, – Amsterdam en Eindhoven” kan maken, daarvan was de Raad minder overtuigd. Oftewel, Next Nature Network is (nog) een maatje te klein, vandaar de keuze voor de meer institutionele organisatie van Waag, al was het nek-aan-nek. Wel stelde het advies een heldere ‘mits’ bij de toekenning aan Waag: het instituut moet nog wel met een locatie voor het Futurelab komen.

De enige instellingen die zonder voorbehoud, mitsen of maren is beoordeeld is de Dutch Design Foundation. Het organiserende orgaan van de Dutch Design Week, dat door de Corona-perikelen worstelt met de komende editie, kan daarmee rekenen op een jaarlijkse subsidie van één miljoen euro. Nu grote publieksevenementen onder druk staan lijkt DDW hiermee in elk geval financieel in rustig vaarwater te zijn.

Ook onderscheiden in de categorie Ontwerp zijn de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, State of Fashion en GOGBOT. “Deze festivals representeren op een evenwichtige manier de diverse subsectoren van de ontwerpsector; architectuur, mode en digitale cultuur. Ook wordt met deze festivals een goede regionale spreiding bereikt”, aldus het advies.

Grote verliezers zijn: Amsterdam Light Festival, TodaysArt, Into Nature en de Rotterdamse Dakendagen. Ook de aanvragen van Dutch Festivals on Visual Storytelling zijn negatief beoordeeld.

In algemene zin oordeelt de Raad voor Cultuur verdeeld over de ontwerpsector. Deze wordt op het eerste gezicht als “inhoudelijk sterk” beoordeeld. “Maar bij nadere beschouwing komt naar voren dat de sector moeite heeft om zichzelf te organiseren en om elkaar op te zoeken, met name op de terreinen presentaties, kennisdeling, erfgoedbeheer, internationalisering en onderzoek.” Kortom, meer samenwerking is geboden!

Het volledige rapport van de Raad voor Cultuur staat hier.

1 reactie op: Dutch Design Week en Waag grote winnaars meerjarige subsidieronde

  1. […] Architectuur Lokaal heeft cultuurminister van Engelshoven (OCW) gevraagd om de stichting toch subsidie te verlenen vanuit de Culturele Basisinfrastructuur (BIS). In een brief aan de minister wijst directeur Cilly Jansen onder meer op het belang van Architectuur Lokaal voor de vernieuwing van de prijsvraagcultuur in Nederland. ArchitectenwebHet nieuwe Futurelab voor design en technologie wordt geprogrammeerd door Waag. Ook adviseerde de Raad voor Cultuur dat DDW jaarlijks 1 miljoen euro krijgt. Design Digger over de adviezen van de Raad voor Cultuur. Design Digger […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *