Nieuws

‘The New Intimacy’ is thema van Dutch Design Week 2020

Sinds 2012 bepaalt DDW een thema voor de week. Deze thema’s zijn de basis van de jaarlijkse publiekscampagnes van het evenement, en vormen het vertrekpunt van waaruit ontwerpers, bedrijven en andere deelnemers inhoud geven aan onder meer exposities, presentaties en bijeenkomsten.

Natuurlijk heeft de keuze van Dutch Design Week voor The New Intimacy te maken met de Corona-pandemie. Een lockdown en social distancing zetten intimiteit en menselijke interactie in een ander daglicht. Tegelijkertijd zijn grote maatschappelijke uitdagingen waarvan we ons al langer bewust waren – zoals klimaatverandering, ongelijkheid of armoede –  in een korte tijd nog urgenter geworden. “Dit betekent dat we ons in versneld tempo anders ten opzichte van elkaar, de wereld om ons heen, onze spullen, onze gezondheid, onze data en onze overheid zijn gaan verhouden”, aldus de toelichting van DDW.

Mondkapje vervaardigd van de bekende Ikea-tas van de Chinese ontwerper Zhijung Wang

De wereld is tegelijkertijd groter en kleiner geworden. De individuele mens trekt zich deels noodgedwongen verder terug in de eigen intieme wereld van familie en werk. Aan de andere kant is de verbinding met de ander verder weg dan ooit. Dit vraagt om een nieuwe balans waarin belangrijke waarden als intimiteit en genegenheid zijn gewaarborgd. Ontwerpers kunnen een belangrijke verkennende rol spelen in die zoektocht, is daarom het uitgangspunt van de komende editie van DDW. “Dit vraagt om de kennis, verbeeldingskracht en inventiviteit van ontwerpers. Met optimisme en creativiteit komen zij met nieuwe concepten die inspireren, verwonderen én aanzetten tot actie. Ontwerpers laten zien hoe we ons in deze nieuwe werkelijkheid tot elkaar en de wereld kunnen verhouden.”

Het Smart Distancing System van Jólan van der Wiel en Nick Verstand visualiseer de afstand tussen mensen met lasers

Fysieke programma uitgebreid

Eerder maakte DDW al bekend dit jaar een aangepaste editie te organiseren. De recente versoepelingen in de Covid-19 regelgeving van het RIVM maken het mogelijk om dit ‘live’ onderdeel te verbreden. De organisatie hoopt zo meer professionele bezoekers te kunnen verwelkomen in de vorm van geplande bezoeken aan studio expo’s en ‘design areas’. Concreet betekent dit dat ontwerpers zich vanaf vandaag kunnen aanmelden voor een beperkt aantal fysieke locaties beschikbaar waar de organisatie samen met de ontwerp community invulling aan zal geven.

Daarnaast organiseert DDW een uitgebreid online programma met virtuele exposities van ontwerpers wereldwijd, livestreams, video content, DDW talks, virtuele feestjes en meer. Alle goedgekeurde deelnemers worden onderdeel van het online programma en krijgen de beschikking over een eigen digitale ruimte waarin zij een virtuele 3D expositie kunnen inrichten. Voor de mogelijkheden wat betreft het fysieke programma kan contact worden opgenomen met het programma team van DDW.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *