INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”
Habitat
Product
Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”
Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”
Digitaal
Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is
Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep
Grafisch
Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.
Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups
Product
Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.
Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks
Event
Talentroom
Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.
VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”
Habitat
Interieur
‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.
BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”
Research
De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.
Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren
Kleur
Product
Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen
Modeontwerper Ann Demeulemeester wint belangrijkste Vlaamse oeuvreprijs
Event
Ann Demeulemeester weet “een object tot zijn essentie terug te brengen, ongeacht de vorm, materiaal of functie van dat object”, aldus de jury van de Lifetime Achievement Award. Deze oeuvreprijs is onderdeel van de Henry van de Velde Awards.
Design Digger blikt terug op een turbulent
design-decennium. In de jaren tien gaven de avontuurlijke en kunstzinnige ‘Dutch
Designers’ het stokje over aan een aanstormende post-crisis ontwerpgeneratie met
een focus op maatschappelijke thema’s als zorg, het klimaat en inclusiviteit.
De 3D-printer kwam, zag… maar overwon vooralsnog niet. En na een krachtige
retro-beweging eindigen de jaren tien toch uitbundig met innovatieve materialen
en expressieve kleuren.
Milaan 2012 – ruwe luxe en conceptcars
Op de Milan Design Week vervagen dit jaar de grenzen. De architect Tadao Ando ontwerpt een stoel, modehuis Martin Margiela lanceert een slaapkamerinterieur en rockster Lenny Kravitz ‘pimpt’ een stoel voor de Italiaanse producent Kartel. Maar ongekend is automerk Mini dat het Amsterdamse ontwerpduo Scholten & Baijings carte blanche geeft bij het ontwerpen van een zogenoemde concept car, een ruw prototype dat dienst als inspiratiebron voor innovatie.
Aan details als de motor of wielophanging heeft Scholten & Baijings geen energie verspilt. De innovatie blijft beperkt tot een wollige autogordel en een verwijderbare zonneklep die ook als handtas kan worden gebruikt. Maar juist die beperking is de kracht van deze concept car. Stoelen zijn uitgevoerd in zachte lila-tinten en zelfs de banden zijn smetteloos wit. De carrosserie isgeperforeerd met meer dan 1800 kogelronde gaten. Door de Mini tot een minimum te reduceren, blijkt maar weer eens hoe iconisch de ronde Mini-vorm is.
Overdaad en luxe zijn ook dit jaar niet weg te denken in Milaan. Alleen, het hoeft allemaal niet meer zo netjes. Vergeet dus de gladgestreken tafels van glimmende lakwerk of Venetiaans kristal. Vergeet ook de aerodynamische ledlampen die lijken ontworpen in de windtunnel. Een stiknaad in de stof van een sofa mag best zichtbaar zijn. Ook mag de houten constructie van een stoel wordt niet verstopt maar wordt zelfs uitvergroot tot een decoratie. Het was zelfs de Philippe Starck zelf die zijn zegen gaf aan deze ‘rough luxury’ met verkiezing van de lamp Stairway to heaven van Bert Jan Pot als winnaar van Moooi Frame Award, een nieuwe prestigieuze ontwerpwedstrijd.
Pot ontwierp de ‘kroonluchter’ voor een eethuis om de hoek van zijn studio in Schiedam. Starck prees vooral de ‘inventieve toepassing van alledaagse materialen waardoor de suggestie wordt gewekt van een exclusief product’.
Christien Meindertsma: de onderzoekende ontwerper
Diepgravend onderzoek naar de herkomst van grondstoffen en productietechnieken is tegenwoordig gemeengoed. Het is Christien Meindertsma die in 2012 de weg wijst. Van het geldbedrag van de prestigieuze INDEX Award koopt ze complete oogst vlas, een grondstof voor uiteenlopende producten. Ze verwerkt het vlas tot linnen, waarvan tafelkleden en vaatdoeken worden geweven. Van vlastouw knoopt ze lampen, poefs en vloerkleden. Uit de zaadjes wordt lijnolie geperst, dat als basis dient voor verf; de natuurlijke kleurstof wordt geperst uit het bladgroen.
Indrukwekkend is hoe Meindertsma de resultaten van haar onderzoek consequent doorvoert in de uiteindelijke vorm van haar ontwerpen; ze blijft in de eerste plaats toch vormgeefster. Zo toont ze de schoonheid van handwerk en laat zien waar de spullen om ons heen vandaag komen. Wie weet tegenwoordig nog waarvan een kledingstuk is gemaakt, en door wie? Consumenten zijn vervreemd van de producten waarmee ze zich omringen.
Christien Meinderstma
Daarbij heeft de toenemende globalisering tot gevolg dat complete bedrijfstakken in de verdrukking raken. In de zeventiende eeuw was Nederland de grootste vlasproducent ter wereld. Met deze onderzoekende manier van ontwerpen legt Meindertsma pijnlijke nauwkeurig de vinger op de tijdsgeest. Haar onderzoekende manier van ontwerpen zal zeer invloedrijk worden voor een hele ontwerpgeneratie die in de jaren tien afstudeert.
Hout van kranten
Meteen al hetzelfde jaar wordt nog een succesvol materiaalonderzoek afgerond. De Franse autofabrikant Peugeot presenteert de conceptcar Onyx met een duurzaam hout van oude kranten, een procedé ontwikkeld door de jonge ontwerpster Mieke Meijer.
Mieke Meijer ism Peugeot
Voor de productie van dit innovatieve materiaal losse krantenvellen één voor één op een rol aan elkaar gelijmd. Daardoor ontstaan eigenlijk boomstammen van krantenpapier. Deze stammen, die bijna net zo zwaar zijn als een echte boom, worden dan weer verzaagd tot planken. De verschillende pagina’s zorgen net als de jaarringen in echte bomen voor de nerven in het hout. Het KrantHout is ook weer 100 procent recyclebaar. Er zullen dit decennium nog veel soortgelijke materiaalinnovaties volgen!
Mieke Meijer / Vij5
Boijmans viert het ambacht
De invloed van traditionele ambacht in design krijgt museale erkenning van Boijmans Van Beuningen met de tentoonstelling Hand Made: Lange leve het ambacht! Het ambachtelijke design wordt in historisch perspectief geplaatst met ruim vijfhonderd objecten, variërend van zilveren bokalen, verfijnd kant en eenvoudige aardewerken kookpotten tot geraffineerd glaswerk en eigentijdse designklassiekers als de Knotted Chair van Marcel Wanders. Ook worden kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd om in het museum hun vaardigheden te demonstreren en workshops te geven; op de speciale Hand Made Markets kunnen museumbezoekers handgemaakte producten kopen. Wat dan nog niet bekend is dat de expositie ook een kentering markeert: de interesse in traditionele ambachten verschuift naar innovatieve toepassingen van handwerk.
Handmade – Boijmans
Handmade – Boijmans
Welcome to the machine
Ontwerpers ontdekken de zelfbedachte én -gemaakte machine als krachtige weg naar innovatieve en duuurzame productie in eigen beheer. Dirk van der Kooij won een Dutch Design Award met een robotarm uit een Chinese fabriek die hij eigenhandig ombouwde tot een reusachtige 3D-printer. Jolán van der Wiel won afgelopen week de prestigieuze DMY Award op het gelijknamige designfestival in Berlijn. In een metalen mal vermengt Van der Wiel siliconenmengsel met ijzervijzel, waarna hij met drie magneten de vloeistof in een straal omhoog trekt. Wanneer de siliconen zijn gestold, heeft zich een krukje gevormd met drie grillige poten.
Jolán van der Wiel
Het Belgische duo Unfold heeft een rijdende productie-unit ontwikkeld. In soort kiosk op wielen staat een 3D-scanner waarmee producten worden ‘gelezen’ en omgezet in een digitale tekening. Met een 3D-printer kan hiermee vervolgens eenvoudig een replica worden geprint van het gescande product. Een kapotte bril of schoenhak kan straks op elke straathoek worden gerepareerd.
Unfold
Beste ontwerp is Vacant NL
Ook in 2012 woekert de crisis voort wat resulteert een enorme overvloed aan leegstaande gebouwen in Nederland. Een intrigerende visualisatie Vacant NL van dit historische record aan ongebruikte gebouwen in Nederland wordt vervaardigd door de studio voor landschapsarchitectuur RAAAF en ontwerpstudio Makkink & Bey voor het Nederlandse paviljoen op de Architectuurbiënnale. Vacant NL wint er de Rotterdam Design Prijs 2012 mee. Wat in 2012 nog geldt als de officieuze erkenning van ‘ontwerp van het jaar’.
De installatie roept de Nederlandse overheid op om het enorme potentieel aan inspirerende, leegstaande gebouwen uit de zeventiende eeuw tot het heden te benutten voor creatief ondernemerschap en innovatie. In het paviljoen (een ontwerp van Gerrit Rietveld) hangen miniatuurtjes van alle leegstaande gebouwen gesneden uit blauw piepschuim aan het plafond. Vacant NL laat zie dat het maatschappelijke probleem van leegstaande gebouwen ook potentie heeft als ruimte om te werken, wonen en te creëren, aldus de jury.