Nieuws

Sabine Marcelis brengt kleurrijke ode aan klassieke Verner Panton meubels

Vitra brengt twee ontwerpen van Verner Panton uit in zeer beperkte limited edition uitvoeringen in samenwerking met Sabine Marcelis. De editions hebben een afwijkend kleurpalet en zijn een spin-off van een installatie die Marcelis ontwierp in de loft van het Vitra Haus in het Zuid-Duitse Weil am Rhein.

De Sabine Marcelis Edition 2024 van de Panton Classic Chair is beschikbaar in zeven zorgvuldig geselecteerde kleuren die vaak voorkomen in het werk van de Rotterdamse ontwerper. Elke stoel heeft een subtiel transparant of glasachtig effect, wat doet denken aan de innovatieve en etherische ontwerpen die Marcelis typeren. De combinatie van Pantons iconische vormgeving met Marcelis‘ moderne esthetiek resulteert in een meubelstuk dat zowel een eerbetoon is aan klassiek design als een fris en eigentijds design.

Lees ook dit interview: Sabine Marcelis over haar nieuwe Ikea-collectie: “Ik zoek naar alledaagse magie”

Kruk met textiel

Naast de Panton Classic Chair wordt ook de Visiona Stool in een nieuwe jasje gestoken door Sabine Marcelis. Deze kruk, eveneens ontworpen door Verner Panton, krijgt in de Sabine Marcelis Edition 2024 een nieuwe bekleding die harmonieert met de kleuren van de Panton Classic Chairs. De Visiona Stool biedt dezelfde innovatieve combinatie van comfort en stijl, versterkt door de kenmerkende kleurtoepassing van Marcelis. De gebruikte stoffen zijn:

  • Bubblegum – De Kvadrat bekledingsstof Argo 2 (0633), ontworpen door Raf Simons, is geïnspireerd door de schapenvachten, bonten en huiden die werden gebruikt door mid-century modern ontwerpers zoals Jean Royère en Pierre Jeanneret. De glanzende, diepe pool is geweven van de lange, zijdezachte haren van de Angorageit voor een onderscheidende fleece-achtige textuur met een uitzonderlijk zachte aanraking.
  • Butter – De elegante fijngepatrooneerde stof Reed 07, een mix van linnen, wol en katoen, is koel en zacht om aan te raken. De structuur van de stof, ontworpen door Hella Jongerius, heeft een handgemaakt esthetisch uiterlijk. Het onregelmatige, levendige linnen garen geeft de stof een natuurlijke uitstraling.
  • Honeydew – Kvadrat stof Uniform Melange (0913), ontworpen door Febrik, heeft een uitnodigend zachte en comfortabele uitstraling. Een polyester vulling is opgenomen tussen de twee gebreide lagen van de stof voor extra volume, terwijl het overwegend gebruik van wol in de bovenste laag van het textiel zorgt voor een natuurlijke, droge grip.
  • Caramel – Leather Natural F 10 is een zeer zacht runderleder met een onbewerkte nerf. Het is poreus, ademend en krijgt door gebruik een levendige patina. Het wordt verwerkt met een looimiddel dat wordt geëxtraheerd uit olijfboombladeren, en de gebruikte chemicaliën zijn onschadelijk en worden in de kleinste hoeveelheden toegepast.
  • Harissa – Track 15 is een middelzware wollen stof met een subtiel patroon van fijne diagonale strepen, wat het een sportieve, frisse uitstraling geeft. Dankzij de hoge kwaliteit is de stof geschikt voor kantooromgevingen, maar het voegt ook een prachtige toets toe aan huisinterieurs.
  • Plum – Harald 3 (0382) van Kvadrat is een dichtgeweven velours ontworpen door Fanny Aronsen. De zeer korte pool geeft de stof een fluwelen oppervlak met de zachte textuur van katoen. De intense kleur accentueert de contouren van het gestoffeerde object, waardoor de volumes en lijnen benadrukt worden.
  • Oyster – Kvadrat-stof Ecriture (100) is een matte bouclé melange met een elegante glans en rijke textuur. Gemaakt met een dobby-weefgetouw, combineert de zachte stof matte en chenille garens met een glanzende kettingdraad om een gespikkeld oppervlak te creëren dat doet denken aan rijstkorrels.

Vitra Campus

De speciale edities van de Verner Panton ontwerpen zijn slechts twee dagen te koop op Vitra.com en per kleur of bekledingsmateriaal zijn er 50 stuks beschikbaar. In totaal gaat dit om zeven kleuren Panton Classic Chairs en zeven versies van de Visiona Stool. Inschrijven voor verkoop kan HIER.

Lees ook deze review van remakes van klassieke Vitra Meubels: MILAAN 2024 – Designklassiekers van Vitra krijgen make-over van gerecycled denim van Levi

De bovenste verdieping van het Vitra Haus is door Sabine Marcelis omgetoverd tot een slim opgebouwde maar toch zeer fantasierijke expositie, die demonstreert hoe het samenspel van kleur en design boeiende resultaten kan opleveren. De nieuwe installatie wordt geopend op 12 juni 2024. Marcelispresenteert hier een nieuwe installatie met een visie op leefomgevingen met gedurfde collage. “De filosofie achter het ontwerp geeft goed weer hoe we ons eigen huis hebben gecreëerd” vertelt Marcelis, die eerder in 2022 samenwerkte met het Vitra Design Museum aan ‘Colour Rush!’ – een tentoonstelling in het Schaudepot waarbij ze iconische Vitra-archiefstukken op kleur sorteert.

Sabine Marcelis

Sabine Marcelis studeerde aan de Design Academy Eindhoven. Nadat ze in 2011 afstudeerde, opende de kunstenares en ontwerpster haar eigen atelier in Rotterdam, Nederland, waar ze producten, ruimtes en installaties ontwerpt met aandacht voor het gebruik van materialen. Sabine Marcelis werkt samen met specialisten uit de industrie en past een esthetische benadering toe op haar werk. Ze is rechtstreeks betrokken bij het productieproces en creëert verrassende visuele effecten door te experimenteren en materialen grondig te onderzoeken. Sommige van haar stukken voor commerciële klanten zijn zelfs te bezichtigen op tentoonstellingen van prominente musea. In 2022 cureerde Marcel ook al de tentoonstelling Colour Rush voor het Vitra Design Museum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *