INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

#milaan2020: Vier fictieve Vitra-huiskamers

Al jarenlang presenteert de Zwitserse meubelinternational Vitra de nieuwe producten en updates van hun designiconen in de beursgebouwen van de Salone del Mobile in Milaan. Al laat Vitra zich de laatste jaren ook op andere locaties in de Italiaanse stad zien. Maar dit jaar zouden de nieuwe meubels op Fiera Rho worden gepresenteerd , verwerkt in de vorm vier onderscheidende woonomgevingen. Deze zijn tijdelijk opgesteld op de Vitra Campus in Weil am Rhein.

De vier onderscheidende woonomgevingen zijn door vier verschillende interieurarchitecten of designcollectieven gecreëerd met denkbeeldige personages in gedachten. In die vier boxen zijn nieuwe producten in gebruik en in context te zien, van grote namen als Edward Barber & Jay Osgerby, Ronan & Erwan Bouroullec, Antonio Citterio, Konstantin Grcic, Jasper Morrison en Jean Prouvé, evenals speciale edities van iconische Vitra-ontwerpen van Charles en Ray Eames.

Signore X, ingericht door F. Taylor Colantonio

F. Taylor Colantonio maakte deze huiskamer met links de Chaise Tout Bois van Jean Prouvé en rechts de Mariposa corner van Edward Barber & Jay Osgerby

Box 1 is ingericht door F. Taylor Colantonio, de ontwerper van surrealistische objecten uit Rome. Hij nam voor de leefomgeving Signore X een excentrieke, gecultiveerde kunsthistoricus die aan de vooravond van de Brexit terugkeert naar het palazzo van zijn familie voor ogen. Links zie je de Chaise Tout Bois (1941), de enige stoel van ‘constructeur’ en ontwerper Jean Prouvé die volledig van hout gemaakt is. Het ontwerp lijkt sterk op de beroemde standaardstoel van Prouvé, maar door de schaarste aan metaal tijdens de Tweede Wereldoorlog is het metalen onderstel vervangen door hout. Rechts bank Mariposa (2014/2020) van Edward Barber & Jay Osgerby, dat met Mariposa Corner model wordt uitgebreid tot een veelzijdige Mariposa Sofa-familie.

Tatami door architectenbureau Charlap Hyman & Herrero

De huiskamer van Charlap Hyman & Herrero met de nieuwste stoel Moca van Jasper Morrison en Vases Découpage van Ronan & Erwan Bouroullec

Box Tatami van het Amerikaanse architectenbureau Charlap Hyman & Herrero toont de eetruimte van fictieve kunst- en designverzamelaar en mecenas met grote waardering voor Japanse esthetiek. Denk aan Pauline de Rothschild en een decadente bohemien lifestyle. Daarin staat stoel Moca (2020). De Moca-stoel is een uitdrukking van Jasper Morrison’s ‘super normale’ benadering van design: ingetogen, praktisch en verantwoord. Op tafel staan de eigenaardige composities uit cilinders, schijven en staven van klei Vases Découpage (2020) van designbroers Ronan & Erwan Bouroullec.

A possible space door AAS Gonzalez Haase

Gonzalez Haase met de nieuwste fauteuil Citizen van Konstantin Grcic

De Berlijnse architectuur-, scenografie- en verlichtingsstudio AAS Gonzalez Haase bouwt een mobiele structuur op een niet gespecificeerde maar stedelijke locatie. Positie en functie kunnen gemakkelijke wisselen. Daarin staat de Citizen fauteuil (2020) van Konstantin Grcic. Hij combineert een ongewoon design met een nieuwe manier van zitten: de zitting is opgehangen aan drie kabels om een aangename schommelbeweging en een dynamische zitervaring mogelijk te maken.

The long view door Daskal Laperre

Daskal/Laperre met rechts de 75e verjaardagseditie van de Plywood chair van het echtpaar Eames

De laatste box van de Brusselse interieurontwerpstudio Daskal Laperre is gemaakt voor de fictieve familie Keller, die in een tijd van drukte al het overbodige afwijst. Minimalistisch en tijdloos meubilair met aandacht voor details. Rechts zie je de Plywood Group LCW 75th Anniversary Edition (1945/1946/2020), waarmee Vitra de 75e verjaardag van hun signatuurmeubel Plywood chair van de hand van Charles & Ray Eames viert. In 1945 is dit icoon opstaan uit experiment met het vormen van multiplex.

Van #Milaan2020 naar Autumn2020 in Weil am Rhein

“Omdat het begin van Corona al geruime tijd voor de beurs plaatsvond, hebben wij de nieuwe producten nooit onder de noemer Milaan gepresenteerd,“ legt Marketing & PR Manager Muriël de Lange van Vitra Nederland uit. “Ook de beursstand, waarvan het concept al helemaal klaar was en ingericht zou worden door de vier verschillende ontwerpers/ontwerp duo’s, hebben we in plaats van in Milaan in het Sanaa Gebouw op de Vitra Campus in Weil am Rhein, Duitsland, opgebouwd en gefotografeerd en gefilmd. Uiteraard kon daar niemand naar toe, maar we tonen het nu digitaal waarbij het gelijk als Autumn2020 is benoemd. De reden dat we de campagne direct hebben kunnen hernoemen tot Autumn2020 is dat we normaliter nieuwe producten lanceren op Milaan, maar de producten voor consumenten vaak pas te bestellen en leverbaar zijn in de herfst, na 1 september.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *