Nieuws

Na make-over door Sabine Marcelis oogt de Renault Twingo als een lichtgevende én doorschijnende e-car

Ter gelegenheid van het 30 jarige jubileum van de Renault Twingo heeft Sabine Marcelis het iconische autootje een update gegeven. Deze nieuwe elektrische Twingo van Sabine Marcelis is een conceptcar. Of het model ooit op de markt komt en zo ja, in welke vorm – dat is nog maar de grote vraag. Dit is het eerste auto-ontwerp van Marcelis.

Lees ook dit interview: Sabine Marcelis over haar nieuwe Ikea-collectie: “Ik zoek naar alledaagse magie”

Het project begon met een gedetailleerde verkenning van de eerste generatie Twingo en zijn meest herkenbare kenmerken, zoals zijn iconische silhouet, de karakteristieke koplampen en zijn modulaire interieur dat ongelooflijk ruimtelijk aanvoelt en dat volop zicht naar buiten biedt. Met die eigenschappen ging Marcelis aan de slag. De karakteristieke elementen van de eerste Twingo zijn intact gelaten, zoals de bolle koplampen.

Eerbetoon aan licht

De samenwerking met Renault begon met de uitnodiging om de Twingo opnieuw te bekijken als onderdeel van de viering van de dertigste verjaardag. Marcelis: “Dat was een fantastische kans en nog onbekend terrein voor mij, want ik had nog nooit eerder een auto ontworpen. Werken aan zo’n iconische en populaire auto was een echte uitdaging, vooral gezien de omvang van het project. Het was een kans om iets echt innovatiefs en gedenkwaardigs te creëren.”

De visie van Marcelis op de Twingo gaat terug naar de basis door zich te concentreren op de interactie tussen licht en de materiële aard van het object. Opvallend is de materiaalkeuze, die creëert een krachtig en suggestief lichteffect creëert. Dat effect wisselt tussen levendigheid en transparantie, “Werken aan zo’n iconische en enorm populaire auto was een echte uitdaging”, vertelt Marcelis. “Met name gezien de omvang van het project. Ik vatte het idee op om iets onverwachts te creëren aan de hand van de interactie tussen licht en materialen. Voor mij was het ontwerpen van een gemoderniseerde versie van de Twingo een unieke kans om de grenzen van mijn vak te verleggen. Deze Twingo is een eerbetoon aan het licht en onthult zowel de interne als de externe componenten op onverwachte wijze. Ik wilde verbazing wekken door licht te benutten om bepaalde details van de auto te onthullen.”

Iconisch en onconventioneel

Renault zegt de keuze voor Marcelis te hebben gemaakt vanwege haar gevoel voor kleur en compositie maar vooral de tijdgeest. “Hoewel ze zich voor het eerst bezighoudt met het ontwerpen van een auto, is Sabine Marcelis – net als andere designers – nauw betrokken bij het vormgeven van de wereld om ons heen. Hierdoor verkeert ze in een geweldige positie om een nieuwe kijk te creëren op een iconische auto als deze Twingo”, aldus de Franse autoproducent.

De Twingo werd in 1993 officieel geïntroduceerd. Terwijl andere merken vasthielden aan klassiekere ontwerpen, was de Twingo allesbehalve conventioneel. De auto was gebaseerd op gedurfde keuzes en had een enorme aantrekkingskracht.  “De keuze voor Sabine Marcelis sluit aan bij deze traditie”, aldus Renault. Renault heeft Sabine Marcelis gevraagd om een creatieve blik te werpen op de iconische Twingo. Het is niet de eerste keer dat Renault samenwerkt met internationale kunstenaars. Zo eerde Mathieu Lehanneur de zestigste verjaardag van de Renault 4 met Suite N°4 en ontwierp Pierre Gonalons voor de vijftigste verjaardag van de Renault 5 de R5 Diamant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *