Nieuws

Pastoe overgenomen door joint venture van Moooi en RSGA Design. “Merk én collectie blijven bestaan”

Meubelmerk Pastoe wordt overgenomen door een verrassende joint venture van het Nederlandse designlabel Moooi en RSGA Design, de holding achter klassieke Nederlandse meubelmerken Rietveld Originals, Spectrum, Gelderland en Atelier Artiforte. Vorige maand werd het faillissement Pastoe bekend.

Lees hier over faillissement van Pastoe: Doorstart lonkt voor failliet Pastoe nu eerste kopers zich melden

Zowel Moooi als RSGA Design hadden zich gemeld voor een overname. Het was de curator die beide partijen vervolgens aan elkaar koppelde. “Waarna er binnen drie dagen een overeenkomst lag, tot stand gekomen in een heel soepel proces”, zegt Titus Darley CEO van RSGA Design. “Hoe kunnen we van Pastoe weer een succes maken? Dat was de gedeelde drijfveer.” De verrassende joint venture krijgt de nieuwe naam Pastoe Furniture BV. In de komende periode zal intensief worden gewerkt aan het optimaliseren van de collectie en het herstarten van de productie in een aangepaste vorm.

“Koude overname”

Het betreft “een koude overname”, waarbij de fabriek en andere goederen niet tot de boedel behoren. “De overname betreft alleen de merknaam en de bijbehorende licenties”, aldus Darley. “Bijna de gehele historische collectie kan in productie blijven.” Op sommige klassieke Pastoe ontwerpen was de licentie al verlopen of overgenomen door andere producenten. Darley sluit niet dat deze in de toekomst alsnog in productie gaan bij het hernieuwde Pastoe. Tegelijkertijd zal de collectie ook noodgedwongen worden afgeslankt. “Hoe de collectie er uit gaat zien, dat gaan we de komende maanden rustig uitzetten.”

Titus Darley, CEO van RSGA Design

Basis voor de opvallende joint venture is dat Moooi en de merken van RSGA Design nauwelijks in elkaars vaarwater zitten. “Voor het nieuw leven inblazen van Pastoe vullen we elkaar zelf heel goed aan. Wij zijn sterk in de Benelux en Duitsland, terwijl Moooi de rest van de wereld bedient. Uitgerekend de distributie was een heikel punt voor Pastoe.” Naast de distributie zal ook de productie op de schop gaan. “Beide partners beschikken over een eigen productielijn en een geweldig netwerk van toeleveranciers, waaruit een optimale selectie kan worden gemaakt.”

De Amsterdammer

Wat de precieze rolverdeling wordt tussen Moooi en RSGA Design, staat nog niet vast. “Het zou best kunnen dat er een speciale Moooi-editie van De Amsterdammer van Aldo van den Nieuwelaar wordt gelanceerd. En wij zullen waarschijnlijk weer andere meubels van Pastoe in onze showrooms plaatsen.” Juridisch gezien zou het mogelijk zijn dat de collectie over beide merken wordt verdeeld. Maar dat wordt Darley door meteen ontkracht. “Het is absoluut onze intentie om Pastoe als volwaardig merk te laten voortbestaan.”

Een faillissement brengt ook altijd schade met zich mee. Moooi en RSGA Design zijn zich hiervan terdege bewust en zullen zich waar mogelijk inspannen om in overleg te treden met de betrokken partijen. In een verklaring benadrukt Robin Bevers, CEO van Moooi: “Bij Moooi streven we er altijd naar om met respect voor het verleden de toekomst tegemoet te treden. We willen de metaforen van gisteren verbinden met die van morgen, en zo tijdloze creatieve luxe scheppen. Pastoe is een belangrijk merk met een rijke historie. Wij zijn verheugd dat we samen met onze partners van RSGA Design, Pastoe hebben weten te behouden voor Nederland en voor de wereld.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *