Nieuws

Nieuwe ‘levende’ werken DRIFT en Iris van Herpen in Textielmuseum

Wanneer ervaren we iets als ‘levend’? En waarom? Deze vragen zijn het uitgangspunt van de de expositie Is it alive? in het Textiel Museum. Daarin is nieuw werk te zien van onder meer Drift en Iris van Herpen. De tentoonstelling loopt van 14 oktober t/m 7 april 2024.

Op de immersieve expositie Is it alive? zijn ruimtelijke textiele installaties te zien die door middel van technologie tot leven komen. Het trilt, zindert, ritselt, knispert, ademt en zwaait heen en weer in de museumzalen. Centraal staat de nieuwe en nooit eerder getoonde installatie I am Storm van Drift waar een twintigtal levensgrote sprieten als door een windvlaag in beweging komen.

I am StormDrift

Daarnaast is onder andere ‘levende architectuur’ van de Canadese kunstenaar en architect Philip Beesley/Living Architecture Systems Group (LASG), en een geactiveerde look van de Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen te zien. De tentoonstelling belicht ook het maakproces waarin duidelijk wordt dat de kunstenaars tevens uitvinders van innovatieve toepassingen zijn. 

‘Levende’ technologie

Wanneer ervaren we iets als ‘levend’? En waarom? Dat staat centraal op Is it alive?. Getoond wordt onderzoek van kunstenaars en ontwerpers die technologie gebruiken om processen en bewegingen uit de natuur te reproduceren. Dit onderzoek startte in 2011 aan het TextielLab, de professionele werkplaats van het museum met een eigen Research & Development (R&D) programma. Hiermee initieert het langlopende onderzoekstrajecten in samenwerking met kunstenaars en designers over de toepassing van nieuwe materialen en technieken.

Drift heeft in het kader van een R&D programma onderzoek gedaan naar geweven staande structuren die met behulp van technologie tot leven komen. Het resultaat van dit onderzoek is de installatie I am Storm. De installatie bestaat uit een twintigtal meer dan levensgrote sprieten die bewegen. De bezoeker wandelt er doorheen en krijgt het gevoel de wind te zijn die de sprieten doet bewegen. Kunstenaars Lonneke Gordijn en Ralph Nauta vormen samen Drift en staan bekend om hun esthetische en poëtische werk waarbij ze zich sterk laten inspireren door natuurlijke vormen en gedragingen. 

I am StormDrift

Innovatie, textiel en kunst

De getoonde werken belichten de rol van textiel in deze zoektocht met innovatieve ruimtelijke installaties als resultaat. Kunstenaars maken gebruik van de typische eigenschappen van textiel; zachtheid, bijzondere structuren en flexibiliteit, toegepast in innovatieve installaties. In Is it alive? komt het allemaal samen: innovatie, textiel, technologie en kunst, geïnspireerd op het leven zelf.

Per zaal wordt de bezoeker ondergedompeld in een ander ruimtelijk kunstwerk. In de eerste zaal ontdek je I am Storm, een installatie van Drift dat een resultaat is van onderzoek naar het ontwikkelen van zelfdragende constructies van geweven stof. In een volgende ruimte is een co-creatie van de Canadese Philip Beesley/LASG en Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen te zien. Een lichtprojectie en beweging brengt het ensemble van Iris van Herpen tot leven.

Lucid Look – Iris van herpen

Daarnaast is Poietic Veil Tilburg te zien, een tweede co-creatieproject van Beesley/LASG, ditmaal met studenten van de TU Delft. Deze futuristische installatie – speciaal doorontwikkeld voor deze tentoonstelling – zweeft in de ruimte en is het resultaat van een diepgaand onderzoek naar een toekomstige architectuur die eigenschappen heeft van het leven zelf. De installatie heeft een kantachtige structuur en trilt, zindert en communiceert met de bezoeker. In de opvolgende zalen zijn, naast de speciaal voor deze tentoonstelling uitgebreide en geactiveerde Nebula and the soft Machine uit 2016 van Tanja Smeets, twee interactieve werken van Bart Hess uit de serie STIMULUS cord reflexes (2016) te zien. Beide werken zijn gemaakt in het TextielLab en bewegen als reactie op de bezoeker.

Poietic Veil Tilburg – Beesley/LASG

Is it alive? van 14 oktober t/m 7 april 2024 in het Textiel Museum in Tilburg. Met nieuw werk te zien van onder meer Drift en Iris van Herpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *