Nieuws

ONTWERPWEDSTRIJD: modetalent gezocht voor duurzaam traject met Iris van Herpen


GROW is een nieuw talentproject van Fashion for Good. Uitgangspunt is werken met innovatieve biomaterialen die worden toegepast in kledingstukken en de toekomst van mode zullen laten zien. De kledingstukken worden gepresenteerd in een expositie die te zien zal zijn in het Fashion for Good museum op het Rokin in Amsterdam vanaf oktober 2021. De drie tot zes deelnemers aan dit drie maanden durende traject worden begeleid door Iris van Herpen. Deelname is gratis.

Uitgangspunt in de selecte is het (visuele) antwoord op de volgende vraag: Hoe zie jij fashion, innovatie en natuur samenkomen? Je mag zelf kiezen in welke vorm je jouw aanmelding presenteert; een (digitaal) design, een video, een tekst of ieder andere manier die jouw concept weergeeft. De enige voorwaarde is dat het op maximaal twee A4’tjes past of een video van max twee minuten. Ook wordt gekeken naar de relatie met duurzaamheid in eerder werk, deel dus ook je hele portfolio.

‘Zijdegemaakt van sinaasappelschillen

Creatieven kunnen HIER inzenden tot en met 31 maart. Er wordt gezocht naar fashion designers die aan de slag gaan met ‘biomaterialen’, zoals ‘zijde’ gemaakt van sinaasappelschillen en ‘leer’ gemaakt van kurk, mais, kokosnoot en rijst, en dit verwerken tot kledingstukken en accessoires. Naast de designers wordt er gezocht naar content creators die het ontwerpproces weten vast te leggen om het te delen met de wereld. In de eerste week van mei zal de uiteindelijke selectie van talent bekend worden gemaakt via de online kanalen van Fashion for Good. 

De uiteindelijke creaties en content over dit ontwerpproces, worden gepresenteerd in een expositie die te zien zal zijn in het Fashion for Good museum op het Rokin in Amsterdam vanaf oktober 2021. Fashion for Good is opgericht in maart 2017 met founding partner Laudes Foundation (voorheen C&A Foundation). Naast de expositie ruimte op het Rokin in Amsterdam verbindt het platform merken, producenten, retailers, leveranciers, non-profitorganisaties, innovaties en investeerders om samen de mode-industrie te veranderen naar een goede, duurzame en vooral circulaire industrie.

Rinke Tjepkema, hoofdredacteur Vogue


“De creativiteit van een nieuwe generatie ontwerpers bepaalt de toekomst van de mode en vormt de ziel van Vogue. Ik zie het als onze taak om nieuw talent te helpen ontwikkelen en een platform te bieden in Vogue.”

Rinke Tjepkema, hoofdredacteur Vogue

De natuur is vaak de inspiratiebron in de modewereld, maar wordt helaas ook volop geplunderd voor fast fashion. Het systeem achter de mode-industrie moet anders, een circulaire industrie is daarvoor het antwoord en nieuwe materialen die duurzamer zijn dan de huidige conventionele stoffen zijn hierin van belang. 

Vogue en Daan Roosegaarde

De deelnemers worden geselecteerd door een vakkundige jury, bestaande uit Vogue hoofdredacteur Rinke Tjepkema, Lisi Herrebrugh & Rushemy Botter (creative directors van Nina Ricci) en kunstenaar Daan Roosegaarde. De selectiecriteria zijn: Originaliteit & innovatie, Concept en Esthetiek.

In juli zal fashion designer Iris van Herpen de kick off geven van GROW talent met een creatie van orange fibre, een zijdeachtige stof van afval van sinaasappelschillen, die later dit jaar getoond zal worden. Het drie maanden durende programma biedt persoonlijke begeleiding van de jury maar ook mentoren zullen de creatievelingen bijstaan: zoals modeontwerper Reuben Selby, expositie-ontwerper Harm Rensink en het Fashion for Good team.

Wie kunnen meedoen?

  • 3-6 modeontwerpers, 16 jaar en ouder, die de kledingstukken van biomateriaal zullen maken om tentoon te stellen in GROW expo 2.0.
  • Een visuele content creative die de reis van tekentafel naar uiteindelijke expo weten vast te leggen in foto’s en/of video’s. Denk aan interviews met de ontwerpers, fotoshoots met de kleding, alles mag
  • Een copywriter die pakkende teksten schrijft, maar ook enige kennis van copywriting heeft om zo een zo groot mogelijk publiek te gaan inspireren. Denk aan social media content, teksten voor de tentoonstelling of bijvoorbeeld backstage-reports en Q&As.

De voorwaarden

  • Jouw beschikbaarheid en enthousiasme komende zomer; in de maanden juli, augustus, september werk je samen met de andere talenten aan de kleding en expo
  • Dat je in deze periode minimaal 16 uur per week beschikbaar bent om dit project succesvol te kunnen invullen
  • Aanwezigheid op de opening van de GROW expo 2.0 op 12 oktober 2021
  • Woonachtig in Nederland

Wil je op de hoogte blijven van dit project? Volg het traject Instagram @fashionforgood. Het GROW talent project is onderdeel van het komende, één jaar durende, thema GROW dat in de wereld duikt van duurzame ‘biomaterialen’ met een tweetal tentoonstellingen en speciale programmering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *