INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink
Digitaal
Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.
Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties
Digitaal
Event
Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”
Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.
Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA
Digitaal
Event
DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.
Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren
Digitaal
De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?
Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond
Kleur
Research
In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië, Benin, India en Zuid-Afrika.
Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art
Event
De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.
DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt
Event
Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.
NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?
Event
Live
Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?
Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg
Event
De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.
DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne
Event
Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.
Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger
Event
De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.
GROW is een nieuw talentproject van Fashion for Good. Uitgangspunt is werken met innovatieve biomaterialen die worden toegepast in kledingstukken en de toekomst van mode zullen laten zien. De kledingstukken worden gepresenteerd in een expositie die te zien zal zijn in het Fashion for Good museum op het Rokin in Amsterdam vanaf oktober 2021. De drie tot zes deelnemers aan dit drie maanden durende traject worden begeleid door Iris van Herpen. Deelname is gratis.
Uitgangspunt in de selecte is het (visuele) antwoord op de volgende vraag: Hoe zie jij fashion, innovatie en natuur samenkomen? Je mag zelf kiezen in welke vorm je jouw aanmelding presenteert; een (digitaal) design, een video, een tekst of ieder andere manier die jouw concept weergeeft. De enige voorwaarde is dat het op maximaal twee A4’tjes past of een video van max twee minuten. Ook wordt gekeken naar de relatie met duurzaamheid in eerder werk, deel dus ook je hele portfolio.
‘Zijdegemaakt van sinaasappelschillen
Creatieven kunnen HIER inzenden tot en met 31 maart. Er wordt gezocht naar fashion designers die aan de slag gaan met ‘biomaterialen’, zoals ‘zijde’ gemaakt van sinaasappelschillen en ‘leer’ gemaakt van kurk, mais, kokosnoot en rijst, en dit verwerken tot kledingstukken en accessoires. Naast de designers wordt er gezocht naar content creators die het ontwerpproces weten vast te leggen om het te delen met de wereld. In de eerste week van mei zal de uiteindelijke selectie van talent bekend worden gemaakt via de online kanalen van Fashion for Good.
De uiteindelijke creaties en content over dit ontwerpproces, worden gepresenteerd in een expositie die te zien zal zijn in het Fashion for Good museum op het Rokin in Amsterdam vanaf oktober 2021. Fashion for Good is opgericht in maart 2017 met founding partner Laudes Foundation (voorheen C&A Foundation). Naast de expositie ruimte op het Rokin in Amsterdam verbindt het platform merken, producenten, retailers, leveranciers, non-profitorganisaties, innovaties en investeerders om samen de mode-industrie te veranderen naar een goede, duurzame en vooral circulaire industrie.
Rinke Tjepkema, hoofdredacteur Vogue
“De creativiteit van een nieuwe generatie ontwerpers bepaalt de toekomst van de mode en vormt de ziel van Vogue. Ik zie het als onze taak om nieuw talent te helpen ontwikkelen en een platform te bieden in Vogue.”
Rinke Tjepkema, hoofdredacteur Vogue
De natuur is vaak de inspiratiebron in de modewereld, maar wordt helaas ook volop geplunderd voor fast fashion. Het systeem achter de mode-industrie moet anders, een circulaire industrie is daarvoor het antwoord en nieuwe materialen die duurzamer zijn dan de huidige conventionele stoffen zijn hierin van belang.
Vogue en Daan Roosegaarde
De deelnemers worden geselecteerd door een vakkundige jury, bestaande uit Vogue hoofdredacteur Rinke Tjepkema, Lisi Herrebrugh & Rushemy Botter (creative directors van Nina Ricci) en kunstenaar Daan Roosegaarde. De selectiecriteria zijn: Originaliteit & innovatie, Concept en Esthetiek.
In juli zal fashion designer Iris van Herpen de kick off geven van GROW talent met een creatie van orange fibre, een zijdeachtige stof van afval van sinaasappelschillen, die later dit jaar getoond zal worden. Het drie maanden durende programma biedt persoonlijke begeleiding van de jury maar ook mentoren zullen de creatievelingen bijstaan: zoals modeontwerper Reuben Selby, expositie-ontwerper Harm Rensink en het Fashion for Good team.
Wie kunnen meedoen?
3-6 modeontwerpers, 16 jaar en ouder, die de kledingstukken van biomateriaal zullen maken om tentoon te stellen in GROW expo 2.0.
Een visuele content creative die de reis van tekentafel naar uiteindelijke expo weten vast te leggen in foto’s en/of video’s. Denk aan interviews met de ontwerpers, fotoshoots met de kleding, alles mag
Een copywriter die pakkende teksten schrijft, maar ook enige kennis van copywriting heeft om zo een zo groot mogelijk publiek te gaan inspireren. Denk aan social media content, teksten voor de tentoonstelling of bijvoorbeeld backstage-reports en Q&As.
De voorwaarden
Jouw beschikbaarheid en enthousiasme komende zomer; in de maanden juli, augustus, september werk je samen met de andere talenten aan de kleding en expo
Dat je in deze periode minimaal 16 uur per week beschikbaar bent om dit project succesvol te kunnen invullen
Aanwezigheid op de opening van de GROW expo 2.0 op 12 oktober 2021
Woonachtig in Nederland
Wil je op de hoogte blijven van dit project? Volg het traject Instagram @fashionforgood. Het GROW talent project is onderdeel van het komende, één jaar durende, thema GROW dat in de wereld duikt van duurzame ‘biomaterialen’ met een tweetal tentoonstellingen en speciale programmering.